Loopbaan

De beste mensen werf je via je collega’s! 8 tips

0

Er zijn veel manieren om nieuwe mensen te werven: vacaturesites, banenzoekmachines, Google, social media en meer. Maar de bron die doorgaans de meest gekwalificeerde mensen aanlevert, wordt niet of nauwelijks ingezet: referral.

Referral is de methode waarin je collega’s zelf nieuwe collega’s laat aandragen (voor degenen die niet bekend zijn met de term). De letterlijke vertaling is verwijzing (of doorverwijzing) en dat is ook exact wat bedoeld wordt met referral.

Serieus kansrijk

Referral – mits je het goed onder de knie hebt – is volgens mij de meest kansrijke recruitment-bron waarop je je nu in deze markt moet focussen. De krapte is enorm en via je eigen werknemers heb je toegang tot de meest bruikbare, kwaliteitsvolle (vaak ook latente) leads. Waarom?

  1. Je hebt een gigantisch bereik. 100 personeelsleden in je bedrijf kennen samen al snel circa 75.000 mensen en daar zullen bijvoorbeeld echt wel een paar goede werkvoorbereiders (potentieel nieuwe werknemers) tussen zitten, waar je vacatures voor open hebt staan.
  2. Je zit middenin de doelgroep. Werkvoorbereiders kennen andere werkvoorbereiders.
  3. Iedereen die via referral binnenkomt, is gescreend en al overwogen door één van je eigen collega’s.

€100 erop en door!

Vaak is aan referral een ‘aanbrengpremie’ of een ‘cash-voor-een-collega-actie’ gekoppeld. Loopt de referral niet hard genoeg? De oplossing is simpel. Gooi die beloning €100 per nieuwe collega omhoog en het talent wordt twee keer zo snel over de schutting gegooid. Tenminste, dat klinkt logisch, toch?

Niet dus, want referral draait echt niet alleen om geld of een iPad. Om referral succesvol in te zetten binnen je bedrijf, moet je namelijk wat meer issues oplossen.

referral recruitment

Wat je moet weten voordat je een nieuwe referral-actie introduceert

1. Niet iedereen is een recruiter

Stel, je werkt bij een technische groothandel met ongeveer 500 personeelsleden en je heet ‘Jolanda’ (in al mijn andere artikelen heet iedereen Henk, dus vandaag eens heel wat anders 😉 ). Wat je moet weten als recruiter is dat niet alle 499 collega’s waarmee je samenwerkt, intrinsiek gemotiveerd zijn om de hele dag andere mensen voor jou te werven. Dat jij als recruiter de hele dag missiewerk uitvoert en ‘het woord’ verkondigt totdat je niet meer kunt, wil niet zeggen dat jouw collega’s daar ook zo’n zin in hebben.

Veel van deze 499 collega’s zullen als volgt redeneren: als ik iemand tegenkom die toevallig werk zoekt, dan zal ik wel aan mijn werkgever denken. Dat is nog steeds 180 graden verschil met collega’s die ’s avonds actief hun contacten op Facebook en LinkedIn doorstruinen om echt ‘actief’ mensen te benaderen.

2. Kans op backfire

Nu heeft recruiter Jolanda je weten te enthousiasmeren om ‘actief’ mensen te werven: het schaap is over de dam zogezegd. Vervolgens spreekt Jolanda haar buurman waarmee ze goed bevriend is. De buurman zoekt werk. Op dit punt zal Jolanda twee keer goed nadenken of ze de buurman echt wil verbinden aan haar werkgever (de technische groothandel).

Waarom moet ze daar over nadenken?

Op het moment dat de buurman start bij hetzelfde bedrijf als Jolanda, maar de buurman blijkt niet zo geweldig in zijn vak te zijn als gehoopt, naar wie zal er dan gekeken worden door het bedrijf? Of, op het moment dat de buurman start bij het bedrijf van Jolanda, maar het werk blijkt niet zo leuk te zijn voor de buurman als gehoopt, naar wie wordt er dan gekeken door de buurman? Juist, beide partijen kijken naar Jolanda, want zij bracht hen bij elkaar. En Jolanda krijgt een backfire.

3. Het kost tijd en geld

Een sterke referral inrichten kost tijd in voorbereiding en geld in uitvoering. De vorm dient aan te spreken en je moet bereid zijn er geld voor te betalen als werkgever. Als de beloning niet passend is of de actie te ingewikkeld, zullen medewerkers dit meteen naast zich neerleggen. Sommige mensen worden gemotiveerd door geld en anderen juist door twee extra vrije dagen, een weekend weg of een nieuwe smartphone. Denk daar dus goed over na als werkgever.

Regelmatig zie ik bedrijven die een gemiddelde externe cost per hire hebben van meer dan €2000 (via vacaturesites en advertenties) en als gewaardeerde collega krijg ik met pijn en moeite €250 netto voor het aanbrengen van een nieuwe collega (als hij door de proeftijd is).

4. Betere kandidaten, minder verloop

Bij verschillende opdrachtgevers heb ik de conclusie kunnen trekken dat mensen, die via referral zijn binnengekomen bij een bedrijf, op een kwalitatief hoog niveau werken en minder snel de organisatie verlaten (gevolg: reductie van ongewenst verloop).

Sommige mensen worden gemotiveerd door geld en anderen juist door twee extra vrije dagen, een weekend weg of een nieuwe smartphone.

8 adviezen om een referral-actie succesvol te maken

1. Stel een projectmanager aan!

Een referral inrichten en begeleiden is een serieuze taak/bijrol.

2. Schrijf het best passende referral-programma voor jouw bedrijf

Wat motiveert jouw collega’s? Weet je het niet, vraag het ze! Maak het leuk door een BBQ te organiseren met de best leverende afdeling. Dit werkt in sommige bedrijven beter dan €250 netto per referral als actie.

3. Bereken wat de waarde van een referral mag zijn

Ga uit van een ‘gemiddelde’ waarde voor de cost per hire per nieuwe medewerker en je mogelijkheden worden ineens een stuk interessanter (wetende dat je een zittende collega blij maakt en grote kans hebt om een uiterst geschikte collega binnen te halen).

Recruitment met referral

4. Haal de kans op backfire weg

Kijk hoe je de kans op backfire terug kunt dringen door bijvoorbeeld een referral-actie per afdeling in te zetten (weghalen bij het individu).

5. Behandel je referral als een VIP

Een werkvoorbereider die via een huidige collega wordt aangedragen, verdient het om sneller, vriendelijker en beter behandeld te worden dan een gemiddelde sollicitant. Stem je proces af op deze kandidaten.

6. Geef je werken-bij-website een aparte landingspagina voor referrals

Veld -> Voornaam Veld -> Achternaam
Veld -> Telefoonnummer Veld -> E-mail
Veld -> Getipt door (naam collega)

Knop Verzend

Het is natuurlijk belangrijk dat deze landingspagina goed is ingericht. Lees hier alles over een goed converterende werken-bij website.

7. Binnen je bedrijf zal je je referral altijd en overal moeten communiceren en herhalen

Grijp elke gelegenheid aan: print het op salarisstroken, plaats het in je email-handtekening, hang posters op, bied collega’s een advertentie aan die ze alleen maar op social media hoeven te delen. Vergeet niet ook intranet hiervoor in te zetten. Kortom, herhalen, herhalen, herhalen.

8. Ga in gesprek!

Spreek kansrijke collega’s aan waarvan je inschat dat zij belangrijke referrals kunnen zijn voor je bedrijf. Een persoonlijk gesprek van vijf minuten blijft beter hangen dan alleen een poster of een e-mail.

Delicaat proces

Recruitment is een bijzonder delicaat proces in een markt die zo krap is als de onze. Dat wil zeggen dat elk detail meeweegt in het succes van je werving. Een succesvolle nieuwe bron aanboren, helpt je bedrijf nergens als alle processen eromheen niet goed op orde zijn.

Het proces van een potentiële nieuwe collega bewustmaken van je organisatie tot en met een daadwerkelijk succesvolle starter laten beginnen, kent meer dan tien etappes. Al deze etappes dienen goed ingericht te zijn, omdat je de kandidaat anders nooit van A naar K krijgt. Zie ook ‘10 redenen waarom jouw bedrijf geen nieuwe mensen binnen haalt

Heb jij ervaringen of tips met referrals? Laat het me weten in een reactie!