Customer experience

Welke factoren hebben invloed op je Google-ranking? [SEO-onderzoek]

0

Direct verkeer naar een website, de bounce rate, een veilige website (HTTPS)…  Volgens nieuw onderzoek van SEMrush hebben ze allen invloed op je ranking in Google. In dit artikel ga ik in op de resultaten en vertel ik wat dit voor jou als marketeer betekent.

Online marketingplatform SEMrush heeft de resultaten bekendgemaakt van hun vervolgstudie naar de 17 factoren die belangrijk zijn voor de ranking van websites in Google. In vergelijking tot de eerste editie van dit onderzoek, concentreert de tweede editie zich meer op backlink-gerelateerde factoren. Ook werd onderzocht hoe de geanalyseerde factoren impact hebben op de ranking van een specifieke URL.

Het rapport is gebaseerd op een analyse van 600.000 keywords uit de wereldwijde database van SEMrush, inclusief de eerste 100 SERP-posities van elk van deze keywords. Een zelflerend algoritme ‘Random Forest’ is gebruikt om de relevantie van elk van de geanalyseerde factoren te bepalen.

De resultaten

De studie laat zien wat de meesten van ons wel zullen verwachten. Direct verkeer naar een website is de meest invloedrijke factor van de 17 die zijn geanalyseerd. Google geeft de voorkeur aan websites met een sterke merknaam. Als mensen online op zoek gaan en direct een URL intypen om naar een website te gaan, dan is dat een positief signaal aan Google. Het domein heeft veel autoriteit en waarde heeft. Factoren die invloed hebben op je positie in Google

Andere factoren die een sterke invloed hebben op hoe goed pagina’s gerankt worden, zijn gedragssignalen van gebruikers. Denk aan de tijd dat iemand op een website doorbrengt, het aantal bezochte pagina’s per sessie en de bounce rate. Deze signalen tonen de kwaliteit en de relevantie van een website voor gebruikers.

Resultaten bounce rate

Een hoge bounce rate kan zorgen voor een lage ranking.

Bounce rate

De bounce rate van topposities van keywords met een laag volume is ongeveer 49%. Bij keywords met een hoog volume is dat ongeveer 51%. Kortom, als bezoekers van een website meteen weer wegklikken, kan dat een negatief effect hebben op je ranking.

Backlinks

Backlink-factoren zijn zeer belangrijk voor rankings. Behalve dan de factoren die gaan over ankerteksten. Ankerteksten worden namelijk vooral gezien als zoekmachinevriendelijk, maar zijn niet vereist voor een hoge positie in Google. Alle backlink-factoren tezamen delen een vijfde plek op de ranglijst van meest invloedrijke factoren. Hoe populairder de keywords waarvoor het domein rankt, des te meer backlinks naar het domein leiden.

Aantal backlinks

De studie toont ook aan dat alle backlink-factoren invloed op elkaar uitoefenen. Dit betekent dat de positie in Google waarschijnlijk niet zal veranderen als een SEO-specialist de waarde van een van de factoren boost, maar de anderen negeert. Ze dienen allen evenveel aandacht te krijgen.

Wat betekent dit voor marketeers?

Zoals door Google wordt bevestigd, is een sterk backlink-portfolio essentieel voor de ranking van een website. Alle backlink-gegevens zijn aan elkaar gekoppeld, je puur concentreren op slechts een van hen zal niets aan je ranking veranderen. Je kunt experimenteren met diverse linkbuilding-strategieën, zoals bijvoorbeeld linkbaiting. Hiermee krijg je met sterke content organische links. Werken aan je eigen PR helpt ook. Zodra media naar artikelen of opiniestukken van je linken, dan helpt dat enorm met het bouwen van je reputatie en het verhogen van je relevantie.

De niche van hoge search-volumes is erg competitief en de topposities worden meestal ingenomen door giganten met een enorm backlink-portfolio.

Er is minder competitie op SERP’s met een laag zoekvolume. Daar hebben je linkbuilding-inspanningen dus extra effect en merk je dat in je ranking. Als je dus bezig bent met linkbuilding door bijvoorbeeld je content bij media onder de aandacht te krijgen, dan loont het extra door dit te doen met minder populaire of bijzondere content.

Veilige websites hoger gerankt

Google heeft de afgelopen jaren gepleit voor een veilig web. Door nieuwe regels toe te passen, gaf Google een sterk signaal af: maak het internet veiliger voor haar gebruikers. Door naar HTTPS te migreren, bescherm je proactief de veiligheid van de gebruikers van je website.

Dit werkt ook positief voor de autoriteit van je website. Het is een kostbare zaak, maar het heeft flinke impact op je business.  Het onderzoek van SEMrush laat zien wat voor effect een migratie naar HTTPS heeft op de ranking van een webpagina.

Invloed HTTPS op je ranking

Het onderzoek laat zien dat de meerderheid van de domeinen met een hoog volume gebruikmaken van HTTPS.

In keyword-groepen met een laag volume, wordt HTTPS nog niet veel gebruikt. Gebruik van HTTPS kan dus een positieve invloed hebben op je positie ten opzichte van de concurrentie.

Wat is jouw strategie?

Kortom, je kunt zelf veel invloed op de ranking van je website hebben. Door bijvoorbeeld goed te snappen welke factoren Google bij de beoordeling van je website weegt. Denk na over in welke mate je een uitgekiende strategie kunt volgen om je relevantie te verhogen en, uiteindelijk, je commerciële doelen sneller te halen. Heb jij al een strategie voor jezelf bepaald? Ik hoor het graag.

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.