Content

Zó werk je moeiteloos aan je personal brand deze zomer

0

Je zou het misschien niet verwachten, maar de zomerperiode is uitermate geschikt om je personal brand aan te scherpen. Zelfs als je helemaal offline gaat. Meer aandacht geven aan je personal brand betekent namelijk niet dat je ook meer moet dóén. Een sterk merk ontstaat juist door te filteren, less is more. Je hoeft echt niet vaker te gaan bloggen of méér te gaan posten. Wat je wel kunt doen? Daarvoor schreef ik samen met collega en brandingexpert Manon Toma dit artikel. Zodat je ook tijdens de zomer(vakantie) zonder veel moeite aan de slag kunt blijven met je personal brand.

Kritisch kijken naar je brand

In een wereld waarin er veel keus is, is het belangrijk om te weten hoe en waarmee jij een ander fascineert. Door alle prikkels van buitenaf is het de afgelopen jaren nog moeilijker geworden om je personal brand scherp te krijgen en te houden. Onze tijdlijnen worden overspoeld met topprestaties, financiële successen, de mooiste reisbestemmingen en leukste levens. Het is moeilijk om jezelf te blijven en je eigen pad te volgen als je continu wordt gebombardeerd met andere mensen die een beter, leuker of interessanter bedrijf of leven lijken te hebben dan jij.

We hebben het niet altijd in de gaten, maar het gevolg is dat we steeds meer op elkaar gaan lijken! Want die ene concurrent heeft zo’n toffe website, zoiets wil jij ook. En iedereen in je branche maakt opeens LinkedIn-video’s, dus jij kunt echt niet achterblijven.

We laten ons (onbewust) steeds vaker gek maken en verliezen onze eigen authenticiteit daarbij uit het oog. De vaak rustige zomer(vakantie) kun je goed gebruiken om eens kritisch te kijken naar je personal brand. En dan bedoelen we niet naar wat je allemaal nog meer kunt doen! Want wat wil je zelf eigenlijk? Wat past niet meer? Waar ga je mee stoppen? Waar heb je geen plezier meer in? Wat kun je doen om nog beter te focussen op waar je goed in bent? Dat zijn allemaal belangrijke vragen om de boel eens even flink te resetten. Zo komt er ruimte voor meer focus en helderheid, waardoor je merk nog sterker wordt. Om je op weg te helpen deelde ik al eerder vier ingrediënten voor een sterk merk.

Plan een workation

Je leest en hoort het steeds vaker: samen met andere ondernemers op ‘werk’-vakantie. In een andere omgeving kun je je even helemaal afsluiten van je dagelijkse beslommeringen en kom je vaak tot de meeste geniale ideeën en creatieve oplossingen. Ook als je ‘vastloopt’ in je bedrijf, kan een andere omgeving en het inzicht van anderen je de boost geven die je nodig hebt. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer bedrijven hierop inspringen.

Workations zijn met name populair vanwege hun exclusieve setting (ze vinden vaak plaats op exclusieve locaties waar je zelf niet snel op vakantie gaat), het sparren met een kleine groep gelijkgestemden en de kans om even helemaal afgesloten te zijn van het werkende leven thuis. Dit soort werkvakanties zijn er in verschillende vormen, er zijn bijvoorbeeld coworking breaks maar ook workations waarbij je aan de slag gaat met een specifiek thema. Zo organiseren wij dit najaar een workation in de Algarve met (personal) branding als thema.

Bron: Pexels

Leer van anderen

Een kleine spoiler: je personal branding is nooit klaar. Alle ervaringen en leermomenten die je meemaakt, dragen bij aan een sterk personal brand. En hoe sterker je brand, hoe beter je marktwaarde. Het is daarom belangrijk om nieuwe dingen te leren en jezelf te blijven ontwikkelen. Dat heeft enerzijds te maken met beter worden in je vak, en anderzijds met je eigen persoonlijke ontwikkeling. Juist tijdens de zomer kun je jezelf triggeren nieuwe dingen uit te proberen. Bekijk onderstaande vijf ideeën maar eens.

1. Lees een biografie van een inspirerend persoon

Het is wellicht verleidelijk om tijdens je vakantie aan de nieuwste bouquetroman te beginnen. Toch kan het lezen van een biografie zowel ontspannend als inspirerend werken. Niet alle waardevolle levenslessen leer je namelijk uit eigen ervaring. Gelukkig kunnen we leren van genoeg inspirerende personen en hun levenslessen op. Schrijvers delen in biografieën de ups en downs van succesvolle ondernemers zoals Coco Chanel en Steve Jobs. Hoe zetten zij hun sterke punten in om succes te behalen? Hoe zorgden zij dat ze hun doel niet uit het oog verloren terwijl ze trouw bleven aan hun eigen waardes? Wat deden zij om zichzelf te onderscheiden? Allemaal belangrijke zaken die aan bod komen bij personal branding. Erg leerzaam! Dit zijn 10 populaire biografieën die deze zomer daarom zeker niet op je leeslijst mogen ontbreken!

Bron: Kaboompics

2. Leer nieuwe ‘skills’

Het lijkt misschien vreemd maar het aanleren van nieuwe vaardigheden kan bijdragen aan het versterken van je personal brand. Ga klimmen, surfen, salsadansen, paardrijden, duiken, het maakt niet uit wat. De enige voorwaarde is dat je het nog nooit eerder gedaan hebt. Misschien ontdek je wel sterke kanten van jezelf die je nog niet kende. Zo leer je je grenzen te verleggen en uit je comfortzone te stappen. Daarom kun je ter inspiratie deze lijst met zomersporten eens bekijken.

3. Bezoek culturele plekken

Sla eens een dagje strand of zwembad over om een museum, expositie of andere culturele hotspot te bezoeken. Het verrijkt je wereldbeeld en je leert om dingen op verschillende manieren te bekijken. Dit wakkert je creativiteit aan en dat is weer handig bij het oplossen van lastige vraagstukken. Trek je er liever in eigen land een dagje op uit om inspiratie op te doen? Dit zijn de 10 populairste culturele uitstapjes van Nederland.

Bron: Pexels

4. Beluister interessante podcasts

(Business) podcasts en luisterboeken winnen steeds meer terrein op het gebied van online contentconsumptie. Dat is niet zo vreemd, want op die manier kun je kennis en inspiratie opdoen terwijl je bezig bent met iets anders, zoals reizen, wandelen, koken of sporten. Er worden podcasts gemaakt over de meest uiteenlopende onderwerpen. Op het gebied van branding en marketing zijn dit echte aanraders:

  • Marketing Made Easy van Amy Porterfield
  • Heart, Soul & Hustle van Zach Spuckler
  • The Mind Your Business Podcast van James Wedmore.

Dit is een lijst met 18 beste podcasts die je zeker een keer moet beluisteren.

5. Stream een documentaire

Grote kans dat Netflix op je telefoon of tablet staat om je favoriete series op vakantie niet te hoeven missen. Blader ook eens door de lijst met interessante documentaires en zoek dan met name naar verhalen waarvan je kunt leren. Denk aan documentaires zoals die van Avicii, Lady Gaga en een documentaire gemaakt door Michelle en Barack Obama. Ook Planet Earth, Chef’s Table en Cooked zijn populaire keuzes. Ter inspiratie kun je deze lijst met de 50 best bekeken documentaires op Netflix eens bekijken.

Wees creatief met bestaande content

In de zomer schakelen veel mensen af van hun werk, maar ze blijven hun socialmedia-feed vaak toch regelmatig bekijken. Alleen al om hun eigen (vakantie)belevenissen te delen. De kans is dus groot dat ze dan ook jouw content voorbij zien komen!

Veel mensen denken dat ze altijd nieuwe content moeten publiceren. Het gevolg is dat er in de zomer door tijdgebrek geen of minder content gemaakt en gepubliceerd wordt. Vanwege de vakantie staat dit vaak sowieso al op een lager pitje. Dat is zonde, want gedurende het jaar heb je vaak allerlei content gemaakt die je gemakkelijk tijdens de zomer kunt hergebruiken. Hieronder vind je drie manieren om dat te doen:

1. Maak micro-content

Knip je content op in kleine stukjes. Er zijn personal brands zoals Gary Vee en Richard Branson die dit op een slimme manier doen. Zo publiceert Richard Branson ‘eerder gemaakte foto’s’ op zijn tijdlijn. Soms met een quote of een kort stukje tekst.

Gary Vee maakt dagelijks een lange video die hij later hergebruikt. In een uitgebreide slideshare legt hij uit hoe hij van de belangrijkste momenten uit deze video verschillende korte filmpjes maakt die hij vervolgens weer deelt op social media.

Voor beide is dit een manier om zonder al te veel moeite op het netvlies van hun publiek te blijven.

2. Pimp oude content

Sommige content heeft af en toe een update nodig vanwege veroudering of nieuwe ontwikkelingen. Aangezien je content waarschijnlijk al is geïndexeerd door Google, is het zonde om deze volledig te verwijderen. Door nieuwe informatie aan je content toe te voegen of verouderde informatie te vervangen, kan de content weer opnieuw interessant worden voor je publiek.

Volgens Brian Dean werkt het updaten van bestaande content ook goed bij het vergroten van je online vindbaarheid. Door zijn content te updaten en opnieuw te publiceren heeft hij het organische verkeer naar zijn website vergroot met 117,3 procent.

Bron: kaboompics

3. Promoot ‘oude’ content opnieuw

Derek Halpern van ‘Social Triggers’ raadt zelfs aan om 20 procent van de tijd bezig te zijn met het maken van content en 80 procent met de promotie ervan. Op die manier bereik je volgens hem een groter en ander publiek met dezelfde content. Er zijn diverse handige tools waarmee je jouw socialmedia-berichten heel gemakkelijk kunt inplannen zodat je hier gedurende de zomer geen omkijken naar hebt.

Zo zie je maar, genoeg manieren om tijdens de zomerperiode met de ontwikkeling van je personal brand bezig te blijven. Zonder dat dit veel moeite kost. Hoe blijf jij tijdens de zomer aan de slag met je personal brand? Wat doe je wel en wat juist niet? Wij zijn heel benieuwd naar jouw ervaringen!