Social media

Kan YouTube Music Spotify & Apple verslaan? Een eerste indruk

0

Spotify is al tijden niet meer de enige app voor het streamen van muziek. Consumenten in Nederland kunnen ook gebruik maken van Apple Music, Tidal, Deezer, JUKE en Napster. Daar is nu een nieuwe concurrent bijgekomen: YouTube Music, de opvolger van Google Play Music.

Voor 9,99 per maand krijg je toegang tot een bijna onbeperkte hoeveelheid muziek, die je overal en altijd kunt afspelen zonder advertenties. Je kunt de dienst de eerste drie maanden gratis uitproberen en altijd kosteloos opzeggen.

Het is niet gek dat Google YouTube inzet als grote concurrent van apps als Spotify en Apple Music. Gebruikers van de dienst kijken een miljard uur aan video’s per dag. YouTube is het populairst bij mensen tot 34 jaar en juist die groep gebruikt de site veel voor het beluisteren van muziek. De advertenties zijn lastig, je kunt de app niet wegklikken zonder dat de muziek stopt, maar het is gratis. En elke artiest kun je er wel vinden.

 

Accepteer cookies

Maar gaan gebruikers wel betalen?

Gaan gebruikers betalen? Dat hoopt Google wel. Dat willen ze voor elkaar krijgen door de ergernissen van gebruikers weg te nemen. Betalende gebruikers beluisteren muziek zonder advertenties, kunnen WhatsAppen terwijl de muziek blijft doorspelen en kunnen muziek offline beluisteren. 

En voor twee euro meer krijgen gebruikers toegang tot YouTube Premium, een dienst die tegelijk met YouTube Music is gelanceerd. Daarmee kunnen ze alle video’s (los van muziek) bekijken zonder reclames, krijgen ze toegang tot YouTube Originals (films en series, speciaal gemaakt voor YouTube) en kunnen gebruikers video’s downloaden.

Maakt YouTube kans?

YouTube heeft wereldwijd meer dan een miljard gebruikers. Dat zijn veel potentiële klanten voor de nieuwe streamingdienst van Google. De focus bij Music ligt vooral op video. Spotify en Apple Music zijn daar ook mee bezig, maar YouTube heeft daar veel meer ervaring in. Dat kan voor een jonger publiek een belangrijke reden zijn om te kiezen voor YouTube Music. En met YouTube Premium heeft Google een dienst in handen die op dit moment meer biedt dan de concurrenten. Het is afwachten of dat genoeg is om succesvol te zijn.

Hoe werkt de app van YouTube Music?

YouTube Music lijkt in grote lijnen op apps van andere streamingdiensten. Als nieuwe gebruiker krijg je een aantal voor Nederland geselecteerde afspeellijsten te zien. Daarin staan bijvoorbeeld de nieuwste of populairste nummers van dit moment. 

Als je de app voor de eerste keer gebruikt, dan wil YouTube weten wat je favoriete artiesten zijn. Op die manier krijg je muziek te zien die past bij je voorkeuren. Je kunt kiezen uit honderden artiesten. In het overzicht staan veel internationale sterren, maar de Nederlandse muziekindustrie is ook goed vertegenwoordigd. Van Ronnie Flex en Broederliefde, tot Frans Bauer en Marco Borsato. Je kunt ze allemaal als favoriet in de app selecteren.

De app bestaat uit drie onderdelen: Home – waar je afspeellijsten kunt terugvinden die speciaal voor jou zijn samengesteld, Hotlist – de plek waar je nieuwe en populaire nummers kunt ontdekken, en Bibliotheek – hier staan jouw favorieten, je afspeellijsten en de nummers die je offline hebt opgeslagen.

YouTube Music is slim

In de app zit ook een slimme zoekfunctie, waarin je niet alleen op titel of artiest kunt zoeken, maar op bijvoorbeeld ‘hipsterliedje met fluitje’. Ook kan de app afspeellijsten maken op basis van je locatie. Loop je de sportschool in, dan krijg je een lijst te zien met nummers voor je work-out.

Als je ook gebruik maakt van YouTube Premium, heb je twee apps nodig. De gewone YouTube-app (daarin kun je ook de Originals bekijken) en de app YouTube Music. De Originals zijn ook te bekijken via de Apple TV-app van YouTube, maar daarin zijn ze nog niet makkelijk terug te vinden. Dat moet YouTube nog verbeteren.

Kosten van abonnement op iPhone

Je kunt YouTube Music nu downloaden voor iOS en Android. Tip: sluit een abonnement niet af via je de app op je iPhone. Omdat Apple een percentage van verkochte abonnementen eist, rekenen veel partijen die kosten door aan gebruikers. Een abonnement is via de app op je iPhone daarom vier euro duurder.