Social media

Hoe social was 2018? Highlights van Google, Instagram, Facebook, Twitter, Pinterest & YouTube

0

Aan het eind van het jaar kijken we terug op een jaar vol social media. 2018 stond in het teken van GDPR/AVG, Instagram, influencers en livestreams. Maar er was meer. Wat was de populairste zoekopdracht in Google? Hoeveel tweets zijn er het afgelopen jaar verstuurd? Welke YouTube-video heeft de meeste views gekregen? En wat was het meest besproken onderwerp op Facebook?

Facebook

Over de hele wereld kwamen mensen in 2018 samen om op Facebook in gesprek te gaan over issues, gebeurtenissen en belangrijke personen. Internationale Vrouwendag was de meest besproken issue van het jaar. Ook Maart voor ons en Burgerbetrokkenheid waren hot topics. Verder bleven speciale gebeurtenissen omtrent voetbal niet onopgemerkt. De overwinning van de Franse wereldbeker en de halve finale-wedstrijd van Engeland tegen Kroatië waren twee van de meest besproken gebeurtenissen van afgelopen jaar.Ten slotte trok de Super Bowl meer dan 62 miljoen mensen naar Facebook en leefden er 42 miljoen mensen, in de vorm van likes, shares en comments, mee met het langverwachte huwelijk van Prins Harry en Meghan Markle.

Mark Zuckerberg-parodie

Facebook-oprichter Mark Zuckerberg heeft een zwaar jaar gehad met meerdere privacy-, data- en pr-schandalen. The Guardian laat dit alles nog eens de revue passeren. Zij maakten voor de CEO van Facebook een parodie op de jaaroverzicht-video van Facebook.

Accepteer cookies

Je eigen jaar in vogelvlucht

Met ‘year in review’ kun je een gepersonaliseerde video bekijken met wat je dit jaar hebt gedeeld op Facebook. Het platform houdt ook bij hoeveel likes je in 2018 hebt uitgedeeld. Je kunt de video bewerken en delen op je eigen Facebookpagina. De video is een leuke manier om terug te blikken op de afgelopen maanden.

Google

Google laat in de video ‘Year in Search’ zien wat de meest gezochte zoekopdrachten waren in 2018. Hieruit blijkt dat Avicii de top trending-zoekopdracht van Nederland was. Ook Glennis Grace, Barbie, Litebit en Jos B behoren tot de top 5 zoekopdrachten. Opvallend dat het dit jaar bijna allemaal om mensen gaat.

Accepteer cookies

Twitter

Er is weer volop getwitterd in 2018. Actueel nieuws, entertainment, sport, politiek en van events tot dagelijkse interesses. Er zijn veel hashtags ingezet waarvan #vacature de meest gebruikte is afgelopen jaar.

365 days, 123 million hashtags & 500 million GIF’s – Twitter

Er werden ook veel hashtags met politieke partijen gebruikt en heel Nederland leefde mee met Max tijdens de #F1.

Top 10 meest gebruikte hashtags in 2018

De meest geretweete tweet is LIMONADA 2.0 van elrubius. En de tweet die de meeste likes kreeg, komt van @BTS_twt met de #InMyFeelingsChallenge #HopeOnTheStreet. Dit is ook meteen het meest besproken Twitter-account in 2018.

De tweet die de meeste reacties opriep, is degene waarin Amerika’s voormalig president Obama te zien is.

Accepteer cookies

Instagram

2018 was een succesvol jaar voor Instagram. En dat werd mede mogelijk gemaakt door 1 miljard maandelijkse actieve gebruikers wereldwijd! Instagram maakte een video met alle hoogtepunten van afgelopen jaar.

Accepteer cookies

Viral

De ‘In my Feelings Challence’ was de grootste viral dance challenge van het jaar. Daarbij was het ook een nummer 1-hit voor rapper Drake.

Populairste account

Het Instagram-account van Cristiano Ronaldo is dit jaar het meest populair. Hij laat daarmee Selena Gomez, die al twee jaar op rij de meest gevolgde persoon op Instagram is, achter zich. Selena Gomez liet in september weten dat zij toe was aan een socialmedia-pauze.

Populairste posts Instagram

Kylie Jenner brak allerlei Instagram-records met een foto van haar dochter Stormi. De foto kreeg meer dan 18 miljoen likes en is daarmee de meest gelikete foto ooit! En dat is niet alles! Jenner’s tweede foto van Stormi was met meer dan 13 miljoen likes goed voor een derde plek voor meest populaire post van 2018.

View this post on Instagram

stormi webster ??

A post shared by Kylie (@kyliejenner) on

Accepteer cookies

Ei verbreekt Instagram-record

Update 15 januari 2019: Een foto met een ei heeft het record van meeste likes op Instagram verbroken. Deze foto stoot daarmee de foto van Stormi, het dochtertje van Kylie Jenner, met ruim 18 miljoen likes van de troon.

Het account heeft met slechts 1 post al bijna 7 miljoen volgers. De foto met het ei heeft ruim 44 miljoen likes.

Accepteer cookies

Wie zit erachter de foto met het ei?

Het is nog onduidelijk wie erachter het account zit. Verschillende media proberen dit te achterhalen. Buzzfeed kreeg een reactie per e-mail waarin stond dat Henrietta, een kip van het Britse platteland, achter deze foto zit.

Top 10

Ben je benieuwd welke posts er ook veel likes kregen? Je kunt hier de top 10 bekijken.

Populairste hashtag

De top drie hashtags zijn #love, #instagood en #photooftheday. De belangrijkste hashtags van het jaar zijn #metoo (1,5 miljoen), #timesup (597K), en #marchforourlives (562K). Dit laat zien dat Instagram ook een ​​krachtig platform kan zijn waar mensen een mening kunnen uitspreken.

Topmerken

Nike, National Geographic en Victoria’s Secret zijn al een aantal jaren achter elkaar de populairste merken op Instagram.

Je eigen jaaroverzicht

Ben je benieuwd welke foto’s het best hebben gescoord? Met ‘Instagram best nine’ krijg je automatisch een persoonlijke selectie van de 9 populairste foto’s van 2018. Leuk om te zien en te delen met anderen!

Dit is onze #bestnine:

YouTube

De populairste video’s op YouTube werden dit jaar gekenmerkt door verrassende celebrity-momenten. Zo sprong Will Smith uit een helikopter boven de Grand Canyon, startte Rihanna de succesvolle serie ‘Tutorial Tuesdays’ over make-up en gaf Beyoncé een lifestream vanuit Coachella. De absolute nummer 1 video is van Kylie Jenner met ‘To our Daughter’, een film over haar zwangerschap en de geboorte van baby Stormi.

Meest bekeken muziekvideo’s

YouTube focust zich naast alle vloggers ook nog op muziekvideo’s. Maroon 5 – Girls like You ft Cardi B en Daddy Yankee met Dura staan onder andere in de top 10. De absolute nummer 1 is Te Bote Remix – Casper, Buim Garcia, Darell, Nicky Jam, Bad Bunny, Ozuna.

Rewind mashup-video

De jaarlijkse Rewind mashup-video die het hele jaar moet omvatten, verscheen dit keer in een ander jasje. De grootste namen van YouTube vertellen in de video wat zij zouden willen zien als ze de Rewind zelf mochten maken. Dit viel niet zo in de smaak. Het is officieel de meest gehate video op YouTube.

Wat vind jij van de video?

Accepteer cookies

Pinterest

Pinterest heeft een eigen positieve plek op het internet, waar ruim 250 miljoen mensen wereldwijd nieuwe ideeën ontdekken en uitproberen. Aan het einde van het jaar geeft Pinterest alvast een sneak peek van de 100 Pinterest-trends voor 2019. Het overzicht is opgedeeld in tien categorieën, waaronder onder andere reizen, gezondheid & welzijn en voeding.

Deze trends zijn bepaald door het zoekgedrag van gebruikers te analyseren. Zodra Pinterest ziet dat mensen steeds meer zoeken op een bepaald onderwerp en dat minimaal zes maanden standhoudt, weet Pinterest dat het een trend is.

Mocht je Pinterest in je marketingstrategie gaan gebruiken, dan zijn deze 100 trends een must see.

Maak je eigen Spotify-jaaroverzicht

Spotify maakte bekend naar welke artiesten dit jaar het meest is geluisterd door alle Spotify-gebruikers. Rapper Drake staat bovenaan, en zijn nummer God’s Plan is het meest gestreamd. Je kunt algemene cijfers en statistieken bekijken op de site van Spotify.

Spotify Wrapped

Met Spotify Wrapped kun je je persoonlijke luistergedrag bekijken. Een speciale pagina toont waar je het afgelopen jaar naar hebt geluisterd. Met de Spotify-app kun je de op maat gemaakte lijst bekijken.

Als eerste moet je inloggen met je Spotify-gegevens. Daarna krijg je een vraag waarbij je kunt raden hoeveel minuten je geluisterd denkt te hebben. De pagina geeft vervolgens zelf het juiste antwoord. 

Op de pagina vind je ook een overzicht van jouw favoriete nummers, artiesten en genres. Benieuwd naar het overzicht van je vrienden? Je kunt de persoonlijke lijst delen. Ik ben in ieder geval benieuwd hoeveel minuten jij in 2018 naar Spotify hebt geluisterd.

Vooruitkijken & ontwikkelen

In 2019 zal social media zeker niet stilstaan. Ik ben bijvoorbeeld benieuwd hoe video zich zal ontwikkelen. Wat was jouw absolute hoogtepunt op social media in 2018 en waar kijk je naar uit in 2019? Laat het vooral weten in de reacties.