Communicatie

4 fouten die je nu direct uit je presentatie moet halen

0

Elk event waar ik naartoe ga, zie ik wel een spreker op het podium waarvan ik denk “jammer, dat had niet gehoeven”. Kleine foutjes, maar ook echt tenenkrommende opmerkingen die soms een heel verhaal in een negatief daglicht plaatsen. Uiteraard zal niet iedereen de nieuwe Martin Luther King worden, maar met een paar kleine tweaks aan een presentatie, kan deze al heel veel beter uit de verf komen.

Het afgelopen jaar mocht ik verschillende programma’s samenstellen en sprekers trainen. Bij de evaluaties kwamen steeds dezelfde verbeterpunten naar voren. Hieronder volgt mijn top 4.

1. Stop met de negativiteit

Veel sprekers grijpen het spreken op een podium aan als kans om hun ongezouten mening over irrelevante zaken met het publiek te delen. Een scherpe opmerking maken met een relevante boodschap kan, maar een hele tirade houden is iets waar veel toehoorders op afknappen.

Roddels en klachten zijn de grootste dooddoeners, maar ook het verdraaien van de werkelijkheid, een dogmatische en/of beoordelende instelling zouden niet mogen voorkomen in een presentatie. Als je de hashtag #feeds volgt op events, zie je vaak aan de reacties dat mensen dit verre van waarderen. Mensen doen zelfs realtime veel aan fact checking om negatieve sprekers onderuit te kunnen halen.

2. Vermijd excuses

Het is heel makkelijk om vanaf het podium anderen de schuld te geven van jouw eigen tekortkomingen. De vraag is of het iets toevoegt aan het succes van jouw verhaal. Vaak druipt de onzekerheid van de spreker ervan af en komt het gewoon neer op een slechte voorbereiding. “Ik sla dit even over, want ik heb maar 10 minuten gekregen”, is een vaak gehoorde reden om snel wat slides over te slaan en de schuld neer te leggen bij de organisatie.

Tip 1, 2 en 3 die we onze TEDx-sprekers altijd meegeven zijn heel simpel: oefen, oefen en oefen! Je kunt zo je presentatie timen en kijken of je er wellicht een slide tussenuit moet halen of juist nog zaken kunt toevoegen.

Een presentatie starten met een mededeling dat je ziek bent of vorige week pas gevraagd bent, zorgt er alleen maar voor dat je de toehoorder al een negatieve verwachting meegeeft voordat je begint.

3. Slides met tekst

Slides zijn net als billboards langs de weg: mensen kijken er maar even naar en gaan vervolgens verder met het belangrijkste waar ze mee bezig waren, namelijk autorijden. Dat is ook met presentaties. Mensen moeten de slide in maximaal 3 seconden begrijpen, om niet af te worden geleid van jouw verhaal.

Het is wetenschappelijk bewezen dat een mens cognitief onmogelijk tegelijkertijd naar jouw verhaal kan kijken en tekst van de slides tot zich kan nemen. Een luisteraar zal steeds switchen tussen lezen en luisteren, wat ook erg vermoeiend is voor de hersenen.

De oplossing? Beelden! Die zorgen er volgens onderzoek voor dat na drie dagen niet nog 10% van een verhaal is bijgebleven bij de luisteraar, maar zelfs 65%! Medewerkers van Google wordt bijvoorbeeld ook al sterk afgeleerd om überhaupt nog tekst op slides te gebruiken. Volgens CEO Pichai worden verhalen het beste verteld met beelden en niet met bullet points.

4. Snelheid

John F. Kennedy stond erom bekend dat hij ontzettend snel praatte. Tijdens één van zijn toespraken sprak hij 330 woorden per minuut, wat 3 keer sneller is dan een normale conversatie. Sommige sprekers vertellen mij als ik hen coach, dat ze dit juist doen om het publiek scherp te houden en zelf enthousiast over te komen.

Helaas komt snel spreken op de meeste luisteraars volgens vele onderzoeken juist over als nerveus en onervaren. Geef het publiek de mogelijkheid om het verhaal goed te verstaan en te verwerken. Zelf adviseren we onze TEDx-sprekers om maximaal 80-100 woorden per minuut te spreken, korte zinnen te gebruiken en pauzes in te lassen. Dit geeft het publiek de mogelijkheid om alle opgedane kennis te verwerken en jezelf de mogelijkheid om op adem te komen, te reflecteren of de presentatie nog goed gaat qua snelheid en of je niks vergeet. Daarnaast is het perfect om belangrijke punten te benadrukken en het publiek hongerig te maken voor hetgeen je na de pauze gaat zeggen.

Om de snelheid te oefenen, kan ik zeker metronomen-apps aanbevelen op de telefoon! Daarnaast heeft IBM een mooie online tool ontwikkeld om het aantal woorden dat je per minuut gebruikt te analyseren.

De volgende keer dat je een podium oploopt, zorg je voor een positieve instelling. Neem een goed voorbereide presentatie mee, met de juiste slides en snelheid. Vergeet niet:

Speech is power, speech is to persuade, to convert, to compel