Inspiratie

Creatief met webdesign, 8 smaakmakers voor 2019

0

Trends. Persoonlijk heb ik als creatieveling hier een ietwat huiverige relatie mee. Aan de ene kant voelt het volgen van de massa tegenstrijdig – want, voor mij is creativiteit juist iets anders doen dan de rest. Maar anderzijds zie ik trends als smaakmakers. Dit maakt het gemakkelijker om de juiste keuzes te maken. In dit artikel deel ik graag de webdesign-trends voor 2019 met je. Laat je inspireren en geef er vervolgens lekker je eigen draai aan. Be creative!

1. 3D-typografie

Net toen je dacht dat de toekomst ‘plat’ was, wordt de nieuwe trend juist een volgende versie van 3D. 3D-typografie geeft designers de vrijheid om te improviseren, met boodschap en beeld ineen. Win-win!

3D-typografie3D-typografie

3D-typografie2. Outlined fonts

Naast 3D zien we nog een opvallende trend. Outlined fonts. Waar we al jaren fan zijn van de ghost buttons, is nu het font aan de beurt. Er is iets ongrijpbaars aan dit soort lege elementen. Vooral in een wereld waarin dikke schreefloze merken de branding domineren, heeft een visueel lichtere lettervorm dat wat uiteindelijk elke branding nodig heeft: een gevoel dat het zowel revolutionair als betrouwbaar is.

Eén ding is zeker – typografie is still going strong in 2019!

Outlined fontsOutlined fonts Outlined fontsOutlined fonts

3. (Creatieve) content is belangrijker dan ooit!

Stockfoto’s en illustraties kunnen eigenlijk al een tijdje niet meer. Juist bij creatieve content ligt er een kans je te onderscheiden. Maak animaties uniek en passend bij je branding om je gebruikers te verrassen. Investeer hierin om indruk te maken op jouw bezoekers.

4. Duotone beelden

Maak gewone foto’s in een handomdraai uitdagend en een herkenbaar onderdeel van je branding met het gebruik van duotone. Je kunt helemaal out there gaan met maffe opvallende kleuren die niet matchen. Dit is een trend die je overal kunt toepassen, dus injecteer wat kleur in je fotografie en have fun!

Duotone beelden Duotone beelden Duotone beelden

5. Illustratie

Illustratie biedt tal van voordelen ten opzichte van ‘traditionele’ foto’s. Illustraties kunnen je concept ondersteunen. Vooral geanimeerde illustraties maken een statement! Abstracte concepten die je niet zomaar in één foto kunt vastleggen, komen ineens tot leven in illustraties. Daarnaast vereisen ze een stuk minder logistiek geregel dan het opzetten van een video- of fotoshoot. De site van Kick My Habits is sowieso een bezoekje waard, of je nou een slechte eigenschap hebt waar je vanaf wil of niet.

Illustratie  IllustratieIllustratie6. Doodles

Handgetekende doodles zullen in 2019 een opmars maken, ze brengen originaliteit en authenticiteit naar de online wereld. Doodlen is volgens Wikipedia: “een soort schets, een tekening zonder duidelijk doel”. Technologische ontwikkelingen gaan namelijk razendsnel. Iedereen heeft de tools om volledig los te gaan, maar mensen hebben weer behoefte aan de basis.

Ga terug naar de basis met doodling! Dit betekent niet noodzakelijk dat de afbeelding echt handgetekend moet zijn, maar wel dat het dezelfde authenticiteit bevat. Denk aan woorden of doodles geïntegreerd met fotografie.

Doodles

7. Anti-zwaartekracht: vliegende & zwevende elementen

Het tijdperk van vliegende elementen in design is aangebroken. Design-elementen die bewegen en zich gedragen alsof ze zich niet hoeven te conformeren aan de zwaartekracht, geven een gevoel van vrijheid.

vliegende & zwevende elementen8. Levendige kleuren

Levendige kleurencombinaties knallen van je scherm. Dromerige kleurovergangen en complexe gradiënts, ze deden al mee in 2018, maar in 2019 wordt het nog levendiger. Dit is een gewaagde trend, maar goed uitgevoerd geeft dit je brandig een herkenbare look and feel. Zoals ze zeggen bij Brand Affair: “Be a flamingo in a flock of pigeons”. Niet te missen: de site van Magic Leap is een wereld op zich.Levendige kleuren Levendige kleuren

Durf!

Je ziet dat er heel veel kan in 2019, wees vooral niet bang voor kleur en zorg ervoor dat je content uniek is! Heb je nog meer zin in inspiratie voor het komende jaar? Lees ook het trendartikel van Désirée Battjes.