Social media

Promoted Pins, de toekomst van Pinterest

0

Pinterest staat op het punt groter te worden dan ooit. ‘Promoted Pins’ zijn eindelijk geactiveerd in Nederland. Verschillende targeting-opties zorgen voor nieuwe manieren om de doelgroep te bereiken. In tegenstelling tot andere socialmedia-kanalen gebeurt dit op niet opdringerige wijze. In dit artikel laat ik zien hoe ik daarmee omga.

De afgelopen jaren zijn er tientallen nieuwe socialmedia-kanalen ontstaan. Veel start-ups dachten met ‘het nieuwe Facebook’ te komen. Dit lijkt makkelijker gedacht dan gedaan, want het lukte bijna geen enkele partij om zich aan te sluiten bij de grote socialmedia-reuzen. De parels die ertussen zaten werden dan ook meteen overgenomen door diezelfde reuzen. Snapchat is hier de grote uitzondering in en worstelt nog altijd zelfstandig verder. Maar ook Pinterest is nog altijd zelfstandig. En gezien de (succesvolle) beursgang zal dit voorlopig zo blijven.

Eindelijk! Promoted pins!

Nieuws omtrent Pinterest ging vrijwel altijd over de komst van de promoted pin in Nederland. Dit liet echter veel langer op zich wachten dan gedacht. 10 jaar na de start van Pinterest is het eindelijk zo ver. Bedrijven kunnen gericht bereik inkopen via Pinterest. De recente beursgang van Pinterest zal hier ongetwijfeld een rol in hebben gespeeld, advertenties zijn immers het enige verdienmodel van Pinterest. En het mooie is dat promoted pins zich voor de gebruiker nauwelijks onderscheiden van de standaardpins, waardoor deze een stuk minder als irritant zullen worden ervaren. De gebruiker ziet nauwelijks verschil.

Voor bedrijven bieden promoted pins veel mogelijkheden. Naast standaardpins die direct naar bijvoorbeeld een website leiden, is er een ook een carrousel-optie. Hierbij kun je in één pin verschillende functionaliteiten van een product tonen.

Ik ben vooral blij met de autoplay-videomogelijkheden. Deze optie kun je voornamelijk goed inzetten voor brand awareness. Een mooie verticale inspiratievideo zal zich zeker onderscheiden op elk Pinterest-board. Dit laat ook zien dat Pinterest niet alleen geschikt is als conversiemachine, maar zeker ook functioneel kan zijn in het hogere gedeelte van de sales-funnel.

Mensen verdrinken in een zee van massacontent

Net als op andere socialmedia-kanalen blijft het belangrijk om content te tonen waar het publiek daadwerkelijk op zit te wachten. Zeker de nieuwe generatie vermijdt advertising en is er totaal ongevoelig voor. Mensen verdrinken in een zee van massacontent. Het is niet eenvoudig om de aandacht te trekken tussen al deze prikkels. Dat kan maar op één manier. Dat is geen ‘push’-aanpak, waardoor je irritatie kunt opwekken, maar meer een service, waarbij mensen blij zijn dat ze dit krijgen te zien. Of sterker nog, waar ze bewust naar op zoek zijn. Dit type content maakt een emotie los. De kijker krijgt bijvoorbeeld kippenvel of moet lachen.

Mooie high-end beelden

Pinterest toont ook aan dat een prachtige foto veel beter scoort dan een ‘gewone’ foto. Pinterest toont immers alleen maar hoogwaardige foto’s in het startscherm. Met video werkt dit nog veel beter, aangezien het aantal video-pins sterk in de minderheid is. Een promoted video-pin met autoplay is dus een perfecte manier om onderscheidend te zijn, maar er moet wel een mooi verhaal verteld worden.

Daar waar Instagram Stories lekker snappy mogen zijn, zouden Pinterest Stories, want dat zijn het uiteindelijk, maar dan tijdloos, meer high-end moeten zijn. Mooie beelden, in hoge kwaliteit met een ijzersterk verhaal. Juist daarmee kun je scoren op Pinterest. Met dit type content raak je de kijker en kunnen we spreken over impactvolle content. Als er op een later moment in de funnel een sales-call-to-action plaatsvindt, zal deze veel beter converteren.

 

Targeting-opties

Pinterest biedt verschillende targeting-opties.

Gedrag

  • Interesses
  • Zoekwoorden
  • Actalikes, de Pinterest-term voor look-a-like audience

Retargeting

  • Lijst (upload van klantenbestand, bijvoorbeeld e-mails)
  • Engagement (mensen die eerder hebben gereageerd op pins)
  • Websitebezoekers

Demografisch

  • Geslacht
  • Taal
  • Locatie of device

Steeds meer mannen

Pinterest bestaat nu tien jaar en zo’n 250 miljoen mensen wereldwijd gebruiken de app. Twee derde daarvan is vrouw. Hier lijkt echter verandering in te komen, want volgens het bedrijf is 40 procent van alle nieuwe aanmeldingen man. Pinterest is in 2019 met 18 procent gegroeid ten opzichte van 2018 naar maar liefst 3,5 miljoen Nederlandse gebruikers. Op dit moment zijn er 734.000 dagelijkse Nederlandse gebruikers die stuk voor stuk op zoek zijn naar inspiratie. Een gemiddelde Pinterest-sessie duurt doorgaans veel langer dan welk bij welk ander socialmedia-kanaal dan ook.

75 procent van alle pins wordt geplaatst door bedrijven. De helft van de mensen die deze berichten zien realiseert zich dat niet. 55 procent van de gebruikers gebruikt Pinterest met een koopintentie.

Waarom Pinterest zich onderscheidt

Dat Pinterest zo succesvol is, heeft er waarschijnlijk mee te maken dat het platform zich onderscheidt van de overige socialmedia-kanalen. Maar hoe? Vooral door helemaal niet zo sociaal te zijn. Pinterest wordt niet gebruikt om nieuwe vrienden te maken of om op de hoogte te blijven van bestaande connecties. Het platform is primair een visuele zoekmachine, Of zoals ze zelf zeggen:

Pinterest is the visual discovery engine that helps people find, buy and do the things they love.

Bij Pinterest is de gebruiker heel concreet op zoek naar iets. Het maakt daarbij niet uit of het resultaat onlangs is gepost of al langere tijd geleden. Dit in tegenstelling tot Facebook en Instagram, waar de content verdwijnt zodra het niet meer actueel is. Met andere woorden: een pin is tijdloos.

Instagram ondersteunt geen links vanuit een post, tenzij ervoor betaald wordt. Facebook doet dat wel, maar doet er alles aan om gebruikers juist op Facebook te houden. Een Facebookpost met een link erin scoort organisch laag. Dus ook daar zul je moeten betalen voor een gewenst bereik. Pinterest daarentegen is ontwikkeld om door te klikken naar de plek waar de oorspronkelijke afbeelding staat. Niet voor niets is Pinterest waarschijnlijk het interessantste platform voor webshops en blogs. Bezoekers zoeken geheel vrijwillig naar een bepaalde afbeelding en klikken vervolgens door.

Pinterest is voor inspiratie

Social selling kan vreselijk irritant zijn. Even kijken wat je vrienden doen en tussendoor vindt er een soort ‘Tell Sell’ plaats van allerlei fantastische producten waar je op dat moment eigenlijk helemaal niet op zit te wachten. Bij Google daarentegen ga je concreet op zoek naar een product dat je al lang hebt uitgezocht. Je weet precies wat je wil hebben.

Bij Pinterest zoek je naar inspiratie. Een nieuwe tuinset nodig? Op Pinterest vind je verschillende soorten. Kies een mooie uit en Pinterest toont automatisch meer resultaten met vergelijkbare soorten. Iemand die zoekt op een industriële houten tafel voor z’n nieuwe woning, zoekt dat omdat hij net verhuisd is en geïnspireerd wil worden. Perfect moment om hem een videopin met ‘dé 10 tips voor een industriële inrichting’ voor te schotelen. Uiteraard een promoted pin door bijvoorbeeld Pols Potten of IKEA. Precies het type content waar de kijker naar op zoek is, zo wordt een advertentiecampagne meer pull dan push. Dit ondervond Albert Heijn al met hun Allerhande-campagne. De kosten om mensen te bereiken waren 50 procent lager op Pinterest dan op (andere) social media.

Pinterest Lens

Vanaf de smartphone-app werkt de Pinterest Lens erg fijn. Ben je op visite bij iemand en zie je prachtige koffiekopjes? Maak een foto vanuit de app en Pinterest toont alle vergelijkbare kopjes. Nu hoef je alleen maar door te klikken naar de webshop en de koffiekopjes heb je waarschijnlijk een dag later thuis.

Pinterest Lens shot

Pinterest Lens

Pinteresting

Videocontent blijkt uitermate geschikt te zijn voor promoted pins. Niet zozeer voor conversie, vooral de brand awareness is hierbij een goed uitgangspunt. Zoals hierboven al omschreven, is een hoogwaardige Pinterest ‘Story’ de beste manier om op een positieve manier onder de aandacht te komen bij de Pinterestgebruikers uit de doelgroep.

Heb je zelf interessante Pinterest-ervaringen? Heb je je eerste promoted pin al geplaatst? Laat het weten in de reacties.