Advertising

Bouw aan je business met deze 6 tips over (webshop)data

0

Productdata, reviewscores, conversiepercentage, websitebezoekers: je hoeveelheid data wordt met de seconde groter. Ook wordt deze steeds inzichtelijker. Maar hoe verwerk en interpreteer je al die gegevens zodat je er mee aan de slag kunt? In dit artikel lees je 6 basistips die je helpen bij het verhogen van je conversiepercentage en offertescore op basis van data.

1. Beperk je onderzoek

We loggen ons vandaag de dag helemaal suf. Het is erg slim en minstens zo handig als je er (digitale) ruimte voor hebt binnen je organisatie. Maar dat betekent ook dat je het kaf van het koren moet scheiden voordat je het onderzoek start.

Stel je voor: je wil je brutomarge met 5% verhogen. Dan is het goed om je onderzoek statistisch af te kaderen. Welke data heb je nodig om dat percentage te bereiken? In welk tijdskader wil je dit percentage behalen? Wat zijn je drempelvoorwaarden? Wat kun je gebruiken van al bestaande data? En wanneer is deze data betrouwbaar? Om te voorkomen dat je door alle details het overzicht verliest, is het verstandig om je onderzoek te beperken.

2. Volg je onderzoek op de voet

Data moet inzichtelijk zijn. Dat betekent dat je iedere stap van je customer journey in kaart moet brengen. Gebruik een tool die verandering bijhoudt. Dan hoef je namelijk niet alles te loggen. Een database-koppeling met een data visualizer, zoals Microsoft Power BI, helpt je hierbij. Het voordeel van deze tool is dat je je campagne realtime kunt bijschaven. Tableau en Google Data Studio zijn ook handige tools.

data visualizer

Hieronder vind je een voorbeeld:

  • Een klant zoekt naar ‘goedkope pennen’. Op welke manier komt hij of zij op jouw website? Via Google Ads, e-mailmarketing, of tipte een buurman hem of haar? Volg iedere stap.
  • Laten we er voor het gemak van uitgaan dat de bezoeker op jouw advertentie klikt en vervolgens op de categorie ‘goedkope pennen’ landt. Voldoet het aanbod aan de verwachtingen? Ja: de bezoeker klikt een product aan. Nee: de bezoeker verlaat je website. Weet wat er in welke fase van je customer journey gebeurt. Dan kun je daarop inhaken.
  • In dit geval zwicht de websitebezoeker voor een pen met rubberen grip. De bezoeker belandt nu op de productdetail-pagina.
  • Met een beetje geluk vult de bezoeker zijn of haar winkelmandje met een bepaald aantal pennen. Haakt de bezoeker af? Dan weet je in welke fase van je customer journey hij of zij uitstapte. Let op: het is nog te vroeg om hieruit conclusies te trekken.

3. Test op kleine schaal

Conclusies trekken, doen we maar al te graag. ‘Dit werkt. Rol de test maar uit over de hele website.’ is vaak de gedachtegang. Maar wees niet te enthousiast. Test eerst op een bepaalde categorie in plaats van je complete productassortiment. Loopt je campagne in de soep? Geef niet op als het effect niet gewenst is, maar pas je campagne aan. Ook data waarop je niet hoopte, data die je vertellen dat je niet de juiste weg inslaat, is informatie.

Stel je voor: je wil je bezoekersaantal verhogen. Denk dan niet alleen aan vandaag, maar vooral ook aan morgen. Het is fantastisch dat je klanten je website weten te vinden door wijzigingen op je website of verbeteringen achter de schermen, maar hoeveel komen er daarna nog terug? Denk drie stappen verder.

4. Schaal je campagne op

Is je campagne succesvol? Mooi, maar juich niet te hard. Een zwaluw maakt nog geen zomer. Schaal je campagne op. Test niet alleen op één bepaalde categorie, maar op alle categorieën. Of test je campagne ook in andere landen dan alleen Nederland. Het isoleren van de test is belangrijk om de resultaten zinvol te kunnen interpreteren. Ga altijd na of je mat wat je wilde meten. Oftewel: is je onderzoek valide? Zijn er geen externe variabelen die de test beïnvloeden?

Ga altijd na of je meet wat je wil meten.

Stel je voor: het bezoekersaantal groeit de pan uit. Komt het doordat je Google Ads-advertentie plots razend populair is, of heeft het te maken met seizoensinvloed? Blijft het resultaat hetzelfde als de voorwaarden veranderen? Je komt er maar op één manier achter: opschalen maar!

5. Stel een case samen

Is je campagne ook op grote schaal succesvol? Super! Kijk nu op welke manier je kunt investeren in de campagne. Bereken welk effect je onderzoek heeft op grote schaal. Wil je je campagne automatiseren?

investeren in campagne

De tijd van IT-collega’s is vaak schaars. Iedereen binnen de organisatie heeft ze nodig. Of diegene die het hardst schreeuwt, benut hun talenten. Bewijs dat jouw idee geld oplevert, zodat je werk niet voor niets was.

6. Word niet te nonchalant

Ga niet achterover leunen. Blijf data tracken, bijvoorbeeld met Google Analytics. Met deze tool kun je statistieken van je website verzamelen en deze gegevens gedetailleerd weergeven. Maar let op: als je verkoopdata wil meten, is Google Analytics niet de sterkste speler.

Er vallen transacties buiten het bereik van deze tool, zoals telefoontjes, mailtjes en face-to-face-contact. Dit beïnvloedt je onderzoeksresultaten. Voor het meten van commerciële doelen kun je het best gebruikmaken van database-visualisatie, zoals ik in stap 2 beschrijf.

Blijf optimaliseren op basis van data

Vergeet niet dat je moet blijven optimaliseren. Is de prijsverlaging een succes? Geweldig, maar wederom: juich niet te hard. De concurrent zit ook niet stil. Bedenk vervolgacties om je klanten beter te kunnen bedienen en je conversiepercentage te verhogen. In een dynamische markt is het succes van nu geen succes voor later. Je moet blijven anticiperen.

Hoe orden jij de bergen (webshop)data en hoe ga je er vervolgens mee aan de slag om er strategieën op te baseren? Ik ben benieuwd naar je aanpak! Deel je ervaringen met me in een reactie hieronder.