Social media

Inspirerende video’s op IGTV: leer van Ajax, Sephora & Jägermeister

0

Sinds de introductie van IGTV in juni 2018 probeert Instagram de concurrentie aan te gaan met YouTube. Met het nog relatief nieuwe platform stimuleert Instagram het kijken van long-form, schermvullende video’s binnen het kanaal. 

Bijna een jaar na de lancering van het platform heeft slechts een handjevol bedrijven in Nederland de sprong gewaagd om speciaal content te maken voor IGTV. Toch liggen er hele mooie kansen op het gebied van awareness en conversie op IGTV, zoals al eerder te lezen was op Frankwatching. Zéker met de komst van nieuwe functies zoals de ondersteuning van horizontale video.

Meer mogelijkheden voor IGTV

Eén van de meestgehoorde problemen van content creators en bedrijven op IGTV is het generen van views. Om dit aantal te stimuleren heeft Instagram sinds de uitrol van IGTV de functionaliteiten steeds verder uitgebreid. Zo kun je al geruime tijd een klikbare fotopreview van je IGTV video’s doorplaatsen in je story en kun je sinds februari een preview op de Instagram-feed zetten. Met de komst van previews zien mensen tot 1minuut van de Instagram TV-video in hun feed. Als je de aandacht van de kijker daarmee weet te trekken, klikt hij of zij makkelijk door naar je IGTV-kanaal. Hier vindt de gebruiker de hele video.

Horizontale video

Ook het ondersteunen van horizontale video zorgt voor een vlucht in het gebruik van IGTV door bedrijven. Deze toevoeging komt volgens Instagram omdat ze zien dat veel gebruikers long-form video nog steeds het liefst in landscape mode bekijken. Heel gek is dit niet, aangezien landscape-video’s natuurlijker wegkijken. Onze ogen zitten immers naast elkaar. Zo kunnen we meer visuele informatie van links naar rechts tot ons nemen dan van boven naar beneden.

Gelukkig neemt met de verbeteringen van IGTV het aantal bedrijven dat gebruikmaakt van het platform toe. Hieronder drie inspirerende voorbeelden van bedrijven die de mogelijkheden van IGTV al goed gevonden hebben.

Ajax

Accepteer cookies

Met het Europees voetbal van afgelopen seizoen hebben veel Nederlanders Ajax op de voet gevolgd en in hun hart gesloten. Voor Ajax is IGTV de perfecte manier om de storytelling rondom de club voort te zetten. Als één van de eerste merken zijn ze ingesprongen op de nieuwe mogelijkheid van IGTV voor horizontale video. Dit resulteerde in de bestbekeken video van Ajax (#ClassOf2019) op Instagram TV. Een horizontale video met meer dan 800.000 views. Het drie dubbele van het aantal views op YouTube.

Jägermeister

Accepteer cookies

Jägermeister probeert deze zomer haar Coolpack onder de aandacht te brengen met relevante content voor jongeren. En wat werkt dan beter dan samenwerkingen met influencers? Gedurende de zomer vuren ze zomerse dilemma’s af op influencers via een serie, speciaal ontwikkeld voor IGTV. Zo zijn Nellie Benner en Pleun Bierbooms al aan de tand gevoeld. Jägermeister kiest ervoor om de video’s aan te jagen via de feed, maar kan van de samenwerking met de influencers ook traffic verwachten. Ook kondigt Jägermeister een paar dagen van tevoren de nieuwe aflevering aan op Stories, wat een extra buzz creëert.

Sephora

Accepteer cookies

Een goed voorbeeld van een beautymerk dat IGTV hélemaal omarmd heeft is het Franse merk Sephora. Het merk deelt een verscheidenheid aan video’s op het kanaal. Op IGTV is beauty en make-up een favoriet content thema en is de strijd tussen IGTV en YouTube goed zichtbaar. Voor Sephora werkt IGTV overduidelijk beter. De video’s van Sephora op IGTV krijgen gemiddeld 500K tot 1 miljoen views, tegenover een gemiddelde van 7K views op YouTube. Sephora heeft met IGTV een perfecte manier gevonden voor meer storytelling. Long-form video om meer te vertellen over hun product, evenals het vertellen en laten zien van hun expertise middels tutorials.

Relevantie

IGTV is een plek om mooie, sterke merkverhalen te vertellen. Dit geldt zolang je focust op de relevantie van je content, net zoals bij elk ander platform. Belangrijk bij IGTV is ook de vindbaarheid van je video’s. Deel ze in Stories en feed of probeer samenwerkingen met influencers uit. Mochten jullie ook nog mooie IGTV cases kennen, laat ze me dan vooral weten in de comments!