Content

10-stappenplan voor een videostrategie op je eigen platform

0

Video is het best converterende medium. Logisch, want door video komen jouw bedrijf, jouw product en je boodschap tot leven. Het is verleidelijk om bij je online videostrategie als bedrijf te denken aan YouTube, Vimeo of binnenkort zelfs aan Facebook Watch. Ze zijn gratis en genereren bereik. Je genereert meer merkbekendheid, en ze kunnen gebruikers naar jouw site brengen. In dit artikel leg ik uit waarom je een eigen videoplatform moet overwegen en hoe je dit aanpakt.

Wie wordt er echt beter van een gratis videoplatform?

Als de dienst gratis is, ben jij het product. Maar hoe effectief is het werkelijk om je hele videostrategie van zo’n platform af te laten hangen? Wie spant wie eigenlijk voor zijn karretje? Laten we YouTube als voorbeeld nemen. Dit zijn hun drie doelstellingen:

  • Met jouw content bezoekers aantrekken
  • Leren van jouw bezoekers en jouw bereik
  • Jouw bezoekers advertenties voorschotelen

Top 5 risico’s van een gratis videoplatform

Dit zijn de vijf grootste risico’s van een gratis videoplatform voor jouw online videostrategie:

1. Geen controle over je videomateriaal

Je verleent het videoplatform en soms zelfs al hun gebruikers het recht om jouw videomateriaal aan te passen en te herpubliceren. Je hebt dan geen controle meer over wat er met jouw beelden gebeurt. Lees het in de servicevoorwaarden van YouTube.

2. Je deelt mogelijk bedrijfskritische informatie

Videoplatformen leren meer over jouw gebruikers en jouw bereik, dan jijzelf. Deze kennis gebruiken ze vervolgens om profielen van jouw klanten en je markt te maken. Wil je echt het risico lopen dat deze gegevens in andere handen vallen?

3. Ze verleiden jouw klanten naar jouw concurrenten

Om zoveel mogelijk views te genereren worden jouw potentiële klanten verleid om naar andere video’s te kijken: op dezelfde pagina, of aan het einde van de video. Dat zijn niet alleen jouw video’s, maar ook die van je mogelijke concurrenten. Oeps.

4. Ze trekken kijkers bij je site weg

De aanname is dat je online videokanaal op een videoplatform verkeer naar je site genereert. Maar is dat werkelijk zo? Als jij hun player op jouw site aanbiedt, dan verleiden ze jouw bezoeker aan het eind van de video om video’s van mogelijke concurrenten in jouw site of op hun site te bekijken.

5. Concurrenten kunnen adverteren rond jouw video’s

Als iemand jouw video bekijkt, dan is die persoon meteen interessant voor je concurrent om op te adverteren. Dus terwijl iemand jouw bedrijfsvideo, productvideo of demovideo op hun platform of op jouw website bekijkt, kan de concurrent jouw potentiële klant wegsnoepen.

Alleen als je echt heel veel bereik weet te bouwen, dan kan adverteren worden uitgezet. Maar dan rijst meteen een nieuw risico: je hele community is in handen van hen, in plaats van dat jij rechtstreeks met je doelgroep kan communiceren. Eén beleidswijziging, één klacht, of één wijziging in hun algoritme kan je moeizaam opgebouwde community stilleggen.

Video's maken op eigen platform stappenplan

Jouw professionele videostrategie in 10 stappen

Geen zorgen, je hoeft YouTube er niet uit te gooien. Het is een kwestie van een videoplatform anders inzetten: voor teasers. Dit is jouw professionele online videostrategie in tien stappen:

1. Teasers op een gratis videoplatform

Maak korte teaser-video’s van bijvoorbeeld 30 seconden en plaats deze op je favoriete gratis videoplatform. Ververs dit kanaal regelmatig, zodat de algoritmes je hoog blijven ranken en je publiek steeds verrast wordt met nieuw materiaal. Bij korte video’s is het voor concurrenten veel lastiger om te adverteren.

2. Werk met call to actions naar jouw site

Verleid bezoekers in de teaser om de echte video op jouw site te bekijken. Dit doe je met woord en beeld, en ook met klikbare overlays op de video’s. Zorg dat de link naar de videopagina van jouw site in de bio en in de beschrijving van elke video komt te staan.

3. Bouw je eigen videokanaal, op je eigen site

Host je video’s bij een professionele streaming-leverancier. Dat is goedkoper en schaalbaarder dan vanaf je eigen site. Plaats hun videoplayer op een speciale videopagina en bouw je zo eigen videokanaal. Waar niemand wordt verleid om naar andere video’s dan die van jou te kijken, of om naar een videoplatform weg te klikken.

4. Zorg voor uniforme branding

Professionele videoplayers kunnen volledig naar jouw huisstijl worden aangepast. Dat staat wel zo zakelijk, in plaats van een generieke player van een gratis videoplatform voor consumenten.

5. Ververs regelmatig je content

Plaats regelmatig nieuwe video’s. Dit hoeven niet allemaal duur geproduceerde video’s te zijn. Mensen houden ook van spontane demovideo’s, die je met screenrecording maakt, of van selfievideo’s waarin je beelden achter de schermen deelt. Maak een mooie mix.

6. Promoot je video’s

Ook met een gratis videoplatform is gewoon video’s plaatsen niet voldoende. Deel nieuwe video’s via nieuwsbrieven, en plaats teasers op social media, met links naar je videopagina. Hoe meer collega’s en bezoekers helpen met delen, hoe groter je bereik.

7. Leer van analytics om te optimaliseren

Professionele streaming-leveranciers geven je diepgaander inzicht in kijkgedrag dan gratis platforms. Hierdoor kun je nauwkeurig zien welke video’s goed werken, en welke minder, en waar. Met betrouwbare gegevens kun je je contentstrategie optimaliseren.

8. Experimenteer met features

Wist je dat de meeste mensen graag video’s zonder geluid bekijken? Denk daarom aan ondertiteling. Als je een internationaal publiek wil bereiken, ondertitel dan met meerdere talen en overweeg meerdere talen in audio. Hou er ook rekening mee dat de meeste mensen video’s bekijken met hun mobiele telefoon. Professionele videoplatforms kunnen je video’s automatisch in meerdere kwaliteiten omzetten.

9. Genereer leads en sales

Probeer je bezoekers in elke video te verleiden om op je site door te klikken. Professionele streaming-aanbieders bieden interactiviteit. Zo kan de player of je site bijvoorbeeld, terwijl je product in beeld verschijnt, het product tegelijkertijd tonen. Of een contactformulier. En waarom niet meteen een koopknop?

10. Probeer live

Livestreaming komt nog dichterbij de ervaring alsof je bezoekers echt bij jou zijn. De betrokkenheid is groter, de spontaniteit is leuker. Live uitzenden, op je eigen site, het is echt onderscheidend. Zorg dat je de uitzendingen goed aankondigt.

Nu heb je in 10 stappen een complete online videostrategie die je direct kunt gebruiken. Je hoeft zeker niet alle stappen direct door te voeren. Neem ook vooral de tijd om te experimenten en te leren van een nieuwe strategie.