Online marketing

In stock! Hoe je het meeste voordeel haalt uit voorraadmeldingen

0

Het wordt steeds belangrijker om de consument van juiste voorraadinformatie te voorzien. Bepaalde producten hebben door een tekort aan grondstoffen een langere levertijd of zijn tijdelijk helemaal niet meer leverbaar. Daarnaast is dropshipping enorm populair waarbij consumenten – zonder dat ze dat weten – soms wel wekenlang moeten wachten op een bestelling. Door onjuiste voorraad- en verzendinformatie kan de klantenservice overspoeld worden of de klant bestelt helemaal niet, waardoor je omzet verliest. Daarnaast heeft het wel of niet tonen van voorraden ook impact op je SEO en SEA. Actief aan de slag gaan met je voorraadstrategie zorgt er niet alleen voor dat je conversies zullen stijgen, maar het kan ook voor meer inzichten zorgen. Je weet beter wanneer er producten bijbesteld moeten worden. Welke meldingen kun je het beste gebruiken en wat levert dat precies op?

Waarom is het belangrijk om je voorraad door te geven?

In tegenstelling tot veel websites waar vaak statische content wordt gebruikt, is een webshop veel dynamischer. Maar door de hoge omloopsnelheid van producten en pagina’s bestaat de kans dat er omzet weglekt door het tonen van verkeerde voorraadinformatie. Ook kan het voorkomen dat je nog adverteert voor een inmiddels volledig uitverkocht product.

Dit heeft mogelijk impact op je SEO. Zoekresultaten met zogeheten rich snippets hebben een hogere CTR (click-through-rate) dan resultaten zonder deze snippets. Een van deze rich snippets is de voorraadmelding. Je geeft dan in Google al meteen het signaal dat het product op voorraad is en te bestellen. Dat is omgekeerd ook het geval. Geef je (per ongeluk) bij het product mee dat het product niet op voorraad is, dan keldert je CTR ook navenant.

Wat zijn de voordelen van voorraad-aanduidingen?

Inmiddels hebben veel bedrijven door dat producten die inmiddels (tijdelijk) uit voorraad zijn nog steeds voor een conversie kunnen zorgen. Hoe je dat voor elkaar krijgt, kun je in dit artikel lezen. Dat is vanzelfsprekend bij producten die nog wel op voorraad zijn niet anders. Alleen benutten veel bedrijven niet alle mogelijkheden.

Een goede voorraadmelding tonen bij al je communicatiekanalen kan voor een hogere conversie zorgen. Bouwmarkt Hornbach ging bijvoorbeeld in februari 2021 live met de functionaliteit Local Inventory ads en zag de conversiewaarde verdriedubbelen in vergelijking met de ‘normale’ Shopping-ads. Duidelijke voorraadmeldingen zorgen voor betrouwbaarheid en het vermindert twijfel bij de consument. Met als resultaat hogere omzet en blije klanten.

Welke opties/keuzes zijn er en wanneer kies je voor welke optie?

Als we kijken naar voorraadmeldingen, dan is de basis natuurlijk of het product wel of niet op voorraad is. Een goede voorraadmelding voor producten die gewoon nog te bestellen zijn is erg belangrijk en kan direct een order opleveren. Een goede voorraadmelding zie je niet alleen op de webshop zelf, maar kan ook getoond worden op andere plekken.

1. Voorraadmelding tonen bij het product

Met een melding ‘op voorraad’ kun je de consument al laten zien dat het product direct besteld kan worden. Steeds meer webshops zijn de principes van Cialdini (zoals schaarste) toepassen. Daardoor zie je meldingen zoals ‘nog 1 product beschikbaar’, waarbij de hoop is dat consumenten door FOMO (fear of missing out) het product direct bestellen. Ook zie je pushmeldingen, waarbij de nadruk wordt gelegd op het feit dat het product bijna is uitverkocht.

Aan de andere kant kun je ook de melding ‘op voorraad’ zien als er juist duizenden stuks beschikbaar zijn. Zodra je meldingen zoals ‘1000 stuks beschikbaar’ toont, kan het de consument juist afschrikken en gaat hij zich misschien afvragen of het wel het juiste product is.

Of juist géén voorraadinformatie delen

Je kunt vanuit concurrentieoogpunt ervoor kiezen om geen voorraadinformatie te delen. Een voorraadmelding met aantallen stuks zegt namelijk iets over de manier van inkopen. Is er heel veel op voorraad? Dan kan dat betekenen dat je verwacht dat er veel vraag naar het product zal zijn. Het kan iets zeggen over je inkoopkracht of het kan je concurrent op ideeën brengen door het product ook groots in te kopen.

Een andere reden voor bedrijven om geen exacte voorraad te tonen, is omdat er geen voorraadkoppeling aanwezig is. Of er is voor gekozen om de voorraadstatus pas op te vragen zodra de klant wil afrekenen, in plaats van dat deze informatie automatisch wordt doorgestuurd via een zogenaamd voorraad-attribuut.

Zorg dat je klant niet voor vervelende verrassingen komt te staan

Waar je ook voor kiest, het belangrijkste is dat er bij een product een juiste voorraadmelding wordt getoond. Het is een doodsteek voor de customer journey als de klant in het winkelwagentje (wanneer er vaak een check wordt gedaan in het voorraadsysteem) of na het bestellen te horen krijgt dat het product niet meer op voorraad is.

Vertoon de voorraadmelding overal

Sommige shops kiezen ervoor om deze voorraadmelding alleen op de productpagina te tonen. Mijn advies is om de melding op elke plek te tonen waar het product gevonden kan worden. Denk bijvoorbeeld aan categoriepagina’s, zoekresultaten, in het winkelmandje zelf of bij de interne zoekresultaten.

Verkoop je ook via andere kanalen zoals een (eigen) winkel en heb je goed zicht op je voorraad? kies er dan ook voor om deze voorraad beschikbaar te stellen voor click & collect. Hierbij is het belangrijk dat de winkelvoorraad ook daadwerkelijk klopt! Niets is zo vervelend om na de bestelling een berichtje te krijgen dat het product toch niet op voorraad is.

Een goede voorraadmelding op je webshop is dus cruciaal. Zorg ervoor dat er minimaal een correcte melding te vinden is.

2. Voorraadmelding in de zoekresultaten van Google

Als we een stapje teruggaan in de funnel, dan komen we vaak uit bij Google. Ook daar kun je op verschillende manieren je voorraad tonen.

Tonen als rich snippet

In het template van schema.org voor producten vind je het kopje ‘availability’ terug. Hiermee kun je doorgeven of een product ‘in stock’, ‘out of stock’ of dat het een ‘pre-order product’ is. Het voordeel is dat deze informatie vaak wordt getoond in de zoekresultaten, waardoor geïnteresseerden direct kunnen zien of het product te bestellen is.

Sommige webshop-eigenaren kiezen ervoor om standaard de waarde ‘in stock’ mee te geven, in de hoop dat mensen op de shop terecht komen en dan een gerelateerd product bestellen. Om een hoge bounce te voorkomen kun je beter een zo’n accuraat mogelijk waarde doorgeven. Meer informatie over de verschillende soorten rich snippets en de implementatie ervan vind je hier. Wil je bekijken of de rich snippets goed zijn geïmplementeerd? Gebruik dan de testing-tool van Google.

Moet je eerst je team nog overtuigen van het gebruik van rich snippets? Dan kun je deze tool gebruiken om te laten zien hoe het voor jouw product eruit kan zien.

Google Ad van Fabienne Chapot.Tonen in Google Ads

Kies je ervoor om Google Shopping in te zetten? Dan kun je ook daar een voorraadmelding tonen. Daarnaast biedt Google de ‘local inventory’ aan. Hierbij toont Google niet alleen waar je het product in jouw buurt kunt kopen, maar het laat inmiddels ook meldingen in Google Shopping zien, zoals: ‘in store’. Dus verkoop je niet alleen online, maar ook via fysieke winkels? Dan kun je met deze functionaliteit je verkopen een boost geven. Het mooie is dat het toevoegen van deze voorraadinformatie in je Google Shopping-budget vallen en dus geen extra kosten met zich mee brengt.

Wil je starten met het inzetten van local inventory? Dan kan een partij zoals Channable je daar verder mee helpen.

Met de local inventory-functionaliteit probeert Google te voorkomen dat bezoekers direct naar een marketplace zoals Amazon of bol.com gaan om een product te zoeken.

Voorbeeld van voorraadmelding in Google Ads.

Een merk zoals Fabienne Chapot met diverse winkels in Nederland kan er in dit geval bijvoorbeeld ook voor kiezen om de local-inventory-ads in te zetten. Zo kan de klant vandaag nog het jurkje in de winkel ophalen.

3. Tonen van producten op voorraad op social media

Verkoop je producten via socialmedia-kanalen zoals Facebook en Instagram? Dan kun je ook daar de beschikbaarheid doorgeven en tonen. In de catalogus waar je alle producten verzamelt is er ook een tabblad met voorraad beschikbaar. Het is belangrijk om de beschikbare voorraad ook hier goed bij te houden. Je wil natuurlijk voorkomen dat een klant een product bestelt om er vervolgens achter te komen dat het product is uitverkocht.

Instagram Checkout

Met Instagram Checkout kun je er zelfs voor zorgen dat klanten het product direct kunnen kopen zonder de Instagram-app te verlaten. Momenteel is deze functie alleen in de VS beschikbaar.

Neem een voorsprong op je concurrent

Als je naar juiste voorraadmeldingen gaat kijken, dan moet je je zeker niet beperken tot alleen de webshop. Er zijn verschillende kanalen waar je verder kunt optimaliseren. Het goede nieuws is dat nog niet heel veel bedrijven deze meldingen hoog op het prioriteitenlijstje hebben staan, dus er is nog veel te winnen.

Maar denk kritisch na over de mogelijkheden. Waar de rich snippets door iedereen te implementeren zijn, is de local inventory in Google Ads alleen zinvol als er een afhaalpunt is of als je een fysieke winkel hebt. Gebruik alleen voorraadmeldingen op je socialmedia-kanalen als je actief bezig bent met je social media. Toon je producten in je Instagram-feed? Tag dan de juiste producten. Ook hier moet je zorgen dat de juiste voorraad wordt doorgegeven.

Voorraad en verzenden

Veel webshops gebruiken de voorraadmelding ook om de consument informatie te geven over de verzending. Zo gebruikt Wehkamp de ene keer ‘met 2 weken in huis’ als het product niet op voorraad is en een andere keer ‘nog 2 op voorraad’ als het product bijna uit voorraad is. Is er voldoende aanbod dan staat er ‘morgen in huis’.

Het komt voor dat een product wel op voorraad is, maar dat het product bij een extern magazijn ligt of bij de leverancier zelf. Je bent dan misschien geneigd om dat te melden als ‘op voorraad bij de leverancier ‘ of ‘op voorraad bij extern magazijn’. Toch is zo’n melding niet aan te raden. De consument kan er door gaan twijfelen en informatie over een extern magazijn is niet relevant. Heeft een product een langere verzendtijd doordat het product in een extern magazijn opgeslagen ligt, waardoor je een belofte als ‘vandaag besteld, morgen in huis’ niet kunt nakomen? Het is dan slimmer om een melding te tonen als: ‘op voorraad, 1-2 dagen levertijd’.

Voorkom een vleugje dropshipment 

Als je eigen voorraad met eigen magazijnen hebt, dan wil je natuurlijk dat vleugje dropshipment voorkomen. Dropshipment krijgt een steeds negatievere bijklank bij consumenten. Steeds meer ‘cowboys’ beginnen met ermee en laten consumenten door slechte informatievoorziening wekenlang wachten. De meest gebruikte voorraadmelding op een dropshipment webshop is ‘vandaag besteld, morgen verzonden’. Dat het wordt verzonden vanuit China met een wachttijd van enkele weken staat er niet bij.

Een laatste tip: ga niet ‘frauderen’ met voorraadaantallen. In veel ‘boost je e-commerceverkopen’-lijstjes staat dat je gebruik moet maken van het FOMO-gevoel bij klanten. Bijvoorbeeld als er nog 3 stuks op voorraad zijn en je ervoor kiest dit te tonen bij een product om de klant sneller te laten besluiten om het product te kopen. Op zich helemaal niets mee, want het kan inderdaad een conversiebooster zijn. Maar wees daar wel eerlijk in. Klanten hebben snel genoeg door als het aantal niet klopt. Denk bijvoorbeeld aan een product waar nog 3 stuks van op voorraad zijn, maar de klant er meer kan bestellen. Of dat na aankoop het aantal stuks niet wordt aangepast. Veel klanten bekijken de productpagina opnieuw na een aankoop.

Hebben consumenten de mogelijkheid om bij een uitverkocht product hun gegevens achter te laten? Dan kun je ook beter inschatten hoeveel er bijbesteld moet worden. Maar daarnaast kan kun je samen met het SEA-team bepalen welke producten tegenvallen in de verkoop, zodat je daar samen een strategie voor kunt bedenken.

En vergeet de impact niet op de klantenservice. Zodra je een (potentiële) klant al aan de voorkant van zoveel mogelijk informatie voorziet, is de kans dat de klant contact opneemt veel kleiner. Door je voorraadinformatie op alle communicatie te tonen, zul je daarnaast een stijging zien in het aantal conversies en voorkom je dat er omzet weglekt.