Marketing technology

De 5 beste alternatieven voor Mailchimp (wél GDPR-proof)

0

Mailchimp kan het raam uit, want software uit de VS voldoet niet aan de AVG. Dat is even slikken, want het is een gebruiksvriendelijk mailprogramma dat veel organisaties inzetten. Wat zijn goede alternatieven?

Vind je het moeilijk om privacy-vriendelijke software te vinden? We deden wat voorwerk voor je en zochten uit welke gratis maildiensten goede alternatieven zijn voor Mailchimp. Natuurlijk zijn er nog meer – betaalde – privacyvriendelijke programma’s op te noemen, maar voor dit artikel houden we het bij gratis maildiensten. Mailchimp is immers ook gratis voor een maillijst tot 2.000 ontvangers. De organisaties/diensten/bedrijven staan in willekeurige volgorde.

MailerLite

De gratis versie van MailerLite kun je gebruiken met maximaal 1.000 subscribers. Wel kun je dan 12.000 e-mails per maand versturen. Voor deze gratis variant moet je het zonder livechat-support doen, zijn er geen templates en staat het MailerLite-logo in je mails. A/B-splittests zijn niet mogelijk (wel ‘reguliere’ A/B-tests) en je krijgt ook geen toegang tot heatmaps.

Europese klanten worden klant bij MailerLite Limited in Ierland. Ze hebben (sub)verwerkers allemaal in de EU. De verwerkersovereenkomst (DPA) ziet er goed uit. Het enige nadeel is de verbondenheid met een Amerikaans bedrijf, maar door de verschillende maatregelen die ze treffen, hebben ze het risico zo klein mogelijk gemaakt dat de Amerikaanse overheid bij de data kan komen. Dat doen ze door een apart bedrijf op te richten, alleen verwerkers in de EU te gebruiken, zich te houden aan de standard contractual clauses en de beveiliging goed op orde te hebben (ISO-certificaat).

Screenshot van Mailchimp-alternatief MailerLite.

Laposta

Ook bij het Nederlandse Laposta kun je 12.000 nieuwsbrieven per maand versturen, maar die kun je sturen naar 2.000 ‘relaties’. De mails van de gratis variant bevatten het Laposta-logo, en met een betaald account kun je de helpdesk alleen mailen. Sjablonen zijn ook voor niet-betalende klanten beschikbaar.

Dit bedrijf is gevestigd in Nederland, dus verplicht om aan de AVG te voldoen. Voor de beveiliging hebben ze een ISO-certificaat. De verwerkersovereenkomst is niet openbaar beschikbaar, maar pas als je er een account aanmaakt. Deze hebben we daarom niet in kunnen zien. Betalende klanten hebben de optie om hun eigen verwerkersovereenkomst voor te leggen aan Laposta.

Screenshot van Laposta.

Newsletter2Go

Voor 1000 mails per maand is Newsletter2Go gratis. Je hebt toegang tot dat gratis account met één gebruiker en kunt één adresboek gebruiken. Het is een Duits bedrijf, onderdeel van een Frans bedrijf (Sendinblue) waardoor het moet voldoen aan de AVG. Er is een basic verwerkersovereenkomst opgenomen in de algemene voorwaarden die voldoende is om aan alle AVG-vereisten te voldoen.

Screenshot van Newsletter2Go.

Your Mailinglist Provider

Je kunt maximaal 1.000 contacten mailen in de gratis variant van Your Mailinglist Provider. In deze versie krijg je geen statistieken te zien, zoals opens en clicks. Daarom is deze dienst niet echt geschikt voor je als je een beetje serieus met e-mailmarketing wil starten.

Het bedrijf uit België moet zich aan de AVG houden en heeft een verwerkersovereenkomst opgenomen in de algemene voorwaarden. Ook belooft het geen gegevens van buiten de EU en EER te verwerken.

Screenshot van YourMailinglistProvider.

Sendinblue

Omdat Sendinblue een gratis variant bevat, staat hij in dit lijstje. Maar je kunt slechts 300 mails per dag versturen met deze gratis versie – niet echt een goed alternatief voor Mailchimp dus. Het is een Frans bedrijf, dus het moet voldoen aan de AVG.

Screenshot van Sendinblue.

Heb je goede aanvullingen voor dit lijstje met Mailchimp-alternatieven? We horen het graag!