Online advertising

Google bakt cookie-alternatief Topics. Maar is het beter dan de FLoC? 🍪

0

Bij Google zijn ze al een tijdje bezig met de zoektocht naar het alternatief voor cookies. Het doel is een manier vinden om relevante advertenties te tonen die niet afhankelijk zijn van tracking cookies. Eigenlijk zoeken ze een soort cookie 3.0.

Een tijd terug schreven wij een artikel over de FLoC. In het kort: Deze FLoC API (Federated Learning of Cohorts) wil Google-gebruikers labelen op basis van interesses en maakt hier ‘cohorten’ van. Voorbeeld: als jij als Chrome-gebruiker veel websites over elektrisch rijden bezoekt, dan kom je in het cohort over ‘elektrisch rijden’.

FLoC is alweer van tafel geveegd

Kort geleden is de FLoC API naar de prullenbak verhuisd. Er was te veel kritiek op. Onder meer door privacy-groepen die het indringend noemen en de advertentie-industrie die het anti-competitief noemt. Ook kwam de oplossing niet door de privacywet van de Europese Unie (AVG). Terug naar de tekentafel dus.

We presenteren je daarom de nieuwste anti-cookieoplossing van Google: Topics.

Hoe de Topics API zal werken

Topics is vergelijkbaar met de FLoC en achterhaalt onderwerpen waarin jij het meest geïnteresseerd bent. Dit op basis van jouw browsegeschiedenis van de afgelopen drie weken. Als je dan een andere website bezoekt, deelt Google drie relevante onderwerpen waarin jij geïnteresseerd bent met de website. Naar alle waarschijnlijkheid komen er zo’n 350 Topics-categorieën.

En dit alles natuurlijk om jou (of jouw prospects) meer relevante advertenties te laten zien.

Topics wél binnen de privacyrichtlijnen?

Met de komst van Topics wordt lokaal (in je browser) bepaald in welke onderwerpen je geïnteresseerd bent. Die informatie wordt niet buiten de browser gedeeld. De data wordt dus niet op servers opgeslagen en ook niet gedeeld met deelnemende websites.

De gebruiker heeft zelf de controle over welke ‘Topics’ getoond mogen worden. Onderwerpen die ouder zijn dan drie weken worden automatisch verwijderd en een onderwerp dat je niet wil delen kun je ‘uitsluiten’. Ook onderwerpen op basis van gevoelige categorieën, zoals geslacht en ras, worden automatisch uitgesloten.

Trial op Chrome

Binnenkort komen de eerste tests waarvoor je je als developer aan kunt melden. De Topics API is nog vol in ontwikkeling en uit de tests moet natuurlijk blijken hoe goed dit nieuwe voorstel van Google is.

Je hoort vaak dat de nieuwe Topics slechts een kleine verbetering is ten opzichte van de privacy-falende FLoC. Daarnaast zijn er grote bedenkingen met betrekking tot de Europese anti-competitive law. Want als adverteerders deze data niet meer kunnen gebruiken, maar Google zelf wel, ontstaat er natuurlijk een ongelijke machtspositie. Daarbij kunnen we niet vertrouwen op de mooie letters van Google.

De toekomst van adverteren

Zoals we in ons vorige artikel ook al uitlegden: het einde van de third-party cookies is in zicht. Privacywetgeving wordt aangescherpt, maar ook meer gehandhaafd. Adverteerders moeten nadenken over de consumer first-strategieën.

Zo introduceerde Google een tijd geleden ook al “Verbeterde Conversies”. Hierbij worden persoonlijke conversiegegevens versleuteld en naar Google gestuurd om privacy te waarborgen. Als de gebruiker is ingelogd op een Google-account (zoals YouTube), wordt de persona toegeschreven aan de desbetreffende conversie-actie.

Maar we hebben misschien wat extra tijd: er is een hevig verzet tegen tracking en een druk op oplossingen voor privacytracking. Rechtszaken door de overheid geven ons marketeers wat kostbare tijd die we kunnen gebruiken om een alternatief te vinden dat werkt.

Winter is coming

Ken je het gezegde uit Game of Thrones: ‘Winter is coming….’?  In de serie staat de winter synoniem aan een gevaarlijke zware tijd vol dreiging, waarbij constante waakzaamheid letterlijk van levensbelang is. Dat is hoe publishers naar de ontwikkelingen kijken.

De European Publishers Council (EPC) verwacht namelijk dat publishers 70% minder omzet kunnen verwachten als Google de third-party cookies verwijdert uit zijn Chrome-browser. Opportunistische uitgevers zien juist kansen. Denk aan het doorberekenen van hogere tarieven (markups) voor toegang tot hun first-party data.

Dus, wees voorbereid… Winter is coming.