Online marketing

Van Digitiener tot Boomer: hoe shopt Nederland online? [onderzoek]

0

Waar Generatie Z voor een aankoop bijna blind vertrouwt op influencers, kijken de andere generaties juist naar reviews en webshop-keurmerken. En waar de babyboomers het liefst naar de fysieke supermarkt gaan, weet Generatie Z de flitsbezorgers goed te vinden. Er zitten flink wat verschillen in het online koopgedrag tussen de generaties, waar je als marketeer slim op kunt inspelen.

Dat de impact van advertenties op social media niet onderschat moet worden, is een understatement. 2 op de 5 socialmedia-gebruikers geeft aan dat ze door advertenties op social media nieuwe merken hebben leren kennen. Daarnaast zijn social media voor 3 op de 10 Nederlanders een bron van inspiratie. Onder Generatie Z en Millennials liggen deze percentages nog hoger, met respectievelijk 65% en 51% (Generatie Z) en 54% en 44% (Millennials).

Dit blijkt uit de nieuwste editie van ‘What’s happening Online?’. Ruigrok NetPanel doet ieder jaar onderzoek naar de trends in het online gedrag van de Nederlanders. In dit artikel delen wij de interessantste inzichten uit dit onderzoek.

Digitieners of Generatie Z: mobile-first & influencers

Onder Generatie Z verstaan ze alle jongeren tussen de 14 en 24 jaar oud. Deze groep is inmiddels (deels) toegetreden tot de arbeidsmarkt. Dit zie je bijvoorbeeld terug in het gebruik van (voornamelijk zakelijk) socialmedia-kanaal LinkedIn. Steeds meer Digitieners weten dit kanaal te vinden voor hun zakelijke leven. Al maken ze er (nog) niet heel actief gebruik van.

Generatie Z: flitsbezorging, social media, influencers.

Hoe je deze groep moet bereiken? Via social media! Dit is voor deze groep dé bron voor inspiratie en het aantal online aankopen ligt in deze generatie hoog. Hierbij is een influencer of iemand die een product aanbeveelt belangrijker dan het merk of het bedrijf zelf.

De inzet van influencers en het plaatsen van advertenties op de verschillende kanalen trekt deze groep snel over de drempel. Twee derde van deze groep volgt 1 of meerdere influencers. En bijna 75% onderneemt weleens actie na het zien van een bijdrage van een influencer. Gewoon direct via de telefoon.

Welke apparaten gebruiken Nederlanders voor online?

En alles moet snel, snel, snel. Daar staat Generatie Z ook wel om bekend. Zie je iets op social? Kopen! Laadt de website traag? Dan haken ze af. Flitsbezorgers? Mega populair onder deze groep. Lekker snel, lekker flexibel.

Nog een laatste interessant feitje: het tablet-gebruik stijgt onder deze doelgroep. Zou dat komen doordat ze hiermee opgroeien?

Millennials: review-checkers & flitsbezorgers

Door naar de Millennials: de groep tussen de 26 en 40 jaar. Ook voor deze groep zijn social media een belangrijke inspiratiebron voor online aankopen. Wil je targeten op deze doelgroep? Zorg er dan voor dat je webshop er solide uitziet en goede reviews heeft. De Millennials zijn de review-generatie.

Millennials: social media, kopen via smartphone, achteraf betalen.

Net zoals bij Generatie Z is ‘snelheid’ voor deze groep ook belangrijk. Ook hier komen flitsbezorging en snelle levertijden weer om de hoek kijken. Zelf behoor ik ook tot de Millennials, en ik herken dit wel! Ik ben fan van Gorillas. In het begin schaamde ik (Sanne) mij daar nog een beetje voor (‘jeetje, wat ben ik lui’) maar inmiddels niet meer.

Welke producten heb je weleens online besteld?

Online boodschappen doen wordt onder alle generaties steeds populairder.

Naast Generatie Z maken ook steeds meer Millennials de stap naar TikTok. Het heeft iets langer geduurd bij deze groep, maar ze zijn er inmiddels zeker te vinden. Ook door deze groep wordt er veel gekocht via social media. Maar waar influencers belangrijker zijn voor Generatie Z, gebruiken Millennials social media juist ook vaak om in contact te komen met bedrijven (30%) en om te kijken of een bedrijf betrouwbaar is (30%).

Generatie X: steeds meer online & smartphone

Generatie X zijn de mensen tussen de 41 en 60 jaar. Volgens het onderzoek wordt deze generatie steeds digitaler. Steeds meer digitale apparaten worden in het huis gezet, op elkaar aangesloten en ‘smart’ gebruikt.

Online koopgedrag Generatie X: gemak bestelproces, contact klantenservice, online betaalverzoeken.

Daarnaast is online shoppen voor deze groep sinds corona ook belangrijker geworden, maar dat is bij elke generatie zo. Deze groep let hierbij wel op een gemakkelijk bestelproces, goede bezorgservice en duidelijke informatie bij de producten.

Online bestellingen plaatsen doet Generatie X het liefst via de laptop en via een webshop met keurmerk en goede klantenservice. Een derde geeft aan weleens moeite te hebben met het maken van contact met de webshop. Een gemiste kans dus.

Er is ook een grote stijging te zien in het gebruik van de smartphone voor het kijken van tv, video’s en films.

Op welke apparaten kijken Nederlanders tv, video's of films?

Babyboomers: Facebook & fysiek naar de supermarkt

Dan de laatste groep: 61 tot 76 jaar. De oudste groep in dit onderzoek. Ondanks de coronacrisis, heeft deze generatie nog steeds een voorkeur voor de fysieke winkel. Deze generatie kan inmiddels wel online bestellingen plaatsen, maar als ze kunnen kiezen, gaan ze naar de ‘stenen winkels’.

Deze groep is dus ook geen fan van Gorillas, maar nog gewoon van de fysieke supermarkt.

Online winkelgedrag Babyboomers: keurmerken, Facebook, voorkeur fysieke boodschappen.

Facebook is het belangrijkste socialmedia-kanaal voor de Babyboomers. Dat is natuurlijk al langer bekend. Maar waar de andere generaties (sporadisch) Facebook nog gebruiken voor inspiratie, zit deze groep er juist op om contacten te onderhouden. Ook met bedrijven! Dus als deze generatie jouw doelgroep is, zorg dan dat je webcare actief is op dit platform.

Op welke social media zijn Nederlanders actief?

Dat Nederlanders fan zijn van online shoppen is geen geheim. Zeker niet sinds de coronacrisis, waardoor alle generaties nog een extra zetje hebben gekregen. Maar de (soms subtiele) verschillen tussen de generaties kunnen zeker invloed hebben op de uitkomst van jouw marketingplannen. Kijk dus goed naar wie je wil bereiken, en hoe.

Over het onderzoek
Dit is de 15e editie van het onderzoeksrapport ‘What’s happening online?’ van Ruigrok NetPanel. De doelgroep bestaat uit Nederlanders die internet gebruiken. Er hebben 2.203 Nederlanders van 14 jaar en ouder deelgenomen aan het onderzoek.