Social media

Socialmedia-marketing in 2022: de worsteling met ROI, het belang van Facebook & meer

0

Hoe gebruiken marketeers social media? Met welke kwesties worstelen ze, welke plannen hebben ze en hoe zetten ze advertenties en video in? 75% van de marketeers is het er in ieder geval over eens: door de inzet van socialmedia-marketing trek je meer bezoekers naar je website. Dus of we ermee doorgaan? Jazeker!

Dit is een van de resultaten uit het nieuwe Social Media Marketing Industry Report van Social Media Examiner. In dit artikel deel ik de interessantste inzichten.

Wat zijn de voordelen van socialmedia-marketing?

Je steekt veel tijd in het maken van socialmedia-posts en het laten groeien van het aantal volgers, maar wat levert het allemaal nou eigenlijk op? De marketeers in het onderzoek benoemen een aantal voordelen. Maar liefst 85% geeft aan dat hun inspanningen een toegenomen bereik voor hun bedrijf heeft opgeleverd. 75% van de marketeers geeft aan dat ze meer verkeer naar hun website krijgen. Social Media Examiner geeft aan dat deze twee voordelen al 8 jaar op rij aan de top staan in het onderzoek.

De voordelen van socialmedia-marketing volgens marketeers.

Een toename van het aantal leads staat op de derde plek met 66%. Daarna noemen de deelnemers nog de groei aan loyale fans (58%) en verbeterde verkoop (57%).

De meestgebruikte socialmedia-platforms

Welke platformen gebruiken marketeers het meest? Het zal je misschien niet verbazen dat Facebook (90%) en Instagram (79%) aan de top staan. Daarna volgen LinkedIn (61%), YouTube (52%), Twitter (43%), TikTok (18%) en Snapchat (4%). TikTok is daarbij de grootste stijger (nog 9% in 2021) en de marketinginzet op Twitter daalt (dit was nog 48% in 2021).

Meestgebruikte social platforms door marketeers in 2022.

Facebook is voor zowel B2C- als B2B-marketeers het populairst. Maar voor B2B-marketeers staat LinkedIn op de tweede plek met 81% die het platform inzet voor hun activiteiten.

Welke platformen willen marketeers beter leren kennen?

Instagram staat voor het vierde jaar op rij op de eerste plek van platformen waar marketeers meer over willen weten (71%). YouTube volgt met 64% en opvallend genoeg staat Facebook op de derde plek met 62%.

Welke social media willen marketeers beter leren kennen?

Wat is het belangrijkste social platform voor marketeers?

Als je één social platform moest kiezen, welke is dan het belangrijkst voor jou? Voor het eerst in jaren heeft Facebook niet meer méér dan de helft van de stemmen gekregen (47%). Het is nog steeds het belangrijkste socialmedia-kanaal voor marketeers, maar het boet in aan populariteit. Social Media Examiner geeft aan dat de daling sinds 2019 is ingezet.

Belangrijkste platformen voor social marketeers.

Voor B2C-marketeers behoudt Facebook nog wel de meerderheid, maar voor B2B-marketeers is LinkedIn het belangrijkste platform. En met de komst van de LinkedIn-nieuwsbrief, een nieuwe functie op dit kanaal, wordt dit platform waarschijnlijk alleen nog maar interessanter voor deze groep.

Belangrijkste social media voor B2B en B2C.

In het onderzoek wordt ook de groei en krimp van de belangrijkste platformen voor marketeers in kaart gebracht voor de afgelopen 5 jaar. Je ziet hoe de daling voor Facebook voortzet en hoe Instagram juist een stijgende lijn laat zien.

Populairste social platforms 2018 - 2022.

Plannen voor organische socialmedia-marketing

Welke plannen hebben marketeers voor hun organische socialmedia-posts voor het komende jaar? Het onderzoek brengt in kaart hoeveel procent van de marketeers meer organische socialmedia-marketing wil ontplooien op de volgende kanalen:

 • Instagram: 61%
 • YouTube: 57%
 • LinkedIn: 54%
 • Facebook: 41%
 • TikTok: 37%
 • Twitter: 28%
 • Snapchat: 7%

Ondertussen geeft 13% van de deelnemers aan dat ze op Facebook minder gaan doen aan organische marketing. TikTok maakt een flinke stijging door in populariteit, maar toch geeft 52% van de marketeers aan dat ze geen plannen hebben om dit platform te gebruiken. 80% heeft geen plannen voor Snapchat.

Wil je aan de slag met organische socialmedia-marketing? Dan is het opnemen van employee advocacy onmisbaar in je strategie. Het organische bereik van posts van privé-accounts ligt namelijk vele malen hoger dan dat van een post van een bedrijfspagina.

De populairste platformen voor social advertising

Naast organische berichten hebben marketeers natuurlijk ook de mogelijkheid om te adverteren op social media. Facebook is nog veruit het populairst, maar maakt wel een daling door (van 61% in 2021 naar 51% in 2022). Ook gebruiken meer marketeers géén social advertenties dan vorig jaar (van 18% naar 22%).

Social advertising in 2022.

Video marketing

Hoe zit het met het gebruik van video op social media? Facebook is voor marketeers het belangrijkste platform om video’s op te publiceren (58%), gevolgd door Instagram (49%) en YouTube (47%).

Het belangrijkste videoformat is native video, gevolgd door korte video’s die in een loop lopen (denk aan Instagram Reels en TikTok).

Populairste videoformats voor marketeers, uit onderzoek over socialmedia-marketing.

Een deel van de marketeers wil het komende jaar meer met video gaan doen. Op Instagram is dat 68%, bij YouTube 67%, bij Facebook 56%, bij LinkedIn 47% en bij TikTok 43% (de grootste stijger).

De belangrijkste socialmedia-vragen waar marketeers mee worstelen

Social media brengen veel uitdagingen met zich mee. Met welke vraagstukken worstelen marketeers het meest? Social Media Examiner vroeg hen om de belangrijkste vraag te kiezen. Deze kwesties komen naar voren:

 1. Hoe krijgen we meer sales vanuit social media? (33%)
 2. Hoe kunnen we meer leads genereren? (25%)
 3. Op welke manieren kunnen we meer bereik (exposure) krijgen? (16%)
 4. Hoe krijgen we meer loyale fans? (15%)
 5. Wat zijn de beste manieren om meer verkeer vanuit social media te krijgen? (12%)

Meer dan de helft van de marketeers wil dus vooral weten hoe ze meer leads verkrijgen en meer kunnen verkopen via social media. Is dat herkenbaar voor jou? En waar worstel jij mee? Laat het ons weten in de comments hieronder!

Over het onderzoek

Aan het Social Media Marketing Industry Report 2022 van Social Media Examiner deden 2897 marketeers mee. 50% van de deelnemers woont in de VS, 6% in het Verenigd Koninkrijk, 5% in Canada, 5% in India en 4% in Australië. Voor 40% van de marketeers is social media hun voornaamste verantwoordelijkheid. 63% van de marketeers werkt in B2C, 37% in B2B.

Inzichten en inspiratie

Nu zijn dit allemaal interessante cijfers en feitjes over socialmedia-marketing, maar veruit het grootste deel van de ondervraagde marketeers komt uit Angelsaksische landen. Toch denk ik dat als je dit onderzoek in Nederland en Vlaanderen zou doen, er veel overeenkomsten te vinden zijn.

Neem de inzichten uit dit onderzoek met je mee en houd het tegen je eigen plannen en ervaringen aan. Kijk ook goed om je heen op social media, naar wat je inspiratiebronnen en concullega’s doen. Gebruik het om je eigen socialmedia-strategie aan te scherpen en zo die vurig gewenste return on investment te halen.