Content

Het is tijd voor content met impact 💪

0

Wil je impact maken met je content? Investeer er dan serieus in, want het is tijd voor kwaliteit. Focus op de juiste intenties. Sterke content maak je door je te richten op wat je klant wil horen, niet op wat jij als bedrijf te zeggen hebt.

Vorige week was ik bij het Congres Contentmarketing & Webredactie, georganiseerd door Entopic, onderdeel van iO. Ik heb er een hoop inspiratie opgedaan over content, zowel voor nu als voor in de toekomst. Het thema was ‘het verhaal van morgen’. Ik hoop met de learnings die mij het meest bij zijn gebleven jou ook te inspireren. Ik deel ze hier graag met je.

Positieve impactvolle content

De film Top Gun was dit jaar een daverend succes. Op IMDb scoort deze een 8,4. Waarom? Omdat het een en al feelgood was. Er is geen slechterik en je wist vanaf het begin al: Tom Cruise lost deze onmogelijke missie wel op en zorgt dat iedereen blijft leven. Niet moeilijk, vooral heel positief.

Volgens Steven van Belleghem is Top Gun vergelijkbaar met de content die we willen zien. Als voorbeeld haalde hij ook YouTuber Mr. Beast aan. De YouTuber met op dit moment de meeste subscribers. Wat doet hij? Hij maakt positieve video’s waarin hij vaak iets goeds doet voor de wereld en mensen om hem heen. Positieve content met een impact dus.

Er is op dit moment al genoeg narigheid in de wereld. Juist daarom willen mensen positiviteit zien. Klanten hebben geen interesse in de problemen van een bedrijf, maar wel in hun eigen problemen. En wij moeten als organisaties bijdragen aan een oplossing.

Er op het goede moment zijn voor je klant

Van Belleghem haalt ook aan dat op het goede moment er zijn voor je klant van groot belang is. Als bedrijf ben je een partner in life, niet de vervelende (en zeer aanwezige) zoemende vlieg in iemands oor. Dat houdt in: je bent altijd in de buurt, maar niet op een storende manier. En als de klant je nodig heeft, sta je klaar, met de juiste waarde.

Probeer daarom als bedrijf ook wat vaker ‘ja’ te zeggen als dat mogelijk is. Soms is het voor jou een kleine extra inspanning die voor de klant een grote frictie wegneemt.

BACK IN LINE!

Zo was ik deze zomer onderweg naar Peru en moest ik overstappen in Houston. Het was een overstap van een krappe 2 uur en toen ik aankwam bij de enorme rij voor security dacht ik: dit ga ik nooit halen. Toen ik inmiddels een uur in de rij stond vroeg ik vriendelijk aan het personeel of er een oplossing was om de overstap te halen. Ik kreeg een duidelijke en onprettige ‘NO, BACK IN LINE!’ terug.

Nu hadden we het geluk dat er 10 minuten voor vertrek bekend werd gemaakt dat het vliegtuig een uur vertraging had, anders hadden we de vlucht absoluut gemist. Het gevoel dat ik er als passagier aan overhield was vooral: was het zo moeilijk om voor de paar passagiers met deze overstap een uitzondering te maken? Het was voor Houston Airport een kleine moeite geweest met een grote impact.

Overweeg als bedrijf dus wat je wél voor je klant kunt doen op het juiste moment, zodat ze er een goed gevoel aan overhouden en bij je terugkomen. Laat zien dat je dat kleine beetje extra voor ze over hebt.

An offer you can’t refuse

Creëer voor klanten ‘an offer they can’t refuse’. Verwerk in je content empathie, creativiteit en passie voor je vak en dat wat je aanbiedt. Maak van jouw content een belevenis. Wat is een ‘offer you can’t refuse’ volgens Van Belleghem?

  • Verander de wereld met positieve impactvolle content;
  • Wees de partner in life;
  • Digital convenience, maak het je klant zo makkelijk mogelijk. En blijf onthouden dat een chatbot handig is, maar dat mensen nog altijd nodig zijn voor dat extra beetje service. Computer delivers, people over deliver;
  • En natuurlijk: een goed product met een goede service en prijs.

Je doelgroep op 1

“Content is not about you”. Daarmee opende Fleur Willemijn van Beinum haar presentatie. Content moet entertaining, inspirerend en informerend zijn. Dán klikken mensen. Haar tips:

1. Val op

Wees anders en eigen. Vraag jezelf af: zijn onze visuals en teksten onderscheidend? Is het begrijpelijk en leesbaar? En hou altijd in gedachten dat de meeste mensen alles vanaf hun telefoon bekijken. Schrijf je een tekst? Kijk voor publicatie of deze goed leesbaar is op je telefoon. Zijn alinea’s te lang? Deel ze op.

2. KPI’s

Probeer je eens te focussen op andere KPI’s dan likes en reacties. Neem productverkoop als KPI. Dat is er natuurlijk een voor de lange termijn, maar je kunt wel zien of jouw content effect heeft op sales.

3. SEO

Duik in data reverse search. Zoek dus wat jouw klant zou zoeken. Zo ontdekte Jacobs Douwe Egberts bijvoorbeeld dat de nummer 1 zoekopdracht rondom koffie ‘how to make cappuccino’ was. Daardoor begonnen ze een receptenpagina en speelden ze dus slim in op de behoefte van de klant. Door dat te doen trek je mensen naar je merk.

Daarnaast kun je ook altijd kijken waar de comments op je posts uit bestaan. Welke vragen hebben je klanten? Focus je campagnes daar op. Extra tip: neem de zoekopdracht van je klant altijd op in je H1, H2 en de alt-tekst van afbeeldingen op de pagina.

4. Storytelling

Zet een verhaallijn op met de centrale vraag wat jouw klant nodig heeft van jou. In dit verhaal ben jij niet de hoofdpersoon, dat is je klant. En zoals in elk verhaal ontmoet de hoofdpersoon een ‘gids’, dát ben jij.

Deel je verhaal op in thema’s, de dingen die jij te bieden hebt en kijk dan naar de verdeling in focus. Naar welk thema moet de meeste aandacht en naar welke de minste?

De consument wil geld uitgeven aan iets wat ertoe doet

Je komt als bedrijf niet meer weg met greenwashing, dit kwam in elke sessie weer duidelijk naar voren. Nu al niet, maar in de toekomst zeker niet. Zo vertellen Niem Tewarie en Anoep Chowhari van creative consultancy FFONO dat de volgende generatie, Gen Z, de meest bewuste generatie tot nu toe is.

Gen Z sluit zich het liefst aan bij merken/bedrijven die ethisch verantwoord, duurzaam en maatschappelijk betrokken zijn. De nieuwe generatie consumenten kiest voor hergebruik, recycling en verminderen. Tweedehands fashion is populair, die markt groeit zelfs 11x sneller dan normale retail, blijkt uit onderzoek van Forbes uit 2022.

Daarnaast is de volgende generatie ook kritischer. Zo blijkt uit het Culture Next onderzoek van Spotify uit 2021 dat de volgende generatie veel meer ervoor openstaat om onderwerpen vanuit verschillende perspectieven te bekijken. Ze geloven de traditionele media niet meer zo snel en kijken verder dan dat.

Bart Meerdink haalde het ook aan als een van de digital marketing trends voor 2023. We moeten écht verantwoording nemen over de duurzame keten. Mensen prikken zo door greenwashing heen.

Maar wees daarin als bedrijf wel bescheiden. Neem Zeeman als voorbeeld. Zij maken grote stappen in verduurzaming, maar schreeuwen het niet van de daken. Communiceer geen woorden maar daden.

Hoe ga je als organisatie om met de volgende generatie?

FFONO gaf 5 tips mee:

  1. Representatie is key: wees divers en inclusief;
  2. Sta open voor nieuwe inzichten en een andere aanpak;
  3. Zorg dat je uitingen simpel, authentiek en oprecht zijn;
  4. Werk voor het taalgebruik met copywriters uit de doelgroep;
  5. Ga voorzichtig om met cultuur/subculturen. Werk met experts.

Focus on what really matters

Zoals Paula van Steijn van Donald Duck zei: het is een cliché, maar het is wel waar. Focus on what really matters. Content gaat niet over de harde sales, het draait om de wereld en de mensen om je heen. Zet je in voor de behoeftes van je doelgroep, zet de gebruiker centraal en leef je in. Wat is hun situatie en emotie, waar is de gebruiker en wat is deze aan het doen?

Filosoof Ruud Veltenaar sloot de dag af met een indrukwekkende sessie. Zo zei hij: wie jij (ook als bedrijf) bent is wat je doet voor mensen en de wereld om je heen. Doe iets waar je passie voor hebt, wat waardevol is voor anderen en doe waar je goed in bent. Dat straal je namelijk ook uit in de content die je maakt.

Wees ook eerlijk in je communicatie en content. Maak je als bedrijf kleine stappen in verduurzaming? Super! Maar wees ook eerlijk en transparant over waarin je als bedrijf nog stappen moet maken. Zoals ik al benoemde: met greenwashing kom je niet meer weg.

Lever diensten en producten die de wereld verder helpen. Het is hoog tijd om ons weer te verbinden met de natuur en met elkaar en onze producten en diensten daar ook naar te maken. Blijf je afvragen hoe jou werk bijdraagt aan een betere wereld, want we hebben als marketing- en communicatieprofessionals een prachtig vak waarmee we de wereld daadwerkelijk een beetje beter kunnen maken. Maak impact.

Daarom sluit ik dit artikel graag af met de sterke vraag van Veltenaar. Wil jij de beste van de wereld zijn of het beste voor de wereld zijn?