Data analytics

Maak van privacy een prioriteit: in 6 stappen weg van Google Analytics

0

Per 1 juli 2023 vervalt de Google Analytics Universal property. Marketeers kregen ruim een jaar om te wennen aan dit idee en om enigszins kaas te maken van Google Analytics 4. In die tijd is er opschudding ontstaan over het bestaansrecht van Google Analytics in Europa. De manier waarop Google omgaat met persoonsgegevens ligt onder vuur. In diverse Europese landen is het gebruik van Google Analytics zelfs verboden.

Als maatschappelijk verantwoord ondernemer, of mens met een ethisch gevoel moet je jezelf even achter de oren krabben. Wil je bijdragen aan het feit dat persoonsgegevens van jouw websitebezoekers terechtkomen bij big tech bedrijven zoals Google? Is het eigenlijk wel zo noodzakelijk dat jouw website gebruikmaakt van Google Analytics? Waarschijnlijk niet.

Succesvol overstappen naar alternatieve, privacyvriendelijke tracking doe je in 6 stappen.

Stap 1. Overtuig de marketingafdeling

Vaak willen marketeers alles meten. Beter te veel dan te weinig, want historische data haal je niet zomaar terug. Een duidelijk vooraf opgesteld plan is daarom belangrijk. Wat is je doel en welke inzichten heb je daarvoor nodig? Daaruit blijkt vaak dat er veel meer wordt gemeten dan noodzakelijk is. Vooral binnen Google Analytics. Daarnaast maakt GA Universal op 1 juli dit jaar plaats voor GA4. De nieuwe versie is vooral bedoeld voor specialisten. Maar veel marketeers kunnen nog niet overweg met GA4.

5 argumenten om over te stappen naar alternatieve tracking:

 1. Google Analytics 4 is complex en kost veel tijd om te leren. Alternatieve tracking biedt opties die meer intuïtief en overzichtelijker zijn.
 2. Je gebruikt niet alle data die wordt gemeten met Google Analytics, dus je kunt ook een alternatief gebruiken dat minder opties biedt.
 3. Er bestaat een kans dat Google Analytics verboden wordt in Nederland, hierover lopen diverse rechtszaken.
 4. Het script van de meeste alternatieve tracking tools is kleiner dan dat van Google Analytics, wat ten goede komt aan de snelheid van je website.
 5. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is (of wordt) een prioriteit bij jouw bedrijf. Op een privacyvriendelijke manier omgaan met persoonsgegevens hoort daarbij.

Stap 2: Kies een privacyvriendelijk alternatief voor Google Analytics

Er zijn diverse privacyvriendelijke alternatieven voor Google Analytics. Wij lichten er 3 uit:

1. Plausible

Zoek je een eenvoudig en overzichtelijk analytics systeem dat inzicht geeft in website statistieken? Dan is Plausible iets voor jouw bedrijf. Met Plausible verzamel je op een privacyvriendelijke manier data. Door middel van de filterfunctie kun je statistieken verder verfijnen. Voor een website met minder dan 10.000 views per maand betaal je €90 per jaar.

Voordelen

 • Overzichtelijk en eenvoudig in gebruik.
 • Privacyvriendelijke manier van dataverzameling.
 • Website behoudt snelheid dankzij een klein en licht script.

Nadelen

 • Beperkte functionaliteit ten opzichte van Google Analytics.
 • Voor het instellen van doelconversies heb je een developer nodig.

2. Matomo

Matomo wordt vaak genoemd als alternatief. Qua aantal functies, statistieken en rapporten lijkt het veel op wat je gewend bent van Google Analytics Universal. Ben je een doorgewinterde marketeer die veel met analytics werkt? Dan is Matomo een goed privacyvriendelijk alternatief. Let op, Matomo is alleen volledig GDPR compliant als je dit zelf zo instelt. Voor een website met minder dan 50.000 hits per jaar betaal je €209 per jaar.

Voordelen

 • Uitgebreide gebruikersomgeving en functionaliteiten zijn vergelijkbaar met Google Analytics Universal.
 • Doelconversies stel je in op een vergelijkbare manier als bij Google Analytics.

Nadelen

 • Het gebruik van Matomo is minder intuïtief en vereist meer ervaring.
 • Alleen GDPR compliant als je dit zelf zo instelt.

3. Simple Analytics

De naam zegt eigenlijk precies wat je kunt verwachten: simpele analytics. Een dashboard met basisstatistieken geeft je inzicht in welke pagina’s er worden bezocht, hoe vaak en via welke bron. Simple Analytics gaat uit van een privacy first principe, waardoor je op een privacyvriendelijke manier statistieken verzamelt. Voor een website met minder dan 100.000 datapunten (paginabezoeken en events) per maand betaal je €109 per jaar.

Voordelen

 • Privacy first principe.
 • Overzichtelijk en eenvoudig in gebruik.
 • Doel conversies stel je in op een vergelijkbare manier als bij Google Analytics.
 • Website behoudt snelheid dankzij een klein en licht script.

Nadelen

 • Beperkte functionaliteiten ten opzichte van Google Analytics.
 • Het meten van ‘events’ is nog in bèta.
Papier met staafdiagrammen afgebeeld. Bron: Lukas via Pexels.com.

Stap 3. Importeer van Google Analytics data

In zowel Matomo, Simple Analytics als Plausible kun je historische data van Google Analytics importeren. Het enige wat je daarvoor nodig hebt, is toegang tot de juiste Google Analytics property en een nieuw account bij één van de drie tools. Op die manier kun je historische data alsnog terugkijken in je nieuwe alternatieve tool.

Stap 4. Stel doelconversies in

Van tevoren heb je bedacht wat de marketingdoelen zijn. Tijd om de bijbehorende doelconversies in te stellen. Voor het meten van conversies gebruik je in Plausible ‘events’. Hiervoor heb je de hulp van een webdeveloper nodig, die de conversies instelt in de code van je website. Bij Matomo en Simple Analytics is het mogelijk om conversies in te stellen op dezelfde manier zoals je gewend bent bij Google Analytics.

Stap 5. Google Ads activiteit meten met UTM parameters

Wist je dat je Google Ads helemaal niet hoeft te koppelen aan je analytics om de resultaten van je campagnes te meten? Je kunt met UTM parameters inzichtelijk maken hoe het betaalde verkeer zich op jouw website gedraagt. Wij gebruiken hiervoor een handig script dat je kunt instellen in Google Ads, waardoor automatisch de advertentiegroep en campagnenaam wordt gedefinieerd in de UTM parameters.

Je voegt het script toe in Google Ads bij ‘Tool & Instellingen’. Ga vervolgens naar ‘Bulkacties’ en kies ‘Scripts’.

Voeg het volgende script toe voor het automatisch genereren van UTM parameters:

function main(){

let adGroups = AdsApp.adGroups().withCondition(“CampaignStatus = ENABLED”).get();

while (adGroups.hasNext()) {

let adGroup = adGroups.next();

let group=adGroup.getName().replace(/\s/g,’_’);

let campaign=adGroup.getCampaign().getName().replace(/\s/g,’_’);

adGroup.urls().setCustomParameters({adgroup: group, campaign: campaign});

}

}

Stap 6. Overzichtelijk rapportage dashboard in Looker Studio

Laten we eerlijk zijn, Google Analytics 4 is verre van wat je gewend bent, en waarschijnlijk kun je er nog niet veel soeps van maken. Sowieso staat er veel data in die je niet eens gebruikt. Of niet weet wat je ermee moet. Het is daarom – ongeacht welke tool je gebruikt – verstandig om een rapportage dashboard te maken, toegespitst op jouw marketingdoelen.

Google Looker Studio biedt hier een uitkomst. Voor website statistieken zijn er een bestaande databronnen die je kunt koppelen. Soms tegen een maandelijkse fee voor het onderhoud van de connector.

Gegevensbronnen die je kunt koppelen in Looker Studio zijn:

 • Plausible/Matomo/Simple Analytics
 • Google Ads
 • Google Search Console
 • Bing Webmaster Tools
 • Social media (zoals Facebook, LinkedIn, Twitter, Instagram)

En voilà, zo ben je overgestapt naar privacyvriendelijke tracking mét een compleet overzicht van jouw belangrijkste website statistieken.

Ben jij al overgestapt naar alternatieve tracking? Welke obstakels kwam je tegen en hoe heb je deze opgelost? Laat het weten in de comments.