Social media

Zo vind je Nederlandse merken op WhatsApp-kanalen

0

Heel wat Nederlandse bedrijven en verenigingen hebben een WhatsApp-kanaal aangemaakt en zijn daar dagelijks actief op. Maar om ze te volgen, moet je wel wat moeite doen. Want de zoekfunctie in de app laat nog maar een handvol Nederlandse WhatsApp-kanalen zien. Dus moet je op een andere manier het kanaal van jouw favoriete voetbalclub, nieuwsdienst of carnavalsvereniging achterhalen.

WhatsApp-kanalen, wat is het ook alweer?

In WhatsApp vind je linksonder de tab Updates. Daar zie je de status van je contacten en kun je ook kanalen volgen. Updates blijven 30 dagen zichtbaar, daarna worden ze verwijderd. Vanuit updates kan worden doorgeklikt naar een website. Reageren op updates kan met emojis, niet met inhoudelijke reacties. Kanaalbeheerders zien niet wie er hebben gereageerd. Dat maakt kanalen een veilige socialmedia-omgeving, ook al ontbreekt hier de end-to-end encryptie waar WhatsApp bekend om staat en groot mee is geworden. Sinds oktober 2023 kun je in ons land eigen WhatsApp-kanalen aanmaken, voor jezelf, je club of je bedrijf.

Geen groen vinkje? Wees vindingrijk!

Als je in WhatsApp onder Updates met het plusje zoekt naar kanalen, valt één ding op. Alle getoonde merken hebben een groen vinkje. De helpdesk van WhatsApp zegt hierover:

For now, only channel admins who already have a relationship with WhatsApp or Meta are eligible to be verified. As we continue to roll out WhatsApp Channels, we’ll create an application process, so new channels can apply to be verified.

Heb je geen geverifieerd Business Account? En dus geen groen vinkje? Dan ben je op dit moment niet vindbaar via de zoekfunctie van WhatsApp en moet je creatief zijn om volgers te vinden voor jouw Nederlandse WhatsApp-kanaal. Deel de link in je nieuwsbrief of met een QR-code. Neem WhatsApp-kanalen op in je social media-overzicht. Of… deel jouw kanaal onder dit artikel!

Eén beheerder, oneindig veel volgers

De vindbaarheid is een minpunt van WhatsApp-kanalen. Net als het feit dat er per kanaal maar één beheerder kan worden aangewezen. Niet erg praktisch als je professioneel en in teamverband op de socials actief bent.

Tip: via WhatsApp Web kun je wel op 4 verschillende apparaten tegelijk inloggen. Op die manier kun je het onderhoud van het kanaal onder 4 collega’s verdelen.

Pluspunten zijn er zeker ook. Kanalen kunnen in principe een oneindig aantal volgers hebben. Telefoonnummers en persoonlijke informatie van gebruikers zijn altijd verborgen.

En of het nu een voor- of een nadeel is, laat ik in het midden. Maar je kunt alléén op posts reageren met een emoji. Geen vervelende comments dus om te modereren. Maar ook geen leuke toevoegingen aan een discussie. Sowieso geen discussie!

Daarin verschilt WhatsApp een klein beetje van Telegram-kanalen. Die zenden ook uit, net zoals WhatsApp-kanalen. Maar een post kan daarnaast worden toegewezen aan een Telegram-groep, waarin discussie over het onderwerp plaatsvindt.

Op zoek naar leesvoer? Volg deze Nederlandse WhatsApp-kanalen

Wil je naast al het buitenlandse nieuws ook Nederlandse WhatsApp-kanalen volgen? Maar weet je niet waar te beginnen? Voeg deze merken toe aan jouw persoonlijke tijdlijn. Om te beginnen natuurlijk het kanaal van Frankwatching! Veel lees- en like-plezier!

Algemeen nieuws

Diverse landelijke en regionale kranten en nieuwszenders hebben een WhatsApp-kanaal, zoals:

Het AD is op dit moment de WhatsApp-kanalenkampioen. In de officiële bibliotheek staan maar liefst tien lokale AD-kanalen vermeld. Ook Bright en Follow the Money zijn een kanaal gestart. Als je wil weten wat het weer gaat doen, volg dan Weer Online.

Nichenieuws

Dit is waar WhatsApp-kanalen volgens mij in de basis voor bedoeld zijn. Specifieke onderwerpen waarover een kleinere groep geïnteresseerden alles wil weten. Naast jouw favoriete vereniging(en) kun je bijvoorbeeld volgen:

Sport

Over voetbal, maar ook Formule 1 en wielrennen zijn er volop kanalen te volgen. Vooral voor voetbalfans is de keuze breed:

In de Leiderstrui brengt wielernieuws. En natuurlijk willen we alles weten van Max’ prestaties via F1Head. Sam Schröder is een Nederlandse rolstoeltennisser.

Politiek en overheid

In verkiezingstijd zijn de landelijke politieke partijen zeer actief op social media. Van de drie grootste partijen in de peilingen heeft overigens alleen de VVD een WhatsApp-kanaal.

Gemeenten zijn van oudsher voorzichtig met de inzet van WhatsApp voor communicatie met de burger. De laatste tijd wordt WhatsApp-chat wel vaker ingezet.

Nieuws uit de Eemshaven wordt gedeeld via Eemshaven online. De Westerschelde Ferry houdt reizigers op de hoogte over uitgevallen afvaarten.

Entertainment

Voeg wat vrolijkheid toe aan je tijdlijn met:

Professioneel

Branchenieuws voor professionals wordt gedeeld via onder andere:

Wat is jouw favoriete kanaal?

In dit artikel geef ik een overzicht van Nederlandse WhatsApp-kanalen. De meeste staan niet in de officiële bibliotheek en zijn daardoor alleen te vinden als je er actief naar zoekt. Staan jouw favoriete kanalen er niet tussen? Vul ze vooral aan in de commentaren, zodat anderen het ook ontdekken.