Marketing technology

AI-overview, shopping-upgrades & meer highlights van Google Marketing Live 2024

0

“De perfecte zoekmachine moet precies kunnen begrijpen wat jij nodig hebt en moet resultaten kunnen tonen die je dat exact teruggeven.” Dat is de missie en visie van Google voor de komende jaren. En dat gaat gebeuren met hulp van AI en nieuwe ontwikkelingen in Google Ads.

Afgelopen dinsdag 21 mei vond het Google Marketing Live 2024-evenement plaats, waar de nieuwste Google Ads-innovaties werden gepresenteerd. Dit jaar stond natuurlijk in het teken van AI en slimme campagnes. In dit artikel neem ik je mee in de highlights van Google Marketing Live 2024.

AI overviews

Je hebt het waarschijnlijk al gehoord: Search Generative Experience (SGE) wordt de nieuwe manier van zoeken in Google. Door slimme antwoorden te geven op basis van AI-technologie, gaat de zoekresultatenpagina radicaal veranderen. Google noemt deze AI-genereerde resultaten ‘AI overviews.’ In deze AI overviews wordt er direct antwoord gegeven op de vraag van de zoeker in plaats van enkel een lijst van linkjes naar websites te tonen (zoals op de zoekresultatenpagina van vandaag).

Vorige week tijdens de Google I/O conference liet Google weten dat AI overviews nu standaard uitgerold worden in de Verenigde Staten en dat andere landen snel zullen volgen.

Waar worden advertenties vertoond in de SGE?

Met de nieuwe ‘AI overviews’ is het al een tijdje de vraag: waar worden dan de shopping- en zoekadvertenties vertoond? Deze werden natuurlijk normaliter vertoond bovenaan de zoekresultatenpagina. Google heeft bevestigd dat shopping- en zoekadvertenties boven, onder en in de AI overviews vertoond zullen worden. Dat is goed nieuws voor adverteerders.

Daarnaast, wordt er tegenwoordig ook veel via Google Lens gezocht. Omdat een kwart van de zoekopdrachten via Google Lens tegenwoordig commercieel zijn, geeft Google aan dat shopping-advertenties ook vertoond zullen worden bovenaan Google Lens-zoekresultaten.

 

Naast de nieuwe plekken waar advertenties vertoond worden, heeft Google ook veel nieuwe features voor de verschillende campagnetypes aangekondigd. Ik licht de belangrijkste veranderingen toe.

Nieuwe zoekadvertentie-ervaring

De zoekadvertenties van Google krijgen een upgrade. In de toekomst kan een zoekadvertentie gepersonaliseerde suggesties tonen en kun je met een zoekadvertentie interacteren.

Als je vandaag een zoekopdracht start, wordt er vaak een zoek- of shoppingadvertentie vertoond. Je klikt door naar de website en moet daar opzoek naar een passende oplossing voor jouw probleem. In de toekomst worden zoekadvertenties veel slimmer.

Een voorbeeld dat Google noemt: Stel je gaat je huis verbouwen en je zoekt een tijdelijke opslagruimte voor je inboedel. Er komt een search-advertentie met een passende opslagpartij tevoorschijn. In plaats van direct door te klikken naar de website kun je via de search-advertentie foto’s maken van je woonkamer (de inboedel die je wilt opslaan). AI identificeert alle meubels in de foto’s en toont vervolgens binnen de search-advertentie de beste opslagruimte voor jouw specifieke behoefte, gebaseerd op de verschillende opties op de website. Je klikt nu direct door naar de productpagina van de opslagpartij en kunt gelijk de juiste opslagruimte huren, zonder zelf nog alles uit te zoeken. Ideaal!

Shoppen online

Als je producten online verkoopt, heb ik goed nieuws voor je. Shopping-advertenties krijgen een paar leuke upgrades:

  • Google zal e-commerce-partijen de mogelijkheid geven om 3D-advertenties van het product te tonen in een shopping-advertentie.
  • Als je meerdere afbeeldingen van je product uploadt, dan kan Google er via AI een 360-graden-animatie van maken.
  • Je zou ook producten alvast virtueel aan kunnen passen. Het zal mogelijk zijn om kledingstukken te tonen op modellen die verschillende kenmerken hebben. Zo kun je een model kiezen die het meeste op jou lijkt en alvast kijken of de kleding goed op jou zou kunnen staan.
  • Ben je niet tevreden met je productafbeelding? Dan kun je binnenkort via Google een nieuwe achtergrond voor je productafbeelding instellen waardoor die weer aantrekkelijker wordt en beter opvalt in de shopping resultaten.

Visuele storytelling

YouTube blijft het kanaal via Google waarmee je verhalen kunt vertellen. Met YouTube en DemandGen-advertenties kun je groot bereik genereren en mensen inspireren met verhalen. Er komen een paar nieuwe functies aan voor video en DemandGen-advertenties:

  • Lookalike-segmenten kun je alleen gebruiken in DemandGen-campagnes. Omdat dit een zeer interessant (en populair) doelgroepsegment is, zal de drempel verlaagd worden van 1.000 naar 100 gebruikers. Zo kunnen adverteerders eerder gebruik maken van deze doelgroep als targetingoptie.
  • Binnenkort kun je stickers toevoegen aan je korte videoadvertenties.
  • Geanimeerde afbeeldingadvertenties zijn binnenkort mogelijk. Deze advertenties maken gebruik van je productfeed en combineren de verschillende afbeeldingen in één geanimeerde afbeelding.
  • Er worden nieuwe partnerschap-advertenties gelanceerd waarbij je gebruik kan maken van ‘user-generated content’ (content gemaakt door YouTube-creators) en met die content kan adverteren.

Stuur op ROI en loyaliteit

Als marketeers willen we graag de hoogste ROI halen uit onze advertentiecampagnes. Binnenkort kunnen we campagnes gaan sturen op winst in plaats van omzet. Voor Performance Max en standaard shopping-campagnes zal het mogelijk zijn om winstoptimalisatie als doel te kiezen in Google Ads.

Naast het maken van winst, is het belangrijk om bestaande klanten te behouden. Om loyaliteit te creëren zal Google het mogelijk maken om de voordelen van jouw loyaliteitsprogramma beter zichtbaar te maken in jouw shopping-ads. Bijvoorbeeld door speciale prijzen voor bestaande klanten te tonen.

Data & meetbaarheid

“Good AI requires good data.” Daarmee zegt Google dat data de basis is voor een goede AI-gedreven strategie. First-party data is cruciaal voor het algoritme. Verzamel, bescherm en gebruik je data. Met Google Ads Data Manager kun je straks makkelijker first-party data verzamelen.

Naast data verzamelen en gebruiken, is het belangrijk om de juiste doelen meetbaar te maken in het Google Ads-account. Om te checken of je daadwerkelijk alle events op je website meetbaar hebt gemaakt, kun je in de nabije toekomst gebruikmaken van Measurement Diagnostics. Dit systeem zal je website analyseren en aangeven waar er gegevens ontbreken.

Als alles goed ingesteld staat, zal AI ook betere inzichten en rapporten kunnen genereren in de Inzichten-tab in Google Ads. Zo kun je snel en op een data-gedreven manier nieuwe stappen bepalen voor je marketingstrategie.

Aan de Slag met Google Ads & AI

Er zijn op Google Marketing Live 2024 veel nieuwe features aangekondigd, waardoor adverteren en zoeken via Google steeds interessanter wordt. Als SEA-marketeer ben ik blij om te horen dat advertenties wel zullen worden vertoond in combinatie met de nieuwe AI overviews. Via zoek- en shopping-advertenties zul je duidelijker je producten of diensten kunnen verkopen zonder dat gebruikers eerst je hele website af moeten struinen. Ook is het overduidelijk dat verhalen vertellen en inspireren een belangrijk deel van de Google Ads-marketingstrategie wordt. Daar kun je op inhaken met DemandGen en video-advertenties. Uiteindelijk is het allerbelangrijkst om eerst de basis qua data en meetbaarheid goed te zetten, want om goed gebruik te kunnen maken van de voordelen van AI, is het essentieel om goede data te gebruiken.

Ik hoop dat de gepresenteerde ontwikkelingen snel beschikbaar zullen zijn in Nederland. Veel features zullen eerst gelanceerd worden in de Verenigde Staten. Mijn advies is om de nieuwe AI-gedreven ontwikkelingen te gebruiken om jouw marketingstrategie aan te vullen. En vergeet niet dat jouw strategische vaardigheden, creativiteit en menselijke ‘touch’ nog steeds nodig zijn bij het bedenken van de gehele marketingstrategie. AI is geen marketeer – mensen zijn marketeers.