SEO

Ons zoekgedrag verandert: de 4 trends in 2024 die je moet kennen

0

Wist je dat het zoekgedrag van mensen elk jaar wel een beetje verandert? Met de komst van AI-tools zoals ChatGPT, waar we direct antwoord krijgen op onze (complexe) vragen, heeft het zoekgedrag in het afgelopen jaar een flinke verandering doorgemaakt. Dat heeft Google onderzocht. Door alle snelle en efficiënte AI-tools, verwachten we snelle, nauwkeurige en op maat gemaakte antwoorden.

Op het Google Marketing Live 2024 evenement, lichtte Google een paar nieuwe, belangrijke trends in zoekgedrag uit. Zoekmachines moeten zich aanpassen – daar zijn de grote spelers volop mee bezig. Maar het is ook belangrijk dat marketeers bewust zijn van het veranderende zoekgedrag van consumenten. In dit artikel licht ik de vier nieuwe trends in zoekgedrag toe en wat dat betekent voor zoekmachines en marketingstrategieën.

4 trends in zoekgedrag

Door het massale gebruik van AI-gedreven tools (denk aan ChatGPT, Gemini en Copilot), verwachten consumenten meer als ze online naar informatie zoeken. Tijdens Google Marketing Live 2024 presenteerde Google vier trends in zoekgedrag die ze geïdentificeerd hadden in het afgelopen jaar:

1. De “Exactly What I Want”-zoekopdracht

Generatieve AI (GenAI) kan je helpen om precies te vinden wat je zoekt. Het volume van zoekopdrachten met 5 of meer woorden is in het afgelopen jaar sterk gegroeid. Consumenten zoeken met de intentie om in één keer de informatie te vinden die ze zoeken.

2. Complexe zoekopdrachten

Zoekopdrachten zijn complexer geworden. Bijvoorbeeld, er wordt tegenwoordig gezocht naar ‘wat zijn goede opties voor een dagje uit in Rotterdam met de kinderen?’ Dit zijn complete vragen en er wordt gevraagd om direct advies. Voorheen moest je als gebruiker veel artikelen lezen om vervolgens zelf een conclusie te trekken. Daar heeft de consument van vandaag geen zin in.

3. Zoeken is meer dan woorden

Tegenwoordig zoek je niet alleen meer met tekst. Je kunt nu zoeken met afbeeldingen (via Google Lens) en binnenkort ook met video’s. Er worden maandelijks 12 miljard visuele zoekopdrachten gedaan met Google Lens, waarvan 1 op de 4 een commerciële intentie heeft.

Consumenten zoeken dus niet alleen inspiratie via visuele zoekopdrachten, maar zijn bereid om te kopen. Bijvoorbeeld, als je een leuke tas ergens ziet, zou je hier een foto van kunnen maken en hiermee de zoekopdracht starten, in plaats van woorden te gebruiken. Google laat dan resultaten zien die lijken op deze tas en waar je deze kunt kopen.

4. Zoeken om geïnspireerd te worden

Verken, ontdek en laat je inspireren. Er is een groeiend aantal zoekopdrachten, waar niet alleen naar antwoorden op problemen en vragen wordt gefocust. Tegenwoordig willen mensen ook geïnspireerd worden. Bijvoorbeeld, er wordt gezocht naar ‘kleding voor gala ideeën’ en de ‘beste plekken om met kinderen te eten.’ Idealiter krijgen we zoekresultaten terug in de vorm van direct advies, afbeeldingen of video’s.

Deze zoektrends laten zien dat gebruikers tegenwoordig meer verwachten van een zoekmachine. 2 van de 3 consumenten vinden dat het nemen van de juiste aankoopbeslissingen meer moeite kost dan ooit tevoren. De zoekmachine van vandaag (en morgen) moet snel antwoord kunnen geven op complexe vragen. Het moet niet meer uitmaken of iemand met woorden, een afbeelding of een video zoekt. Consumenten verwachten nu eenmaal dat ze een passend, op maat gemaakt antwoord krijgen. Dat vergt niet alleen een aanpassing van Google en andere zoekmachines, maar het heeft ook een effect op de marketingstrategie.

Hoe passen zoekmachines zich aan?

Het antwoord van Google op de nieuwe trends van zoekgedrag is de introductie van AI overviews. Hierbij zal Google zelf direct antwoord geven op de zoekvraag van de gebruiker. Dit antwoord zal worden gegenereerd door AI, die informatie verzamelt van alle websites en content waar Google toegang tot heeft. Hierdoor zal de gebruiker minder vaak hoeven door te klikken naar verschillende websites om informatie bij elkaar te zoeken. Helaas zullen de AI overviews pas later (hopelijk eind dit jaar) beschikbaar zijn en vertoond worden op de Nederlandse zoekresultatenpagina.

Microsoft heeft ook een antwoord: Copilot. Met de chatfunctionaliteit in Bing Search, probeert Microsoft het gesprek aan te gaan met gebruikers. Zo kunnen gebruikers vragen stellen tijdens het zoeken en zal Copilot een antwoord genereren gebaseerd op de informatie van verschillende websites. Copilot straalt uit dat het een chatbot is waar je mee kunt blijven praten en vragen stellen, totdat de gebruiker tevreden is met zijn of haar antwoord.

Voorbeeld van Copilot zoekfunctie

Een nieuwkomer is Perplexity.ai. Perplexity is een alternatief voor de conventionele zoekmachines als Google en Bing. Het is een AI aangedreven zoekmachine, waarbij gebruikers vragen stellen en nauwkeurige antwoorden krijgen. De antwoorden zijn gegenereerd door bonnen van het internet. Ook worden er links getoond naar de bron waar de informatie vandaan komt. Perplexity lijkt te leren over jouw persoonlijke voorkeuren op basis van jouw zoekgedrag in de tool. Perplexity leert dus van je interesses en het systeem kan daar het gegenereerde antwoord op aanpassen.

Uitleg wat Perplexity AI is

ChatGPT is natuurlijk ook een populaire tool. Het is belangrijk om te weten dat ChatGPT geen zoekmachine is. Het is een tekstgenerator die middels AI-technologie antwoord geeft op jouw vraag. Er is wel veel speculatie over de komst van een zoekmachine van OpenAI, de organisatie achter ChatGPT.

Naast de mogelijkheid om te zoeken met tekst, kun je tegenwoordig zoeken via spraak en afbeeldingen, denk aan het zoeken via Google Lens en Circle to Search. Zoeken wordt daardoor nog makkelijker en toegankelijker voor iedereen.

Effect van zoekgedrag op marketingstrategieën

Zoekmachines passen zich duidelijk aan op het nieuwe zoekgedrag en maken het makkelijker voor consumenten om te zoeken via tekst, afbeeldingen, spraak en in de toekomst zelfs video. Maar marketeers zullen ook de zoekmachine-marketingstrategie aan moeten passen. Mijn advies is als volgt:

1. Geef antwoord op de vragen van de doelgroep

Als we kijken naar de SEO-strategieën die we al jaren hanteren, zien we dat de content vaak gemaakt is om te ranken in zoekmachines. Echter, de doelgroep heeft andere behoeften en we zouden eigenlijk content moeten maken voor onze doelgroep, niet zoekmachines.

Mijn advies is: ontdek de vragen die leven bij jouw doelgroep. Ontdek de informatie waar jouw doelgroep echt naar op zoek is en probeer hier antwoord op te geven. Dit begint bij een uitgebreid doelgroeponderzoek.

2. Zorg voor multimedia-content

Van oudsher zijn zoekmachine-marketingstrategieën gericht op het verwerken van tekst en zoekwoorden in teksten. Tekst is zeker nog een belangrijk onderdeel van de content op je website, maar het is tegenwoordig ook mogelijk om te zoeken met afbeeldingen.

Met Circle to Search wordt dit bijvoorbeeld heel makkelijk. Zorg dus niet alleen voor goede, informatieve, tekstuele content op je website, maar zorg ook dat er duidelijke afbeeldingen en videocontent staan op de website.

3. Inspiratie bieden

Een andere trend is dat mensen tegenwoordig vaker zoeken naar inspiratie. Zorg dat je inspiratie biedt als merk of bedrijf. Doe dit bijvoorbeeld via advertenties. Via Google Ads en Microsoft Ads zijn er tegenwoordig mooie, visuele advertenties die je kunt samenstellen om een verhaal over je merk of bedrijf te vertellen. Daarnaast kijken mensen steeds vaker naar video’s. Je kunt hen dus ook inspireren door een verhaal te vertellen.

Mijn advies is om niet te wachten tot iemand specifiek op zoek is naar wat je verkoopt. Probeer klanten eerder kennis te laten maken met je bedrijf en creëer daarmee vraag naar jouw producten en/of diensten.

De toekomst van zoeken

Zoeken zal de komende jaren flink veranderen. Het is interessant om te zien dat consumenten steeds vaker via afbeeldingen zoeken. Consumenten zijn vandaag niet alleen op zoek naar oplossingen voor complexe vraagstukken, maar ze vinden het ook fijn om af en toe geïnspireerd te worden. Met generatieve AI en de nieuwe mogelijkheden in zoekmachines als Google en Microsoft, zullen consumenten anders gaan gebruiken.

Als online marketeer adviseer ik om te beginnen met een uitgebreid doelgroeponderzoek: wat voor vragen heeft de doelgroep tijdens het aankoopbeslissingsproces? Zoekt jouw doelgroep op een andere manier nu dat zoekmachines slimmer worden? En hoe kun jij als marketeer daarbij helpen? Ik ben heel benieuwd naar de nieuwe zoekmachine-marketingstrategiëen naar aanleiding van het nieuwe zoekgedrag.