Video interview: “Online communicatie moet meer visueel”

ardIn de serie “Online sociale netwerken” deze week een interview met mediapsycholoog dr. Ard Heuvelman. We praten met hem over normen, waarden en ontwikkelingen van online sociale netwerken. Openbare communicatie, gebrek aan privacy en virtuele identiteiten leiden nog wel eens tot discussie, maar volgens Heuvelman horen deze fenomenen bij een logische sociale ontwikkeling in het huidige digitale tijdperk.

Deze ontwikkelingen lijken niet gestuurd of beïnvloed te kunnen worden. “Het is een vorm van communiceren die zichzelf nog aan het ontwikkelen is. Laat het maar eens even zijn gang gaan. Laat het zichzelf maar ontwikkelen. Je zou het op kunnen vatten als een biologisch fenomeen. Dingen die goed zijn blijven bewaard, eigenlijk een soort Darwinistisch principe.”

Volgens Heuvelman zou het goed zijn voor online communicatie als er minder op geschreven tekst gebaseerd wordt. Het kunnen waarnemen van gelaatsuitdrukkingen en nonverbaal gedrag geeft mensen een persoonlijker, en dus betrouwbaarder gevoel. Meer gebruik maken van visuele middelen, zoals webcams, zou volgens Heuvelman erg waardevol zijn. “Alles baseren op geschreven tekst lijkt me niet goed. Mensen moeten ook in de online realiteit zichtbaar zijn.”

Interview: Gijs Daemen (Merge Media)

Van Merge Media verscheen eerder in de serie “Online sociale netwerken” 10 tips van netwerkexpert Jan Vermeiren Hoe LinkedIn écht te gebruiken, een interview met mediahistoricus Huub Wijfjes over historische parallellen van online sociale netwerken. Rita Verdonk over haar “Politiek 2.0”. In de serie ‘Hoe mediapartijen crossmediaal hun doelgroep bereiken’ waren interviews te zien met René van Rijckevorsel van Elsevier, Ad van der Ree van Kassa, Edwin Valent van de VARA’ en Bas Fels van NCRV’s stand.nl. Eerder keken we in de serie ‘Hoe bereik je ouderen in het huidige medialandschap’  hoe Seniorweb, 50plusser.nl, Plus Online en Omroep Max ouderen bereiken. En in de serie ‘Hoe bereik je jongeren in het medialandschap?’ keken we hoe NCRV, MTV, Scholieren.com en FunX jongeren bereiken.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , , .

Reacties

 1. Goed artikel! En mee eens ook!
  Ik zelf geloof misschien het meest toch in een combinatie tussen tekst en video.
  Misschien heb je niet altijd genoeg tijd om de video te kijken, terwijl je wel snel door een tekst heen kan scrollen. Maar meer video, absoluut!
   
   

 2. Meike de Vries |

  Dit kost me veel te veel tijd (ruim tien minuten!!). Dan heb ik het — uit respect — helemaal uitgekeken. Om te ontdekken dat ik helemaal niets nieuws hoor, allemaal speculaties op niets gebaseerd… Geen enkel onderzoek gedaan of verwerkt in de statements.

 3. Ben het met beide voorgaande reacties eens: ja, online communicatie moet visueler door gebruik van o.a. video. Maar ook, jemig, wat is dit een lang interview met weinig nieuwe informatie. Niets ten nadele van Heuvelman overigens; hij is alleen deskundiger dan hij hier laat zien (ik heb lang geleden nog college van hem gehad).

 4. De titel van de video dekt niet per se de lading van de video: het gaat Heuvelman niet om meer visuals, maar om een bewegend gezicht bij de tekst, zodat je de nonverbale communicatie van een persoon betrekt bij de boodschap.
  Dan zou ik bijvoorbeeld deze reactie niet hoeven in te tikken, maar kan ik eenvoudig een videobericht achter laten. Dat vergt niet alleen meer bandbreedte en een webcam op iedere computer (hetgeen relatief eenvoudig te realiseren is), maar ook dat mensen eerst denken voor ze gaan spreken. En daar gaat het vast fout – als ik kijk hoe vaak in deze simpele reactie al de backspace moet gebruiken, mijn zinnen herformuleer etc, dan verzeker ik je dat ik mijn stuntelige reactie op video nooit zou publiceren. Praten lijkt zo eenvoudig, maar eenmaal vastgelegd op video blijkt onze wijze van formuleren meestal niet geschikt voor meer dan het ogenblik waarin het gezegd wordt.
  In de ideale wereld zou ik eigenlijk eerst mijn hele reactie moeten opschrijven, en dan moeten voorlezen voor de webcam, om vervolgens waarschijnlijk te ontdekken dat slechts weinigen de moeite nemen om een minuut te luisteren/kijken naar mijn reactie. Terwijl ik verwacht dat alle bezoekers van deze pagina ook tenminste iets van mijn boodschap zullen meekrijgen. Dus zou ik eigenlijk en tekst en video moeten kunnen plaatsen als reactie. En wie kijkt er dan nog naar mijn video? 
  Ontwerpen voor social media is een stuk moeilijker dan je verwacht – iedere logisch klinkende oplossing heeft zijn keerzijde. Ik zou graag nog een reactie lezen (of zien/horen) van Ard Heuvelman. Dat zou wellicht ook de broodnodige verdieping geven aan deze video van 10 minuten.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!