10 tips voor de inzet van een QR-code

De QR-code is in offline communicatieland aan een ware opmars begonnen. Op heel veel fysieke communicatie-uitingen zie je het zwart/wit geblokte vierkantje terugkomen.  In advertenties, vacatures, folders, flyers, DM-acties, stickers, posters en manshoge bouwborden roept het je op om het te scannen met je smartphone. In allerlei formaten verwijst dit vriendelijk ogende tooltje de lezer of kijker direct door naar de bewuste website of online locatie. Leuk? Jazeker. Handig? In sommige opzichten wel, maar alleen als het goed gebruikt wordt.

QR codes, daar moeten wij iets mee hoor!’ schreef Rianne Jacobs-Schouten vorige maand op Frankwatching. Ik ben het helemaal met haar eens dat de inzet van QR één van de manieren is om een brug te slaan tussen offline en online. Maar de afgelopen tijd is er zo’n wildgroei ontstaan dat niet iedereen het middel even effectief inzet. Hoe moet je de QR-code dan wel op de juiste manier inzetten?

Het effect van een QR-code

Uit een Amerikaans onderzoek blijkt dat de ‘awareness’ van een QR-code hoog is. In dit onderzoek valt 60% van de respondenten een QR-code op. Daarnaast heeft de helft van de respondenten al eens een QR-code gescand en 70% wil graag nogmaals een QR-code scannen.

Andere onderzoeken bevestigen ook dat de inzet van QR tot succes kan leiden. Uit onderzoek van Telegraaf Media Nederland onder bezitters van mobiele telefoons met internet blijkt dat 68% QR-codes als positief waardeert en graag in advertenties terug wil zien. Het verkrijgen van aanvullende informatie, het kunnen meedoen met acties en direct bestellen worden gezien als de meest interessante mogelijkheden van QR-codes, aldus TMG. Kortom, een QR-code slaat echt een brug tussen offline en online en verhoogd zeker je conversie van een offline campagne.

QR gebruik in Nederland

Het is algemeen bekend dat wij Nederlanders voorlopers zijn op het gebied van online en mobiele ontwikkelingen. We hebben bijvoorbeeld het snelste internet van Europa en ruim de helft van de Nederlanders bezit elektronica met een camera en de mogelijkheid tot mobiel internet. Het gebruik van QR-codes is dan ook hoog in Nederland en bezig met een grote opmars. Volgens 3Gvision,  marktleider op het gebied van mobiel barcode scanning technologieën, staat Nederland in het eerste kwartaal van 2011 in de top 5 van het gebruik van mobiel barcode scanning.

Top 10 gebruik mobiel barcode scanning 2011, Q1 (resultaten uit onderzoek 3Gvision):
(1)    1.    Verenigde Staten
(2)    2.    Italië
(3)    3.    Duitsland
(7)    4.    Verenigd Koninkrijk
(8)    5.    Nederland

Daarnaast zijn we het op twee na hardst groeiende land met het gebruik van mobiel barcode scanning (groei van 146,3% in het eerste kwartaal). Volgens het onderzoek speelt Heineken een grote rol in de groei van QR in het eerste kwartaal van dit jaar.
Deze exponentiële groei is ook wereldwijd zichtbaar. Ten opzichte van het 4e kwartaal in 2010 is het gebruik van mobiel barcode scannen met 61,9% toegenomen in de wereld.

De 10 tips voor de inzet van QR

1. Maak hem niet te klein!

Veel ontwerpers en creatieven vinden de QR-code maar een gedrocht. Soms wordt de QR-code daarom in een blad heel klein afgedrukt. Maar hierdoor is de QR-code slecht scanbaar. De minimale afmeting op papier is 1,5 x 1,5 cm. Sommige camera’s in telefoons kunnen kleinere QR’s wel aan, maar dan bereik je een groot deel van je doelgroep niet. Let wel, de grote van je QR is afhankelijk van de hoeveelheid ‘informatie’ die je erin stopt. Bij 1,5 x 1,5 cm maken we gebruik van een korte URL (link). Hoe groter de URL, hoe meer  ‘informatie’ je in de QR-code stopt en hoe groter de QR-code weer wordt.

2. Gebruik geen grote URL

Gebruik een URL-shortner in en maak daarmee je QR-code minder groot. De hoeveelheid informatie die je stopt in een QR-code zorgt ervoor dat een QR-code groter en ingewikkelder wordt om te scannen. Om een QR-code beter en sneller scanbaar te maken moet je een URL-shortner in te zetten. Je kunt bijvoorbeeld Bit.ly inzetten of je eigen URL-shortner maken. Meer tips over URL-shortning lees je in het artikel ‘Iedereen een eigen verkorte URL ’. Naast de compacte informatie heeft het gebruik van een URL-shortner nog een voordeel, het zorgt ervoor dat je kunt meten wie er via de QR-code op je website komen.

3. Maak je resultaten meetbaar

Door het gebruik van een URL-shortner maak je de QR-code meetbaar. Het is natuurlijk interessant om te weten hoe vaak een QR-code wordt gescand en welk middel het beste heeft gescoord in jou QR-campagne. Bit.ly ondersteunt bijvoorbeeld dit soort statistieken bij haar verkorte URL’s. Zorg ervoor dat wanneer je dezelfde QR-code op verschillende communicatie-uitingen gebruikt, maak dan verschillende short-urls aan. Dit zorgt ervoor dat je de conversie van elke communicatie-uiting te meten is.

4. Houd rekening met de afstand

Het begint een trend te worden om de QR-code overal op te plaatsen.  Grote bouwborden, spandoeken langs de weg, verpakkingen in de supermarkt. Soms loop je langs een QR-code die op 10 meter afstand is afgedrukt op slechts enkele vierkante centimeters. Dit kan onmogelijk gescand worden. Hou daarom rekening met de afstand tot je publiek.

5. Zorg voor een groot contrast

Steeds vaker zie je QR-codes die niet meer de traditionele zwart-wit kleurstelling hebben. Dit wordt meestal uit vormgevingsoogpunt gedaan, om ervoor te zorgen dat de QR-code minder opvalt of beter in de stijl van de communicatie-uiting past. De nieuwste telefoons hebben geen problemen met andere kleuren, zo lang het contrast maar groot genoeg is. Er zijn helaas nog veel telefoons die de QR-code niet herkennen wanneer deze niet zwart-wit is. Ik raad daarom af om andere kleuren te gebruiken. Wil je dit toch doen, test de QR-code met verschillende telefoons!

6. Maak gebruik van een vector-bestand (.eps)

Voor drukwerk en uitvergrotingen van een QR-code. Een QR-code maken is heel makkelijk. Je zoekt via Google naar een generator en je maakt een QR-code. Vaak krijg je echter een .jpg of een .png. Deze zijn niet geschikt voor het drukken van bijvoorbeeld een flyer, op een advertentie of in een magazine. Gebruik daarom een QR-code generator waarbij je een QR-code kan maken als vector-bestand (.EPS). Een goede QR-code generator is die van Keremerkan.

7. Verwijs naar een mobiele website

Een veel gemaakte fout is het inzetten van een QR-code die doorverwijst naar een normale website. Een groot deel van de normale websites zijn niet geschikt voor je mobiele telefoon, denk hierbij aan slechte usability en beperkte functionaliteiten. Verwijs dus door naar een speciaal ontwikkelde mobiele variant. Veel social media platformen zijn wel mobiel geschikt, denk hierbij aan Twitter, Facebook en Youtube. Het inzetten van een QR-code en verwijzen naar deze pagina’s werkt perfect. Wil je graag een mobiele website maken van je normale website, lees dan het artikel ‘Stappenplan: hoe maak ik mijn website geschikt voor mobiel internet?‘.

8. Geen Flash

Als je dan toch doorverwijst naar een normale website, zorg dat deze website geen Flash bevat. Het mobiel bekijken van websites met Flash is ‘not done’.  Android telefoons beschikken over flashondersteuning, iPhones spelen echter geen Flash af. Dit zorgt ervoor dat een groot deel van de QR-code scanners deze pagina niet kan bekijken (en teleurgesteld is en afhaakt).

9. Verplaats je in de doelgroep

Het klinkt erg voor de hand liggend, maar als je doelgroep niet beschikt over een smartphone, dan heeft een QR-code helemaal geen zin. Verplaats je in de doelgroep, weten zij wat een QR-code is en hebben zij een smart phone? In het artikel ‘QR codes, daar moeten we ‘iets’ mee hoor’ wordt hier uitgebreider op in gegaan.

10.  Test de gemaakte QR-code!

Bovenstaande tips zijn richtlijnen voor het gebruik van QR-codes. Er zijn natuurlijk allerlei factoren die alsnog kunnen zorgen dat de werking van een QR-code anders uitpakt. Kortom, test de QR-code zelf met een aantal verschillende telefoons. Gebruik bij de test in ieder geval een iPhone 3 & 4, een aantal Android telefoons en een Blackberry. Er is namelijk nog een groot verschil in kwaliteit van camera en software op de smart phones.

Wil je mee discussiëren over het nut van de QR-code, dan is deze discussie op de Linkedin group van Logeion interessant. Nog steeds niet genoeg gelezen over de QR-codes en opzoek naar inspiratie? Lees dan het artikel over ‘beeldherkenning heeft de toekomst’.

Interessant?

Lees dan ook onze andere artikelen over , , , , , .

Reacties

 1. Toch wel grappig dat de Nederlanders, ‘voorlopers op het gebied van internet en mobiele technologie’, pas sinds een jaar (of 2) de QR-code lijken te ontarmen als iets ‘totaal nieuws’. De QR-code is 17 jaar geleden al ontwikkeld.
  Een mooi voorbeeld van hoe nieuwe en breed toegankelijke technologie (mobiel internet + camera) een ‘redelijk oude’ techniek (1994) nieuw leven in kan blazen.

  Verder: een goede opsomming van tips over techniek, leesbaarheid en het meten van het effect. Heel handig!

 2. Dankjewel voor je comment Walter!

  Zeker leuk om te zien dat zulke tecnieken nu opeens van pas komen. Dit puur en alleen omdat de camera’s in de telefoons van hogere kwaliteit worden (en mobiel internet is ook erg handig). Jammer alleen dat het mobiel internet nu stukken duurder gaat worden.

 3. Leuk stukje, kwam er net achter dat je ook QR-codes kunt genereren die de telefoon instrueren een smsje te sturen! Geeft weer stof om over na te denken, bedankt!

 4. @bert er zijn vele toepassingen met QR-codes. Zo heb je ook Likify http://www.likify.net/ , hiermee kan je een QR-code maken waarmee je direct iets offline kan ‘liken’. Ook erg interessant.

 5. Hoe scan je zo’n QR code precies?

 6. @bas: Een QR-code scan je met je smartphone (bijvoorbeeld een iPhone of een Android-telefoon). Op je telefoon heb je een ‘app’ (stukje software) nodig om de QR-code te scannen. Een dergelijk programma scant via de camera de code en ontcijfert de gegevens die in de code zijn opgenomen.

  Twee voorbeelden van dergelijke apps zijn:
  iPhone:http://itunes.apple.com/nl/app/qr-reader-for-iphone/id368494609?mt=8
  Android: https://market.android.com/details?id=com.google.zxing.client.android&feature=search_result

 7. Mijn complimenten voor dit zeer complete artikel! Jammer dat ik mijn nieuwe visitekaartjes met QR code al in huis heb, anders had ik zeker wat met tip 3 gedaan. Ik verwijs nu namelijk direct naar mijn website (wel zonder www om de link zo kort mogelijk te maken) maar het had nog handiger geweest als ik het verkeer had kunnen meten.

  Voor mijn volgende kaartje zal ik een url als http: //website.nl/vk gebruiken zodat ik het bezoek kan meten en eventueel een verwijzing naar een specifieke pagina kan maken zonder dat ik nieuwe kaartjes hoef te laten drukken :)

 8. Leuk en herkenbaar artikel. Ik probeer vaak iedere qr code uit als ik maar even de kans heb, maar wordt vaak teleurgesteld. Ik denk dat meer dan driekwart van de qr codes die ik gescand hebt, niet werkt. Ofwel doordat de code ergens op de 14e verdieping op een groot wapperend doek staat, ofwel doordat de qr code verwijst naar iets wat niet geschikt is voor mobiel. Zonde van het geld en de moeite. Ben alleen bang dat de mensen die dit artikelen zouden moeten lezen, hier niet komen, anders waren zij vast beter voor de dag gekomen met hun qr codes.

 9. @lars laten we hopen dat ze dit artikel wel lezen of dat anderen het gelezen hebben en hen deze tips geven 😉

 10. Heel interessant, bedankt ook voor de vector tip. Wat ik alleen jammer vind is dat veel bedrijven hun “eigen” apps ontwikkelen om QR codes te scannen. Dit vind ik een extra barriere voor de gebruikers, die moeten dan weer een extra app downloaden.
  Het zou geweldig zijn als binnenkort een mobile HTML5 site access heeft tot de camera en kan scannen. Dat er een standaard komt die iedereen kan gebruiken.

 11. Ik ben zelf groot fan van QR codes omdat het inmiddels wel een algemeen geaccepteerd icoon is geworden. Het grote publiek weet vaak bij het zien van een QR code dat je iets met je mobiele telefoon kunt doen…

  Communicatief werkt het dus prima maar afhankelijk van waar ik een QR code naar wil laten linken ben ik er soms wat voorzichtig mee om het te gebruiken… Dit heeft alles te maken met de vaak incomplete QR code readers die te krijgen zijn. Een groot aantal QR code readers opent bijvoorbeeld een “eigen browser” waardoor ze functioneel gezien tekort komen. Soms kun je daardoor bijvoorbeeld geen HTML 5 sites bekijken, audio files beluisteren of video’s bekijken. Vaak gebruik ik een korte promotionele url naast de QR code om dit probleem te ondervangen.

 12. Had dit goede artikel even gemist door de vakantie, maar gelukkig stond ie in de top 10 van augustus! Zelf ben ik ook veel bezig met mobiel en qr-codes en heb nog wat aanvullingen mbt diverse punten:
  1. Bij digitaal gebruik qr-code (bij narrowcasting oid) niet alleen zorgen voor juiste grootte, maar ook dat deze lang genoeg in beeld is. Minimaal de lengte van 2 normale slides, beter nog 3 (30sec)
  2. Bij url shorteners is er wel het risico dat de url-shortener ermee stopt. Bij bit.ly zal dat niet zo snel, maar veiliger is dit toch in eigen beheer te houden. Een url als qr.bedrijfsnaam.nl/1 is ook nog niet zo lang.

 13. Ik wilde een QR code gebruiken om te verwijzen naar een ‘normale’ website. Deze is speciaal gemaakt voor een georganiseerd seminar en is gekoppeld aan de corporate website.

  Echter, lees ik hier dat dit niet verstandig is vanwege de usability. Nu is mijn vraag de volgende: werkt de code ook goed met Linkedin? Want ik wilde de code namelijk linken naar een oproep die we gepost hebben op Linkedin.
  Bvd!

 14. @Maayke

  Als je ‘normale’ website snel wordt geladen op een mobiel en goed wordt weergegeven en de functionaliteiten goed werken, dan is er niets tegen om je normale website te gebruiken. Vaak is dat echter niet het geval. Je kunt dit zelf natuurlijk testen door met een smartphone je website te bezoeken. Test dit dan wel met meerdere smartphones, Android toestellen/iPhones/Blackberry’s hebben verschillende mogelijkheden en kan daardoor je website heel anders weergeven.

  Ook voor LinkedIn kun je het zelf testen door daar een QR code van te maken. LinkedIn heeft overigens een speciale touch-website: https://touch.www.linkedin.com/login.html
  Die kun je beter gebruiken voor een QR code dan de reguliere website.

  Succes!

 15. @Lars

  Dank voor de snelle reactie en hulp!
  Ik zal het binnenkort uittesten, zodat ik niet voor verrassingen kom te staan.

 16. Handige tips. Sinds vandaag heb ik een QR-code. Aangezien ik weinig met gedrukte media doe, is mijn vraag: Hoe zet ik hem optimaal digitaal in?

 17. Beste Boekenstek,

  Vaak is het gebruik van een QR-code online overbodig, omdat je met een link of bv een banner een doorverwijzing maakt.

  Er zijn natuurlijk wel een paar momenten denkbaar, bijvoorbeeld bij http://www.9292ov.nl kan je via een QR-code direct je reisinformatie opslaan in je telefoon. Kortom, wanneer je informatie naar een telefoon wil verplaatsen, dan is een QR-code wellicht handig.

  Voor het gebruik online gelden min of meer dezelfde regels. Het enige wat niet nodig is, is het gebruik vector-bestanden. Online volstaat een jpeg of png als bestandsformaat.

  Groet,

  Theo

 18. Hartelijk dank voor dit uitgebreide artikel.
  Wat ik wel mis is een beetje het gevoel wat google doet met de QR codes ?
  Met andere woorden zou google de site met QR codes een meerwaarde geven t.o.v andere sites waarop die codes nog niet staan. Denk bijvoorbeeld aan linkjes naar You tube om producten duidelijker te maken ? Graag jullie visie daarover.

  Mvg Ruud Vissenberg

 19. Hallo Ruud,

  Graag gedaan.
  Wat betreft Google; wanneer je in print een QR-code gebruikt, dan weet Google dit niet. Het enige wat in de QR-code zit is een URL. Kortom, dit draagt niks bij aan je Google ranking.
  Dit geldt ook voor een filmpje. Een filmpje zelf draagt natuurlijk weer wel bij een je zoekresultaten wanneer je gebruik maakt van de juiste tags (ook wel VSEO).
  Het meetbaar maken van het gebruik van QR-codes kan natuurlijk wel. Gebruik hiervoor een URL-shortner (zie punt 2 uit artikel).

  Theo

 20. Wie heeft een tip of oplossing voor het volgende prob;leem. Ik wil een qr code maken met een directe link naar flickr. De bedoeling is dat mijn vrienden/familie tijdens mijn bruiloft de qr code scannen en op de Flickr site komen zodat ze via hun smartphones foto’s kunnen uploaden naar de Flickr site. Maar het lukt mij niet, wat doe ik fout?

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn met een * aangegeven.

Verschijnt je reactie niet, dan is deze mogelijk in de spam terechtgekomen. Mail ons dan even!