Social media

Verhoog je waarde op Instagram: volg, vergelijk & verbeter

0

Instagram, de razend populaire fotodeel-app van Facebook, is met ruim 500 miljoen gebruikers en 500.000 adverteerders hard op weg het meest geliefde socialmedia-kanaal te worden. Het platform biedt zijn vele privégebruikers, adverteerders, zakelijke gebruikers, en marketeers veel mogelijkheden. Maar hoe verhoog je de waarde die je door aanwezigheid op Instagram wil creëren? Ik schrijf een ode aan ‘Insta’ en deel een aantal waardevolle tips met je. En nee: ik heb géén aandelen. 😉

Facebook kocht Instagram voor één miljard dollar in 2012. De aankoop is een succes: Instagram genereert alleen dit jaar al 1,5 miljard dollar aan advertentie-inkomsten, volgens marktonderzoeker eMarketer. En dat getal explodeert: Instagram heeft nu meer dan 500.000 adverteerders, in februari waren dat er nog maar 200.000.

Instagram beschikt over goede technologieën die veel mogelijk maken:

  • De overname gaf Instagram toegang tot de advertentietechnologie van Facebook voor heel specifieke doelgroepsbepaling.
  • Ook gebruiken al anderhalf miljoen zakelijke klanten het nieuwe Business Tools-programma dat Instagram begin dit jaar introduceerde. Met Business Tools krijgen Insta-gebruikers met een muisklik toegang tot bedrijfsprofielen van merken, hun contactinformatie en plaatsgebonden informatie.
  • Instagram Insights geeft zakelijke gebruikers inzicht in wat goed wordt opgepakt en wat de invloed is van hun posts, uitgedrukt in het aantal indrukken of impressions die ze achterlaten.

We geven dit jaar dus 1,5 miljard dollar uit aan Instagram. En bedrijven en merken zijn aanwezig op Instagram om er waarde toe te voegen, aan merkbekendheid te winnen en om omzet te genereren. Maar hoe meten en verbeteren we wat we bereiken bij het 500 miljoen mensen tellende publiek?

Waardeer reacties

Een van de eerste meetwaarden (metrics) waar marketing naar kijkt, is de bereikte mate van betrokkenheid (engagement). Net als bij andere socialmedia-kanalen, zoals Twitter or Facebook, zou je de bereikte interacties moeten evalueren.

Met betrekking tot Instagram denken we vaak dat het aantal likes die foto’s krijgen van doorslaggevend belang is. Maar een vind-ik-leuk is makkelijk, een reactie is waardevoller. Bijna 99 procent van de interacties zijn likes, terwijl maar 1,1 procent van de interacties uit reacties bestaat (pdf).

Betrokkenheid

Reacties kosten denk- en schrijfwerk, en dat betekent dat je post iets heeft losgemaakt bij de ontvanger. Bedenk dus welke post mensen tot reactie verleidt. Dat kan bijvoorbeeld door een Instagram-wedstrijd uit te schrijven en gebruikers te triggeren om te reageren op de inhoud en die te delen, of door verder te gaan dan stilstaand beeld en video aan de inhoud toe te voegen. Video trekt nog meer de aandacht van het publiek en Instagrams introductie van de app Boomerang maakt het mogelijk om alledaagse momenten levendig te presenteren.

Goed, het aantal reacties neemt toe en de gemeten waarden groeien: dan ben je erin geslaagd de betrokkenheid op te stuwen. Niet alles is positief: dat is authentiek en het geeft niet hóe ze over je praten, áls ze maar over je praten. Top 100-merken slagen in hun missie de betrokkenheid op Instagram jaarlijks met meer dan 50 procent te laten groeien, blijkt uit onderzoek. Ook zakelijke, B2B-merken bereiken op Instagram het twintigvoudige aan betrokkenheid van wat ze op het zakelijke LinkedIn-platform bereiken (pdf).

UHT van je posts

Marketeers die het maximale uit Instagram willen halen, stellen zichzelf de ‘wie, wat, waar, hoe en waarom’-vraag. Maar bovenal: ‘wanneer’! De UHT (Uiterste Houdbaarheid Termijn) van een Instagram-post bedraagt namelijk typisch vier (4) hele uren! Daarna lig je begraven onder de berichtenstroom op de tijdslijn en is het onwaarschijnlijk dat je juweeltje überhaupt nog wordt gezien. Voor merken betekent dit dat je moet posten binnen de tijdsspanne waarin de feed het meest waarschijnlijk wordt bekeken.

De gemiddelde Instagrammer interacteert het meest waarschijnlijk met zijn of haar merk tussen 8 en 9 uur ’s morgens, vóór school, studie of werk. Vervolgens tijdens de lunchpauze om 13 uur, of na het werk of studie, om 17 uur. Houd daar rekening mee om effectiever te zijn en meer rendement uit je inspanningen te halen. Dit zijn algemene cijfers, maar het nieuwe Bedrijfsprofiel laat voortaan gedetailleerd zien wanneer het spitsuur is.

Begin met dit tijdsschema en houd bij wanneer posts de grootste betrokkenheid uit reacties genereerden en je zult een patronen gaan herkennen en het tijdsschema kunnen verfijnen voor jouw publiek. De kennis welke inhoud wanneer het best werkt, brengt je in nauwer contact met je doelgroep.

Volg de traffic

Uiteindelijk gaat het om leads en omzet, daarom wil je weten wie er op de site belandt. Hier komt de kracht van Instagram’s handige Business Tools om de hoek kijken. Een bedrijfsprofiel stelt merken in staat om te kiezen hoe ze met hun publiek in contact willen komen, telefonisch, via e-mail, of met tekstberichten.

De contactknop die Instagram heeft toegevoegd, maakt het moeiteloos duidelijk om te volgen hoeveel mensen wat van je willen en hoe ze dat het liefst doen: ze geven hun voorkeur voor een routebeschrijving naar je adres en om opgenomen te worden op de e-mailverzendlijst zelf aan.

Het maakt het eenvoudig bezoekpieken en -dalen uit het aantal views te bepalen. Dat kan op dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse basis – net wat het nuttigst is voor het bedrijf. Bedenk wel dat de dagelijkse gegevens je kort op de bal houden, maar dat de aantallen vaak te klein zijn om er onderbouwde zakelijke beslissingen mee te staven: dan is het beter over langere perioden te kijken.

Volgen, vergelijken, verbeteren

Dé manier om de prestaties op social media, inclusief Instagram, te verbeteren, is de langdurige routine om verkeer naar de site te volgen. En dit te vergelijken met eerdere ervaringen en het geleerde door te voeren in de lopende en nieuwe campagnes. Het merk en de inhoud worden er nabijer en relevanter door.

Volgens Quintly.com is Instagram het platform met de hoogste betrokkenheid uit interacties, de hoogste traffic naar websites, en de laagste wegklik-percentages (bounce rate) van alle social media, wat het ook zakelijk bezien uiterst waardevol maakt. Maak er dus gebruik van – volg, vergelijk, verbeter – en voer het geleerde door in de campagnes.

Touchpoint in het klantcontact

Als je kernpubliek er zit, kun je Instagram als touchpoint in het klantcontact niet laten liggen. De nieuwe business tools en bedrijfsprofielen van Instagram bieden steeds meer mogelijkheden om de kans op conversie te vergroten en de investeringen in het social platform beter te laten renderen.

Afbeelding inleiding met dank aan 123RF.