Inspiratie

De nieuwe mediaprojecten van NOS, RTL, VARA, SBS en MTV

0

De laatste cijfers en de nieuwste mediaprojecten van RTL, NOS, VARA, MTV en SBS. Wat doen online en mobiel met tv? Hoe gaan de omroepen om met hun databases? De antwoorden op deze vragen werden gegeven in een talkshow tijdens het zomercafé van iMMovator.

De talkshow onder leiding van Monique van Dusseldorp en Peter Olsthoorn werd gestart met Nicolas Eglau, manager Business Development & Strategy van RTL.

De resultaten van RTL zijn net bekend geworden. Eglau is van mening dat het een verbetering is, maar dat er nog wel meer te bereiken valt. Profilering van de 4 zenders staat hoog op de agenda, omdat daar nog wel wat bereikt kan worden. Verder waren de cijfers voor wat betreft radio erg goed, zo ook online, daar hadden ze 100% meer verdiensten dan in dezelfde periode vorig jaar.

Een mooi voorbeeld van een programma-format dat geld oplevert is Idols  Daarbij heb je een grote groep mensen die, als ze een programma gemist hebben, het alsnog online gaan kijken. Dit levert uiteindelijk veel extra op.

“Wat doet online in vergelijking met televisie”, vraagt Dusseldorp. Nicolas Eglau antwoord dat een slechte periode nog niet opgevuld kan worden met de online resultaten. Desondanks is het wel een enorm belangrijk medium omdat het de toekomst heeft. Dit is de reden dat RTL er goed in wil investeren en het hoog op de agenda staat.

RTL heeft veel interessante tv-formats die vanuit hier zijn gestart en over de hele wereld gaan. Er zijn echter landen waar, zoals bijvoorbeeld bij de BBC, er haast geen advertentie-inkomsten zijn omdat ze niet adverteren bij dit soort programma’s. Of omdat er helemaal geen advertentiemodel is, maar worden gefinancierd vanuit publiek geld. Je hebt hier dus te maken met een ander concurrentieveld.

Als je kijkt waar nog inkomsten te halen zijn dan moet je niet meer teveel rekenen op hele hoge stijgingen vanuit tv. Je moet dan meer crossmediaal kijken. Hoe kan je dingen door vertalen naar verkoop, bijvoorbeeld Home & Garden, of doorvertaling naar online. Hier is nog veel uit te halen.

Is social networking belangrijk voor RTL? Ja, dat is het zeker. Een voorbeeld is een widget waarbij men op Hyves kan zien welke programma’s jij van RTL goed vindt.

Hoe gaan jullie om met CRM? Hoe belangrijk is dat? Eglau antwoordt dat ze nu  tussen de half en de 1 miljoen adressen hebben. RTL verkoopt wel degelijk deze adressen. Ook zelf gebruiken we ze om de consument te vertellen welke nieuwe programma’s er zijn.  Momenteel wordt er onderzocht hoe ze deze adressen nog beter kunnen gebruiken. Vooral de nieuwe CEO staat erg open voor ‘New business’. Hij denkt dat daar nog veel te halen valt. De database zal hierbij erg belangrijk zijn. Want hoe beter je je mensen kent, hoe beter je je ze kan bedienen en er programma’s voor kan maken.

Als laatste wordt gevraagd hoe RTL met nieuws omgaat. RTL24 bestaat al een poosje en er wordt nu gekeken hoe dit zo goed mogelijk doorgezet kan worden naar mobiel. Want nieuws is altijd belangrijk en het is een markt waar nog veel groei te behalen valt.

Vervolgens gaan Dusseldorp en Olsthoorn naar Roeland Stekelenburg, hoofd innovatie NOS [www.nos.nl]. Stekelenburg kwam eerst met een interessante terugblik. Hij presenteerde de cijfers van de crossmediale aanpak rond de Olympische Spelen in Peking. De eerste slide spreekt boekdelen.

Stekelenburg vat het samen met “Het is heel veel”. Hoewel er van tevoren geen concrete targets waren geformuleerd (want kan je nou precies verwachten van zoiets nieuws?), had de NOS wel verwacht dat het groot zou worden. Mensen vinden het leuk om dit soort evenementen te volgen op hun werk. Ook dat was wel te verwachten, alhoewel de medewerkers van de belastingdienst pech hadden: daar is het bekijken van video niet toegestaan.

Toch is nooit helemaal te overzien hoe het gaat lopen en welke vormen het gaat aannemen. Er was ook zeker de angst dat het niet meer te managen zou zijn. Het inschatten van bitrates en concurrent visits, dat is natuurlijk niet te doen. Het is bijvoorbeeld alleen al afhankelijk van of het Nederlandse voetbalteam doorgaat of hoe ver de hockeydames komen.

De absolute topdag was 21 augustus, waarop bijvoorbeeld een piek van 76 Gbit/s werd gehaald en er 100.000 gelijktijdige bezoeken waren. Stekelenburg: “Dan loop je op allerlei gebieden tegen de grens aan.” Zeker omdat de streams in eigen huis (de NPO ICT afdeling) gehouden werden, was dat behoorlijk spannend. Voor bepaalde providers werd de content door de NOS in een lagere bitrate aangeboden.

Dat bracht de discussie op het punt in hoeverre omroepen en providers moeten investeren. Stekelenburg ziet daar in de komende jaren nog een hele discussie te voeren, omdat de grenzen van de ISPs bereikt worden met de content die de omroepen aanbieden.

Kosten en opbrengsten

Over de reclame-inkomsten kan Stekelenburg niet veel kwijt. Vanuit de zaal geeft de STIR aarzelend een cijfer van 300.000 euro. Een snelle rekensom van Olsthoorn levert een opbrengst van 180.000 uit banners en 120.000 uit video op. Stekelenburg is niet onder de indruk van 300.000. Hij heeft sterk het gevoel dat er meer uitgehaald kan worden.

Maar eigenlijk kunnen er geen harde uitspraken worden gedaan over kosten en baten, vindt Stekelenburg. Want wanneer een concept volkomen crossmediaal is, zijn reclame-inkomsten ook niet meer te scheiden. Bovendien zijn de kosten voor de data verdeeld onder de Publieke Omroepen. Stekelenburg sluit de discussie over kosten en opbrengsten af met de woorden:“Het is gewoon een hele mooie en succesvolle crossmedia productie geworden.”

Mobiele cijfers

De NOS heeft ook cijfers over het gebruik van de NOS mobiel OS applicatie. In augustus is de applicatie 30.000 keer gedownload en er zijn 21 duizend live videostreams bekeken. De helft van de bezoekers (23.000 in augustus) kijkt minder dan 3 minuten, terwijl de andere helft langer dan 3 minuten kijkt. Video on demand blijft beperkter (9200 opgevraagde clips), terwijl teletekst juist het meest populair is op mobiel.

De cijfers verhouden zich nog niet tot internet. Het zijn nu nog de early adopters. Stekelenburg: “Datzelfde werd bij internet in de beginjaren ook gezien: heb je een goede verbinding en ben je handig? Dan is het goed te doen. Nu is dat ook zo bij mobiele applicaties.”

Er begint ook al een beeld te ontstaan hoe het mediagedrag verandert door mobiel. Blijkbaar zitten mensen voor de televisie met hun mobiel in de aanslag. Toen de voetbalwedstrijd tussen Nederland en Argentinië op de tv niet verder werd weergegeven, maar verder werd gegaan met 100 meter hardlopen, werd er door een grote groep mobiel verder gekeken naar de voetbalwedstrijd. Dit zijn mooie dingen om te ontdekken.

De NOS doet overigens verder kwalitatief onderzoek naar het gebruik van mobiele applicaties om verder de diepte in te gaan als het gaat om de vraag wanneer, waar, waarom en hoe kijken mensen nieuws en actualiteiten op hun mobiel? De resultaten daarvan worden gepresenteerd op een klein congres in september.

Commentaar bij streams

Tot nu toe is er geen commentaar bij de streams. Dat is logistiek en financieel te veeleisend op dit moment. Aan de ene kant zijn er positieve reacties van mensen die vinden dat de sportcommentatoren mogen verdwijnen, maar aan de andere kant missen mensen het ook. Commentaar van je vrienden toevoegen, zoals Van Dusseldorp voorstelt, lijkt niet te gebeuren. De NOS biedt content met kwaliteit en zal zelf geen amateurcommentatoren aan het woord laten bij de streams.

Hoe nu verder?

Olsthoorn vraagt zich af hoe de NOS na dit succes denkt verder te gaan. Stekelenburg zegt: “We zien een kentering. Er is zeker een mijlpaal bereikt en records breken doe je niet steeds. Hoewel, we doen het steeds weer. Mensen gaan het ook als vanzelfsprekend zien dat content van de NOS ook online te bekijken is.”  Het volgende grote project dienst zich alweer aan: de Amerikaanse verkiezingen; dat wordt het grootste project voor de NOS voor het komende half jaar.

SBS: focus op video

Na de cijfers van de NOS, wordt Jeroen Verbeek (directeur interactieve media van SBS) door Olsthoorn en Van Dusseldorp op het podium uitgenodigd. Van Dusseldorp vraag of het bij SBS heel anders is dan bij bijvoorbeeld RTL, waar Nicolas Eglau eerder over vertelde. Verbeek geeft aan dat SBS een echt videobedrijf is en dat het bedrijf vooral daar sterk in is. Lange tijd is de focus geweest op free tv. Na de overname door het Duitse ProSieben is er ook meer aandacht gekomen voor interactieve media. Er is daarbij ook ruimte voor bijvoorbeeld gaming, maar video blijft de focus.

Nog geen cijfers als de NOS

In het eerste half jaar werden al 40 miljoen SBS streams bekeken. Maar SBS heeft nog ruimte om te groeien, volgens Verbeek. Zulke hoge kijk- en gebruikscijfers zoals bij de NOS zijn er nog niet. Dat kan ook bijna niet, aangezien SBS een commercieel bedrijf is dat zelf moet financieren. Nicolas Eglau van RTL geeft ook aan dat zij bijvoorbeeld bij de 24 uur van Le Mans ook veel hoge cijfers hebben, maar dat de cijfers die de NOS presenteerde over de Oympische Spelen alleen mogelijk zijn voor de Publieke Omroepen, vanwege financiering.

SBS heeft overigens wel de ambitie om een grote crossmediale speler te worden. In Duitsland is SBS al de tweede speler online.

Duitsland als voorbeeld

In sommige dingen is Duitsland verder dan Nederland. Daarom heeft Verbeek het over de import-export business waarin RTL nu zit. Formats en concepten kunnen eenvoudig van Duitsland worden overgenomen. Dan gaat het bijvoorbeeld om MyVideo, een UGC platform.

Op MyVideo kunnen mensen allerlei filmpjes plaatsen ‘met de stille belofte dat ze uiteindelijk ook op tv komen’. Bijvoorbeeld bij Dancing Queen, een televisieprogramma, waarbij een van de kandidaten via MyVideo werd gekozen.

MyVideo zal ook op tv worden aangeboden. Toch gelooft Verbeek maar ten dele in internet op tv. Bankzaken regelen via de tv ziet hij niet gebeuren. Een reis boeken met het hele gezin via de tv dan weer wel.

Sevengames.nl is ook uit Duitsland geïmporteerd. Games worden ook steeds meer video gerelateerd en daardoor passen ze ook beter in de focus van videobedrijven.

De Desperate Housewives game is ook populair gebleken: 10.000 geregistreerde en 16.000 unieke bezoekers.

Ook Popstars is een mooi voorbeeld. De previews waren online bij MyVideo te vinden. Popstars trok, zelfs tijdens de Olympische Spelen, 1,4 miljoen kijkers.

Profielen

Het gaat er volgens Verbeek om de content goed te integreren. In televisieprogramma’s wordt opgeroepen om de site te bezoeken voor een test of een game. Daarbij worden gegevens verzameld van de kijkers, die bijvoorbeeld weer kunnen worden gebruikt bij gerichte mailings. Zo heeft SBS nu al zo’n 1,5 miljoen verrijkte profielen van kijkers. Bij het gebruiken van de profielen worden privacyregels natuurlijk gehandhaafd, geeft Verbeek aan. Maar de profielen geven de mogelijkheid tot een gepersonaliseerd aanbod van content en advertising. Verbeek: “Iemand waarvan bekend is dat hij van woonprogramma’s houdt, krijgt dat ook als eerste op de site te zien.”

E-commerce

Het e-commerce concept van Julia’s Tango op Net5 is ook een groot succes geweest. In de serie droegen de actrices steeds weer andere jurken van de winkelketen Steps. Na de aflevering waren de jurken te koop in de winkel. De conversie van televisie naar de site was 10%, wat erg hoog is. Bovendien zijn er weer veel nieuwe profielen bijgekomen. Steps heeft ook veel verkocht naar aanleiding van de serie. De jurken waren ook al gauw op Marktplaats te vinden, tegen een hogere prijs dan in de winkel. Naast de verkoop heeft Steps bijvoorbeeld ook een grotere top-of-mind-bekendheid (stijging van 4%).

Eglau ziet ook bij RTL e-commerce bijvoorbeeld in de vorm van een shop, events, dvd’s en boeken. Verdere uitrol van e-commerce activiteiten staat ook op de agenda.

Digitale teletekst

Nieuw bij SBS is Digitext. In België wordt deze nieuwe vorm van teletekst al gebruikt bij VT4 en eind dit jaar of begin volgend jaar ook in Nederland. Analoge teletekst werkt niet meer bij een digitaal abonnement. Digitext is teletekst, maar dan interactief op je digitale zender.

Hoewel analoge teletekst nog steeds erg populair en winstgevend is, ziet Digitext er wel aantrekkelijker uit dan analoge teletekst, aldus Verbeek. Ook kunnen adverteerders een plaats krijgen achter de digitale zenders.

Hoewel het een kans is, moeten adverteerders het niet overschatten. Het blijft web 1.0 met niet al teveel interactie, aldus Verbeek. Er wordt door SBS wel gewerkt aan meer interactiviteit. Aantrekkelijk is wel dat precies te zien is wie wat gebruikt, wat de CRM ten goede kan komen. Stekelenburg (NOS) geeft aan dat er al jaren wordt gesproken over de nieuwe generatie teletekst en dat het succes van analoge teletekst juist is, dat het platte tekst is, die zelfs via GPRS goed te doen is. Verbeek weet dat het in België een succes is en dat Digitext daar door alle commerciële zenders wordt aangeboden en dat analoge teletekst ook nog steeds zal worden aangeboden. Om Digitext voor alle verschillende modellen settopboxen geschikt te maken, is nog wat tijd nodig.

VARA: crossmedia awareness in de hele organisatie

Dan is het woord aan Edwin Valent, hoofd nieuwe media VARA. Valent geeft aan dat er voor zijn komst al het een en ander in gang gezet was. Als voorbeeld noemt hij bijvoorbeeld Kassa, een crossmediaal format. Maar over het algemeen zijn er goed scorende programma’s, maar wordt het niet doorvertaald naar een website.

Daar wil Valent een paar veranderingen doorvoeren. Zo moet de digitale mediamix worden vergroot en moet de hele organisatie crossmediaal worden. Daarom is er bij de VARA de afgelopen tijd veel aandacht besteed aan educatie. Er is een bijeenkomst gehouden met ongeveer 100 internationale crossmedia experts (uitgevers, BBC etc.). Valent: “Door iedereen erbij te betrekken word het echt een crossmediaal format.” De afzonderlijke redacties van radio, tv en internet zijn nu dan ook allemaal bij elkaar.

Van tv-format naar crossmediaformat

De komende tijd worden de consumptiepatronen goed bekeken door de VARA. Daarbij wordt gekeken hoe er van een tv-format een crossmedia format te maken is. Van Pauw en Witteman is bijvoorbeeld bekend dat het een goed bekeken programma is met een trouw publiek. Valent: ‘Toch zal het wel eens voorkomen, dat de kijker in de sportkantine blijft hangen en een uitzending mist. Dan kan je je voorstellen dat je vast de 5 hoogtepunten op je IPhone of Vodcast krijgt.”

Ook database met profielen

De VARA heeft ook profielen van 300.000 geregistreerde gebruikers. Maar die kunnen nog gedifferentieerder, volgens Valent. Pas dan kunnen mensen op de manier worden aangeboden die bij hun mediagedrag past; ouderen past bijvoorbeeld een nieuwsbrief, maar jongeren maak je daarmee niet warm. Het gaat nu dan ook nog vooral om doelgroepen en niet zozeer verrijkte profielen, zoals bij SBS.

De NOS heeft zulke profielen overigens ook niet. Stekelenburg ziet niet direct de noodzaak daarvan in voor de NOS, maar wellicht dat de omroep ook met verrijkte profielen gaat werken. Er zijn in ieder geval geen principiële bezwaren.

Nieuwe formats

De komende tijd is er een aantal nieuwe dingen te verwachten bij de VARA. Eind deze maand staat er bij de VARA ‘Kinderen voor Kinderen FlashKaraoke’ op het programma. Hier kunnen kinderen luisteren naar anderen die kinderen-voor-kinderen-liedjes zingen en ze kunnen ook zelf meezingen, het opnemen en het publiceren. “Het is ontstaan op een zaterdagavond na een goede fles wijn”, geeft Valent aan.

Van Dusseldorp uit een zorgpuntje: “Alles blijft altijd op internet staan. Dat weerhoudt mij er vaak van om online te reageren. Worden de filmpjes wel weer weggehaald na een bepaalde tijd?” Valent geeft aan dat de kinderen en/of ouders de filmpjes er zelf weer af kunnen halen. De VARA doet dat niet. Wel is er ook een redactionele scan en een ‘flag appropriate’ om ongewenste content te voorkomen.

Humor TV en Onjo

Het digitale kanaal HumorTV is aangevuld met een website. Beide scoren erg goed als het gaat om gebruikersaantallen. Tot nu toe waren de filmpjes van bijvoorbeeld Hans Teeuwen alleen daar te bekijken. Nu mogen dit soort filmpjes ook op Hyves pagina’s gezet worden. Dat geeft waarschijnlijk weer een behoorlijke impuls.

Vervolgens licht Valent Onjo toe. Onjo is een nicheproduct voor onderzoek en journalistiek. Bijna alle omroepen doen eraan mee, maar de coördinatie en het beheer liggen bij de VARA. Eind van het jaar wordt er meer over gecommuniceerd, zodat het uiteindelijk ook bij de doelgroepen terecht komt; bijvoorbeeld bij studenten en medewerkers van de School voor Journalistiek en voor mensen die meer diepgang zoeken bij de televisieprogramma’s die worden uitgezonden.

De vijfminuten versie van Pauw en Witteman, die als Vodcast wordt aangeboden, zal worden doorgezet en ook voor andere programma’s worden gemaakt. Het gaat dan om programma’s, zoals De Wereld Draait Door en Vroege Vogels. Het Vodcastaanbod heeft impact op het websitebezoek. “Vodcast heeft de bezoeken aan de website verdubbeld”, zegt Valent. Klikken in een Vodcast kan ook veel uitmaken. Ook daar wordt over nagedacht en gesproken door de VARA.

Er wordt ook nagedacht over het op video meediscussiëren met dit soort programma’s. Valent merkt op dat het wel moet gaan om crossmedia en niet multimedia. Er moet andere content worden aangeboden of in ieder geval op een heel andere manier worden aangeboden. “Je moet het echt anders neerzetten”, vindt Valent. Een wrap-up na het programma kan bijvoorbeeld op internet of mobiel worden aangeboden. De presentator wordt dan bijvoorbeeld gevraagd wat hij vergeten is te vragen. Zo leeft het programma ook nog na de uitzending, op een ander platform.

Als laatste punt noemt Valent widgets. Hierover denkt de omroep op dit moment hard na. Willen mensen bijvoorbeeld een widget van een omroep of van een programma?

MTV/TMF: doelgroep betrekken

Inmiddels is ook Vivian Opsteegh aangeschoven. Opsteegh is Hoofd Digitale Media MTV Networks. MTV/TMF is vooral bezig met de vraag: hoe kunnen we kijkers betrekken bij de programma’s? De (jonge) doelgroep is gewend aan interactie en kijkt ook nog veel tv, geeft Opsteegh aan. Daarbij komt dat er geen enorme budgetten voor langlopende series zijn bij TMF. Deze gegevens hebben geleid tot formats waarbij de doelgroep betrokken wordt om de looptijd van series zoveel mogelijk te rekken. Een goed voorbeeld is Wakker worden met Sascha Visser.

De eerste stap was de vraag aan kijkers: “Zou je het leuk vinden om wakker te worden met Sascha Visser?” 1200 jongeren gaven zich op en de opnames konden beginnen. Tijdens de opnames hield Sascha een weblog bij. Verder was te zien waar Sascha was, via Google Maps en was er ook uitzending via mobiel. Via Uitzendinggemist.nl was het ook nog te bekijken.

Cijfers

“Wakker worden” liep een maand, waarbij de website 75.000 unieke bezoekers trok en er 750.000 clipjes van Sascha bekeken werden. Via Uitzendinggemist.nl werd 400.000 keer iets van het programma bekeken. De capaciteit met de streams was geen probleem, volgens Opsteegh. Maar de reclame-inkomsten van video alleen waren niet dekkend.

MacDonalds en MSN

Hoewel jongeren dus gewend zijn aan interactie, wil niet iedereen filmpjes uploaden. Toch wil je de doelgroep wel uitnodigen om te reageren. Er is besloten om content (embedded) aan te bieden op MS: The TMF Music Messenger. Deze samenwerking loopt goed; het bereik is verdubbeld, volgens Opsteegh.

Met MacDonalds is er ook een grootschalige samenwerking op internet en tv: de Mcjuniorclub. Doel is de mcjuniorclub, het platform voor kinderen van McDonald’s, te transformeren tot de leukste website van Nederland. De site, mcjuniorclub.nl, wordt compleet vernieuwd met spelletjes, prijsvragen en informatie voor kinderen. Uitgangspunt daarbij is dat het belangrijk is om inhoud te bieden met toegevoegde waarde die ook écht leuk is voor kinderen.

Eigen videoplayer en lidmaatschap

TMF heeft een eigen videoplayer, een desktop applicatie, in Adobe Air gemaakt. Deze is veelvuldig gedownload in een week en er zijn ongeveer 4000 video’s gedownload.

Met sms-inkomsten (de balk onderin het scherm waarop kijkers met elkaar konden chatten via sms) is TMF gestopt. Ook de TMF ID community is niet geworden wat ervan gehoopt werd. Hyves heeft TMF op dat punt ver voorbij gestreefd, omdat TMF niet voldoende kan focussen op het communityaspect, zoals Hyves dat wel kan. Opsteegh: “Daar ligt niet onze kracht. Je hebt geen vrienden op TMF. De interactie draait om video en content”.

Wel zijn er via de TMF ID Community ongeveer 800.000 profielen verzameld, die natuurlijk niet zomaar worden weggegooid. Bovendien wil TMF ook bij de interactie rond de content wel een identiteit blijven bieden (“Je wilt toch even kijken wie het is, die de opmerking heeft geplaatst”).

Kijk dit nou!

Waar gaat TMF heen de komende tijd? Belangrijk wordt het UGC platform Kijkditnou. Daar kan de doelgroep allerlei video’s kwijt die ze wil delen (wie is er als eerste de klas uitgestuurd? Wie is de lekkerste leraar/lerares? etc). Toch blijft het volgens Opsteegh moeilijk, want “Waar gaat de doelgroep voor? Hoe kan je ze bereiken en beraken?”

Bereiken en beraken. Met deze laatste zin zit het Zomercafé er weer op. Een belangrijke zin, want daar zal het om draaien bij allen besproken nieuwe initiatieven!