How to

Oude content een nieuw (SEO-)leven inblazen

0

Als de website ouder is dan de SEO-strategie die ervoor bedacht is, dan is de kans groot dat er nog wat oude content op staat. Als stoffige dozen met oude poppenkleertjes staan er pagina’s met oude tekst en bedaagde foto’s op ‘uithoeken’ van de server. Het loont absoluut om deze pagina’s een nieuw leven in te blazen door er met een kritisch SEO-oog naar te kijken. Waar begin je en waar let je op?

Het compleet herschrijven van teksten is vaak een tijdrovende klus en lang niet altijd nodig. Verschillende (kleine) onderdelen van content hebben namelijk al invloed op de vindbaarheid van een pagina, zoals al beschreven werd in mijn artikel over SEO copywriting. Met deze onderdelen van je content kun je flinke winst boeken in de zoekmachines en betere informatie aanbieden aan je lezers.

Titles (en titels)

Doorloop eerst de HTML-titles en titels van je website. Vaak kunnen deze met simpele aanpassingen niet alleen beter scoren in zoekmachines, maar ook zorgen voor meer bezoekers. De HTML-title komt terug in de ‘snippet’ in de zoekmachine als blauwe tekst. Als deze tekst (zoals de title in het rode kader in onderstaand voorbeeld) attractief klinkt en de juiste keywords bevat, klikken gegarandeerd meer (relevante) bezoekers door naar de pagina.

nieuw_seo_leven_1

Ook de (hoofd)titel op de pagina, die bij voorkeur in H1 is opgemaakt (<h1>titel</h1>), en de tussenkoppen kunnen voor betere resultaten zorgen. Het gebruik van de juiste keywords en een goede tekst kan het verschil maken tussen een passant en een klant voor het leven. Kortom: dit zijn kleine aanpassingen die een groot verschil kunnen maken!

Links

Binnen de website

Vooral op weblogs, maar ook op andere websites, is intern linken belangrijk. De pagina waarnaar gelinkt wordt, krijgt hierdoor meer waarde en het helpt lezers met het vinden van meer informatie over de onderwerpen waar ze naar op zoek zijn. Zorg wel dat de tekst waarmee gelinkt wordt relevant is. Dus in een zin “lees meer over voetbal” link je het woord ‘voetbal’, niet de woordcombinatie ‘lees meer’. Dit geeft meer gewicht aan de link. Zie ook onderstaand voorbeeld over de BMW Z4, waarin naar andere modellen van BMW gelinkt wordt.

nieuw_seo_leven_2

Veel weblogs gebruiken een sectie met gerelateerde items. Deze sectie stelt automatisch een lijst op met links naar artikelen die gerelateerd zijn aan de content die op de pagina te vinden is. De meeste contentmanagementsystemen hebben hier een plug-in voor die automatisch een lijst met gerelateerde items genereert. Deze lijst is ook zelf aan te maken, maar dat is wel aanzienlijk meer werk (of je moet de inhoud van de website overzichtelijk in je hoofd hebben). Onderstaande lijst staat bijvoorbeeld onder een artikel over social media op onze website (traffic-builders.com).

nieuw_seo_leven_3

Extern

Loop oude artikelen door om te kijken of er interessante mogelijkheden zijn om te linken naar externe sites met autoriteit. Zorg er wel voor dat deze links in een nieuw venster openen (voorbeeld van de te gebruiken code: <a href=”site.nl” target=”_blank”>), zodat bezoekers niet je website verlaten bij het klikken op de link. Niet alleen help je bezoekers zo nog beter om de gewenste informatie te vinden, maar linken naar dergelijke websites kan uiteindelijk ook links van deze websites opleveren. Zulke links helpen je om beter te scoren in zoekmachines. Meer over deze links en hun waarde is beschreven in artikelen over link building.

Nalopen

Kijk eens in de zoveel tijd alle links na of ze nog naar bestaande pagina’s verwijzen en, belangrijker nog, of dit wel de juiste pagina’s zijn. Het gebeurt vaak genoeg dat een eens zo waardevolle verwijzing nu een bezoeker doorstuurt naar een dubieuze pornosite of zelfs een website die malware aanbiedt of ongevraagd installeert op de computer van de argeloze bezoeker.

Tekst updaten

Keywords

Voor betere prestaties in de zoekmachines is het nalopen van oude content op keywordgebruik een iets grotere, maar zeker lonende moeite. Kunnen er nog wat keywords op natuurlijke wijze worden ingevoegd? Of worden er oude termen gebruikt die niet meer in het dagelijks taalgebruik worden gebezigd? Een interessant voorbeeld hiervan is de Mexicaanse griep. In het begin sprak iedereen van de varkensgriep. Op een gegeven moment werd duidelijk dat deze term misplaatst was en dat het Mexicaanse griep moest zijn. In het zoekgedrag zag je vervolgens een complete omschakeling plaatsvinden (bron: Google Insights for Search):

nieuw_seo_leven_4

Als dergelijke verschuivingen langer aanhouden, is het te overwegen om keywords te wijzigen.

Gedateerde content

Als je toch bezig bent om content te herzien, is het ook goed om gedateerde content te updaten. Zorg dat artikelen die niet meer relevant zijn, zijn voorzien van een datum. Het zou vervelend zijn als lezers in deze tijd een artikel met de titel “Groei Nederlandse economie groter dan ooit” voor actueel aannemen…

Spelling en grammatica

Loop oude artikelen na op spel- en taalfouten. Verkeerd gespelde woorden gebruiken om op ingeburgerde spelfouten te scoren, was vroeger populair. Sinds Google vraagt: “Bedoelde u:”, levert het echter weinig op (helaas met uitzondering van woorden met onjuist spatiegebruik). Bovendien staat het lelijk en onprofessioneel als een website gevuld is met spel- en taalfouten.

Kijk uit voor dubbel werk!

Alle hierboven genoemde kleine en minder kleine aanpassingen kunnen en groot verschil maken in het aantal bezoekers en de conversie van je website. Om jezelf veel tijd te besparen, is het belangrijk dat je je focust op de belangrijkste punten. Verbeter eerst de content die er het hardst om vraagt. Vaak is dit ook de makkelijkst te updaten content.

Daarnaast is het van belang dat je goed bijhoudt wat je hebt bijgewerkt, zodat je geen dubbel werk doet en niet elke keer enorm diep moet nadenken wat er ook alweer gebeurd was en wat nog aandacht nodig had. Anders kan een relatief gemakkelijke klus nog een behoorlijke taak worden…