How to

SEO werkt, maar…

0

SEO helpt. Hoog scoren in zoekmachines zorgt voor veel extra exposure en helpt om meer bezoekers naar je site te krijgen. Helaas is dit slechts een deel van het succesverhaal. Goede optimalisatie gaat verder dan slechts SEO. Immers, wat heb je aan heel veel mensen op je site als niemand wat koopt? Optimaliseren houdt niet op bij SEO!

Online voorbeelden worden over het algemeen pas echt duidelijk als je ze vergelijkt met hun offline equivalent. Dit gaat bijvoorbeeld op voor social media, waarbij het online samenkomen lijkt op een feest, maar ook voor (andere) websites. Al eerder gaf ik aan hoe landingspagina’s voor AdWords kunnen helpen bij de conversie. Ook bij SEO heb je te maken met landingspagina’s. Hoe zorg je voor meer conversies?

Wat komt de bezoeker doen?

Volgens Seth Godin wil je dat een bezoeker 1 van de volgende 5 dingen komt doen op je website:

  1. Doorklikken naar een andere pagina van je website;
  2. iets kopen;
  3. zich ergens voor registreren;
  4. een advertentie bekijken of erop klikken, of
  5. jouw boodschap doorgeven aan een vriend(in).

Een goede landingspagina focust op 1, hooguit 2 van deze doelen. Meer doelen vragen om meer pagina’s. Bij elke landingspagina die je maakt is er altijd 1 dominant doel. Zie bijvoorbeeld de pagina hieronder (klik op het screenshot om de website te bekijken).

allsafe

Bouw landingspagina’s met bovenstaand(e) doel(en) in gedachten. Pagina’s die ontworpen zijn met het doel om zoveel mogelijk bezoekers aan te trekken, zullen dit misschien doen, maar leveren je niet op wat je écht wilt: conversies.

“Iedereen wil iets anders…”

Veel webpagina’s laten de bezoeker volledig in het ongewisse over de volgende te nemen stap op de website. Vaak komt dit door het grote aanbod aan mogelijkheden om een zo breed mogelijk publiek aan te spreken. Maar in de praktijk blijkt: wie iedereen tevreden wil stellen, spreekt uiteindelijk niemand meer aan.

Selecteer dus 1 conversiedoel en stuur daarop aan. Wil je per se meerdere doelen op dezelfde pagina? Maak dan het belangrijkste doel visueel dominant. Wijk alleen van deze regel af als je slechts bezoekers trekt die bekend zijn met je website, of die de tijd nemen om de navigatie te begrijpen (denk bijvoorbeeld aan social media). Voor pagina’s die gericht zijn op initieel bezoek blijven eenvoud en duidelijkheid belangrijk .

Belangrijk is dat de juiste elementen op de juiste plaats op een pagina staan. Om te weten waar ogen naartoe gaan, kun je een kostbaar eye-tracking onderzoek doen. Google Analytics kan je echter gratis van interessante informatie voorzien. Deze functionaliteit kan voor je bijhouden waar op je website wordt geklikt.

Door verschillende designs, lay-outs of teksten naast elkaar te testen, kom je er vanzelf achter wat het beste werkt. Let wel goed op bij het testen dat je variabelen isoleert. Zo weet je waar het verschil in conversie aan ligt. De Google Website Optimizer is een mooi hulpmiddel om de conversie op pagina’s te optimaliseren.

Design vs. SEO

Nadat wat ingewikkeldere websites eindelijk toegankelijker werden voor de massa, schoten in Flash geconstrueerde websites als paddenstoelen uit de grond. De meest vage, onduidelijke animaties verschenen op je scherm. Bij voorkeur knipperden, schudden en dwarrelden ze op de meest onduidelijke plaats en om de meest onduidelijke reden. Het doel van de website daarentegen was volledig… onduidelijk.

Toch was niet alleen Flash verantwoordelijk voor ondoorgrondelijke websites. Onderstaande website werkt zonder Flash, maar won toch ooit de prijs voor meest gebruikersonvriendelijke website (klik op het screenshot om de website te bezoeken).

gebruikersonvriendelijk

Het internet werd volwassen en ook voor de digitale kant van het leven zagen diverse (onderdelen van) marketingtakken het levenslicht. Conversieoptimalisatie werd voor het eerst toegepast. Al snel werd duidelijk dat de mooiste websites een hel waren voor de bezoeker door hun ingewikkelde animaties en kunstzinnige, zweverige navigatiestructuren. Tegenwoordig gaat de kennis nog verder; we kunnen zelfs aantonen wat het effect is van de aanwezigheid, en zelfs de plaatsing van bepaalde elementen op een pagina.

Een bezoeker kan ook afhaken door tekstuele misstappen. Denk bijvoorbeeld aan een overdaad aan keywords door overijverige SEO copywriting, waardoor de tekst gekunsteld en onnatuurlijk overkomt. Geen pretje om te lezen… Met dergelijke praktijken sla je de plank volledig mis. Je hebt namelijk niets aan een enorme toestroom van bezoekers, als ze niet doen wat je wilt.

Maximale conversie

Wat is dan het optimale design voor een website? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals de branche waarin het bedrijf achter de website opereert en het doel van de website. Houd in elk geval rekening met de volgende elementen:

  1. Kleuren trekken de aandacht;
  2. menselijke gezichten of vormen trekken de aandacht, en
  3. teksten met veel witruimten ertussen lezen lekker. Houd daarom paragrafen kort, som op en gebruik tussenkoppen. Kijk ook eens naar de 3 B’s.

Belangrijk blijft het testen. De kleinste kleurverandering, net een andere foto, twee woordjes omgedraaid of een ander menubalkje boven de tekst kan een wereld van verschil maken. De absolute succesformule voor 100% conversie is echter nog niet uitgevonden, dus blijf altijd testen!

Vragen, opmerkingen of ervaring? Deel het in de reacties!