Inspiratie

Ik wil ook een iPad

0

Een magere man op een podium. Zwarte coltrui en een spijkerbroek. Een beeld dat we al eerder hebben gezien. Zou hij wederom de wereld steil achter over doen slaan? De PC, Pixar, iPhone, hij had het kunstje vaker geflikt. En nu dus weer? Een vraag die mij al weken lang bezig hield.

Een marketingcampagne tot in de details geregisseerd. Niets maar dan ook niets uitgelekt. Een geweldige hype. Het weinige nieuws dat naar buiten sijpelde was door deze magische man goedgekeurd. En dan die ene sheet met Mozes die tablet omhoog hield. Met het commentaar van de Wall Street Journal ernaast: “Last time there was this much excitement about a tablet, it had some commandments written on it.

Al had ik dan geen geluid bij de beelden die ik zag, ik voelde hoe het aanwezige publiek stond te joelen. Het magische moment was wederom aangebroken. Steve Jobs zou de lang geroemde Tablet PC introduceren. Daar waar anderen gefaald hadden, zou hij slagen. De iPad dus.

iPad

En nu is het een dag later. Toch nog eens goed nadenken over de iPad. Wil ik zo’n apparaat? Voegt het iets toe? Een volmondig JA is hierop het antwoord. Ik ben verslingerd aan mijn iPhone. Ik verlaat de deur niet zonder het apparaat op zak te hebben. Altijd een oplader bij de hand. De iPhone is mijn toegang tot het internet. Email, krant, weer, verkeersinformatie, camera, televisie, radio en cd-speler, internet, Twitter en niet te vergeten de telefoon altijd bij mij. Ik kan niet zonder. Altijd verbonden met de Cloud. Maar het ding heeft zijn gebreken. Snelheid is niet zijn sterkste punt, het leent zich slechts tot het tikken van korte berichten en een groter scherm zou soms ook wel praktisch zijn.

Ja, ik wil een iPad dus. Ik wil alles wat hier boven staan, maar dan groter en sneller. En de prijs – in dollars – valt mij mee. Ik vraag mij wel af of ik het apparaat vaak mee zal nemen. Ik denk het niet. Past net niet in je binnenzak. Wel zie ik mijzelf onderuitgezakt op de bank liggen. Even de iPad erbij. Sociale televisie, een boek lezen. Nog even surfen, game spelen en wat e-mails afhandelen. Steeds vaker betrap ik mijzelf er namelijk op dat ik met mijn laptop op de bank zit. Altijd onhandig, batterijen die snel opraken, onhandig touchscreen, de iPad lost dit op.

Niet voor mijn werk dus, ik zie de iPad meer als mijn persoonlijke entertainment center. De iPad is bedoeld om te consumeren, niet om te creëren. Voor creatie gebruik je andere devices zoals de PC en de mobiele telefoon (bijvoorbeeld het nemen van een foto). Mijn laptop blijf ik zakelijk inzetten. Ik denk niet dat de iPad de directe dood van de PC zal betekenen. Ik kan mij echter wel voorstellen hoe de iPad zakelijk gebruikt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan artsen die hun ronde in het ziekenhuis lopen. Altijd volledige patiëntendossiers bij zich. Met een handomdraai zijn ze in een visueel aantrekkelijke manier in staat om de complete historie van een patiënt te bekijken. Of monteurs die via checklists een productielijn moeten bewaken. Een soort van high tech rapportage tool.

Accepteer cookies

Heb ik dan geen kritiek? Het viel gisteren meteen op. Het apparaat ondersteunt geen Flash (of toch?). Dik minpunt. Veel verminkte websites dus. HTML 5 gaat dit probleem niet direct oplossen. Ook heb ik mijn bedenkingen bij iBook. Apple biedt hiermee een fantastische mogelijkheid voor uitgevers om zichzelf te vernieuwen. Multimediale produkten in fantastische kleuren. Dankzij het ePub formaat wordt de krant, het boek en het tijdschrift geherdefinieerd. Maar gaat de iPad deze industrie redden? Het lijkt erop alsof het iBookStore vooralsnog alleen voor de Amerikaanse markt is bedoeld. Er zijn zelfs al discussies gaande of de iPad nu wel of niet de Amazon Kindle de das omdoet.

Gisteravond een rondje surfen gedaan. En hierin werd ik teleurgesteld. Niet veel kant en klare applicaties die ‘ontwikkelaars’ de mogelijkheid geven om een e-book te maken met video en geluid erin. Hebben hedendaagse uitgeverijen überhaupt wel deze expertise in huis? Het vraagt dus een behoorlijke inspanning en investering om het boek naar een hoger plan te trekken. Gaat dit lukken in deze barre tijden? En waar blijft sociaal (samen) lezen? Voorlopig niet ben ik bang, dus mijn Amazon Kindle is op dit vlak een prima vervanger.

Ook heb ik geen geluiden gehoord over de Cloud. Via dit apparaat wil ik mijn foto’s, mijn boeken, mijn documenten, mijn muziek en mijn films direct uit de Cloud trekken. Ik had eerlijk gezegd ook een vernieuwde iTunes verwacht, een iTunes in de Cloud, maar niet dus. En dan is er nog een rijtje bezwaren op te dreunen, waarbij het ontbreken van multitasking nog wel het meest in het oog springt.

Concluderend, de iPad slaat een brug tussen diverse apparaten. Het biedt mij onder andere de toegang tot televisie, internet, gaming en boeken. Zoals Steve Jobs al zei, zit het apparaat tussen de telefoon en de PC in. De tijd zal het leren, maar volgens mij heeft het apparaat een immense potentie. Een onmisbaar hebbedingetje dus.