Verdieping

Het internet in 2010: een overzicht (2)

0

Het afgelopen jaar was interessant voor de grote sociale netwerken. Hoeveel leden zitter er nu op Facebook, wie is de populairste artiest op Hyves en welke website werd het afgelopen jaar het best bezocht? Frankwatching zet in dit tweede overzichtsartikel de antwoorden voor je op een rijtje.

Hyves

Voor het Nederlandse Hyves was 2010 weer een turbulent jaar. Zo werd het overgenomen door de Telegraaf Media Groep, wat veel teweeg bracht bij de gebruikers. Ook introduceerde Hyves nieuwe diensten als een betaaldienst (Hyves Afrekenen), een mobiele aanbieder, een tv dienst en Hyves Games.

Hyves gaf in een eigen persbericht aan dat de chatsessie met prinses Maxima over geldzaken één van de hoogtepunten was, net als het eerste lijsttrekkersdebat via de chat.

Wat gebeurde er verder:
  • Het ledenaantal van het netwerk is gestegen van 9,7 miljoen naar 10,8 miljoen leden. Van de 10,8 miljoen leden zijn er 9,1 miljoen Nederlands.
  • In 2010 werden 335 miljoen foto’s geüpload op Hyves.
  • De artiest die het meest werd beluisterd via Hyves is de Partysquad, hun muziek werd 8.472.829 keer beluisterd.
  • Gerard Joling is de Hyver met de meeste vrienden: 291.359.
  • Het grootste merk is Björn Borg met 558.788 leden.
  • De grootste ‘spot’ is De Efteling met 122.199 leden.

Infographic Hyves 2010

Facebook

Het sociale netwerk van 2010 is natuurlijk Facebook. Facebook komt in Nederland qua omvang steeds dichter in de buurt van het aantal leden van Hyves. Recent ondezoek van TNS NIPO toont aan dat Facebook snel groeit, maar Hyves voorlopig nog niet voorbij streeft. Facebook weet wel beter dan Hyves hoe het bezoekers langer online op de site kan houden.

Begin 2010 startte Facebook met 1,5 miljoen Nederlanders. Inmiddels is dat aantal gegroeid tot ruim 3,5 miljoen. 25 procent van de Nederlandse online populatie heeft een profiel op Facebook. Toch groeit Facebook niet het snelst in Nederland. LinkedIn groeit zelfs nog harder. Het zakelijke netwerk kende dit jaar een groei van 51 procent.

Facebook introduceerde in 2010 nieuwe profielpagina’s en startte de locatie gebaseerde dienst Facebook Places. 2010 was ook het jaar van Facebook doordat het wereldwijd mensen naar de bioscoop trok. ‘The social network’, een film over de ontstaansgeschiedenis van Facebook, trok miljoenen liefhebbers.

Best bezochte websites

Multiscope publiceert jaarlijks een lijst met de best bezochte websites van het afgelopen jaar. Het zal je niet verbazen dat Google ook dit jaar de scepter zwaait als het gaat om de best bezochte websites. Dit jaar staat de zoekmachine op 1 met 98 procent bereik.

YouTube stijgt met 10 procent naar 82 procent in bereik, gevolgd door Hyves. Hyves is de hoogst genoteerde Nederlandse website in de lijst. De grootste stijger in de lijst is Hema. Ten opzichte van 2009 stijgt de website met 117 plaatsen naar de 64e plek.

Startpagina verliest ten opzichte van 2009 het meeste bereik, het zakt van 42,6 procent naar 40,2 procent. Rabobank.nl en Rtl.nl verliezen hun positie in de top20 van best bezochte websites. Hieronder vind je de complete top 20:

Tot slot

Dit artikel is het tweede en laatste in een serie van twee artikelen (hier vind je deel 1 van het overzicht internet in 2010). Nog steeds zijn al jouw lijstjes en linkjes welkom! Heb jij dus een ander interessant artikel gevonden over 2010 en het internet, deel dat dan gerust via de reacties hieronder.