How to

In 5 stappen naar succesvolle broekzakmarketing

0

Mobile Marketing is big! We zien dat mobiele zoekopdrachten snel groeien, maar beseffen adverteerders wel dat hun klanten letterlijk in hun broekzakken te bereiken zijn? We dragen onze mobiele telefoon tegenwoordig 24/7 bij ons. Tijdens het winkelen, het uitgaan, tijdens het werken en zelfs ’s nachts staat ‘ie nog aan. Wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat Pocket Marketing nog interessanter wordt én beter analyseerbaar?

Pocket Marketing

Mobile marketing wordt steeds belangrijker in de traditionele marketingmix. Er is al genoeg geschreven over deze snel groeiende markt en de mogelijkheden van Pocket Marketing. We weten dat we nu in deze achtbaan moeten stappen. We weten ook dat we in het karretje moeten blijven zitten wanneer de achtbaan een andere route neemt of van snelheid verandert. Wereldwijd worden er meer dan 5 miljard mobiele telefoons gebruikt! Het aantal telefoons wat gebruik maakt van een snelle internetverbinding is binnen enkele jaren gestegen naar 1 miljard. Een mobiele telefoon is voor iedereen beschikbaar. Een desktop of laptop is dat niet. We moeten gebruik maken van de vele nieuwe mogelijkheden die zich voordoen.

In 5 basisstappen naar succesvolle Pocket Marketing

In dit artikel geef ik je een aantal eenvoudige stappen, die je helpen meer te weten te komen over je mobiele bezoekers. Hoe kun je deze groeiende groep bereiken? Enkele van deze stappen zijn ook nuttig voor het analyseren van potentiële markten of gewoon om te zien wat er gezocht wordt via het mobiele internet.

1.  Analyseer het huidige verkeer en bepaal het belang van mobiel gebruik binnen je sector

Analyseer of er al mobiele bezoekers op je website komen. Maak hierbij gebruik van Google Analytics. Bekijk wat deze bezoekers op je site doen. Zijn er verschillen met desktop bezoekers? Bezoeken mobiele bezoekers bijvoorbeeld minder pagina’s of is hun bounce rate hoger?

Het antwoord op bovenstaande vragen verkrijg je eenvoudig met de nieuwste versie van Google Analytics. In de nieuwe lay-out ga je naar de tab ‘Bezoekers’. Kies in dit gedeelte de optie ‘Mobiel’ en selecteer ‘Overzicht’. In dit overzicht zie je onmiddellijk het aantal mobiele bezoekers over een bepaalde periode. Wil je meer details zien? Klik dan op de optie ‘Apparaten’. Hier kun je zien met welke apparaten je website bezocht wordt. Dit overzicht geeft de bounce rate per apparaat aan; een goed element om te analyseren. Zie je een hoge bounce rate voor één bepaald apparaat? Dan is de kans groot dat je website niet goed werkt op dat apparaat. Kijk ook eens naar de tijd die mobiele bezoekers op je website spenderen en vergelijk dit eens met de tijd die desktopbezoekers op je website doorbrengen.

Wil je weten welk besturingssysteem gebruikt wordt? Filter dan op ‘Besturingssysteem’ zoals in het onderstaande voorbeeld.

Nu je weet dat je website bezocht wordt door mobiele bezoekers, is het zaak ervoor te zorgen dat je website uitstekend werkt op mobiele apparaten.

2. Zorg ervoor dat je website eenvoudig te bedienen is via een mobiel apparaat

Heb je na stap 1 ontdekt dat er een groot verschil zit in het surfgedrag van desktop- en mobiele gebruikers? Wellicht is het maken van een mobiele versie van de huidige website dan verstandig. Bij het creëren van een mobiele website is het belangrijk de volgende punten in gedachten te houden:

  • Maak navigatie alleen omhoog en omlaag mogelijk
  • Grote knoppen
  • Drop-downs moeten gemakkelijk te gebruiken zijn
  • Eenvoudige acties

De schermen zijn kleiner en mobiele surfers nemen minder tijd om alle informatie te lezen. Zorg daarom dat je mobiele website kort, bondig en overzichtelijk is. Foto’s en gemakkelijke paden maken het eenvoudig om te navigeren op de mobiele site. Op de onderstaande afbeeldingen zie je het verschil tussen de website van hotels.com en de mobiele variant van deze website. Foto’s zeggen meer dan duizend woorden. Bekijk het verschil maar eens tussen de normale website (links) en de mobiele geoptimaliseerde versie (rechts).

De mobiel geoptimaliseerde website is gemakkelijk te lezen en te bedienen; grote buttons en korte maar duidelijke teksten. Lees hier meer over in het artikel van Bart Hilhorst of het stappenplan van Sandra Verkerk.

3. Het identificeren van mobiele mogelijkheden

Is je website klaar voor meer mobiel verkeer? Onderzoek dan of er mobiele zoekopdrachten zijn met betrekking tot je producten. Maak bijvoorbeeld gebruik van de Adwords Keyword tool om zoekwoorden van mobiele gebruikers te ontdekken. Met de keyword tool van Google kun je gemakkelijk zien of er mobiele zoekopdrachten zijn binnen je sector.

Een voorbeeld: je hebt een webshop voor damesschoenen. Typ trefwoorden in die worden gebruik om je huidige webwinkel te bezoeken. Zoek uit of deze woorden ook gebruikt worden via mobiele apparaten. Bekijk het onderstaande voorbeeld waarin ‘vrouwenschoenen’ wordt gebruikt.

Zorg ervoor dat je binnen de geavanceerde opties en filters ‘mobiele apparaten’ voor deze specifieke mobiele campagne selecteert.

De zoekresultaten bieden je de maandelijkse zoekopdrachten. Ook geeft het je direct ideeën voor zoekwoorden. Gebruik deze ideeën om een Pocket Marketing campagne te bouwen, bijvoorbeeld via Adwords.

4. Start met Pocket Marketing door te adverteren

Adverteer bijvoorbeeld via Adwords. Het creëren van een Adwords campagne is eenvoudig en is al meerdere malen besproken. Zorg bij het starten van een Pocket Marketing campagne dat deze gericht is op mobiele apparaten. Je kunt deze optie eenvoudig vinden onder het tabblad ‘Instellingen’ binnen de Adwords interface.

5. Schrijf mobiele advertenties

De laatste stap voordat  je je mobiele inkomsten kunt genereren via Pocket Marketing campagnes, is het schrijven van mobiele advertenties. Bij het schrijven van mobiele advertenties is het belangrijk om meerdere ‘call-to-actions’ te gebruiken. Mobiele gebruikers zoeken vaak naar lokale oplossingen. Maak gebruik van dit feit! Probeer woorden te gebruiken als ‘boek eenvoudig via je mobiele telefoon of iPad’, zoals in onderstaande voorbeelden.

Beschik je over een telefoonnummer? Verwerk deze dan gemakkelijk in uw advertentie. Ga naar het tabblad ‘Instellingen’ en kies ‘Advertentie-extensies’ in de Adwords campagne. Voeg een nieuwe extensie toe en in het rood gemarkeerde vierkant zal het telefoonnummer verschijnen. Zo houd je gemakkelijk het aantal klikken op het nummer bij. Onderstaand voorbeeld toont aan dat er binnen een bepaalde tijd 146 klikken op het telefoonnummer zelf zijn geweest.

Laat je mobiele advertenties nog meer opvallen en maak gebruik van meerdere actieve sitelinks in je mobiele campagne. Gebruik de links in je mobiele advertenties zoals in je doet in uw normale advertenties. Het verbetert het aantal klikken en geeft de mogelijkheid om extra lokale elementen te communiceren. Start met het genereren van mobiele omzet door je eigen Pocket Marketing strategie. Vergeet tot slot vooral niet je campagnes te blijven verbeteren en maak gebruik van meerdere mobiele platformen om nog meer mobiel verkeer naar je website te krijgen.