Digital marketing

F-commerce revolutie: de kansen van Facebook als verkoopkanaal

0

De logica achter F-commerce (verkoop via Facebook) is simpel: ‘vis waar de vissen zijn’. Zit je doelgroep op Facebook, dan breng je de winkel naar Facebook. Ongeveer twee jaar geleden verschenen de eerste webshops op Facebook. Ondertussen heeft F-commerce zich in bijzonder rap tempo ontwikkeld en verkopen grote merken als Best Buy, JC Penney, Charlotte Russe en Pampers via Facebook. Technisch is het inmiddels een stuk makkelijker om te verkopen via de Facebookpagina. Kortom: tijd voor een overzicht van de kansen en succesfactoren voor verkoopsucces via Facebook!

Het e-commercepotentieel van Facebook:

Mocht het enorme e-commercepotentieel van Facebook nog niet geheel duidelijk zijn, dan allereerst hier een kort overzicht:

  • Facebook heeft wereldwijd 600 miljoen gebruikers (augustus 2011), elke gebruiker heeft gemiddeld 130 connecties en bevindt zich gemiddeld 14 minuten per dag op Facebook
  • 40% van alle consumenten maakt op een manier gebruik van sociale netwerken bij het doen van online aankopen (zoals het ‘liken’ van producten en shops, vragen om de mening van vrienden, zoeken naar reviews en het ‘sharen’ van aankopen)
  • Het aantal transacties binnen Facebook stijgt maandelijks gemiddeld met 10%. Bonbedragen in Facebookshops zijn gemiddeld 7 tot 10% hoger dan in ‘gewone’ webshops

Naast het enorme bereik biedt Facebook winkels unieke mogelijkheden om een vaste relatie met haar klanten op te bouwen. Door middel van likes en wallposts blijven winkels op laagdrempelige wijze in contact met de doelgroep.

F-commerce 1.0: Facebook als etalage

De eerste shops die op Facebook verschenen, maken vooral gebruik van Facebook als ‘etalage’ om hun assortiment aan te prijzen. Wanneer bezoekers het getoonde product daadwerkelijk willen aanschaffen worden ze via een link richting de gewone webshop gestuurd. De transactie vindt dus plaats buiten Facebook. Wel kunnen bezoekers op de Facebookpagina gemakkelijk producten ‘sharen’.

Babyandmegifts.com zet Facebook in als etalage, voor echte verkoop verwijst ze naar de ‘gewone’ webshop

F-commerce 2.0: De onbeperkte mogelijkheden van Facebook apps

Inmiddels heeft een nieuwe generatie Facebookshops zich ontwikkeld tot ‘echte’ winkels: ze bieden het volledige assortiment, een winkelmand en betaling via creditcard en Paypal. De ongekende functionaliteit en gebruikerservaring van deze winkels kent een technische verklaring.

Asos biedt met behulp van een Facebook applicatie een ongekende gebruikerservaring en functionaliteit

Sinds begin 2011 is Facebook afgestapt van haar eigen programmeertaal (FBML) en biedt ze gebruikers de mogelijkheid om applicaties in iFrames te ontwikkelen. Hierdoor kun je applicaties ontwikkelen in standaard programmeertalen zoals HTML, JavaScript, and CSS. Zo zijn er eigenlijk geen beperkingen meer ten opzichte van een ‘gewone’ webshop. Daarnaast speelt het gebruikte e-commerce platform een rol: steeds meer platforms bieden een Facebookintegratie. Hierdoor plaatsen en beheren verkopers gemakkelijk het assortiment voor zowel de ‘gewone’ webshop als de Facebookwinkel.

Het hoeft niet ingewikkeld te zijn

Facebook biedt kansen voor zowel grote e-tailers als kleinere spelers. Dat F-commerce niet ingewikkeld hoeft te zijn bewijst Poppy’s Parade: een vintagewinkel die alleen via Facebook verkoopt.

Vintage winkel Poppy’s Parade bewijst dat verkoop via Facebook niet ingewikkeld hoeft te zijn

Het concept van Poppy’s Parade is even simpel als doeltreffend: elke dag post Poppy’s een aantal Vintage kledingstukken. Via de ‘likes’ zijn de vaste volgers direct op de hoogte van de nieuwe post. De eerste bezoeker die onder de foto het woord *VERKOCHT* schrijft is de gelukkige koper. Vervolgens verstuurt Poppy de factuur en na betaling wordt het item op de post gedaan. De meeste items zijn binnen enkele minuten verkocht.

Aan de slag met F-commerce

Facebook belooft een grote rol te gaan spelen in het e-commerce landschap en e-tailers die daar tijdig op in spelen zullen daar een hoop voordeel aan beleven. Het voorbeeld van Poppy’s Parade bewijst dat het opzetten van een Facebookshop niet ingewikkeld hoeft te zijn. Of je nu gebruik maakt van Facebook als etalage voor je assortiment of je hele winkel naar Facebook brengt via Facebook apps, het belangrijkste is om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Houd daarbij de volgende tips in gedachten:

  • onderzoek de technische mogelijkheden om jouw e-commerceplatform te koppelen met je Facebookomgeving,
  • maak gebruik van de Wall om je producten te promoten: voor je vaste volgers is de Wall de belangrijkste landingspagina,
  • op Facebook draait het allemaal om beeld: zorg dus dat je hoogwaardige productfotografie aanbiedt.
Dit artikel is eveneens verschenen in Twinkle.