Content

Frankwatching in de steigers!

0

Jullie hadden het misschien nog niet gemerkt, maar Frankwatching staat in de steigers. De ‘achterkant’ wordt volledig opnieuw gebouwd in WordPress, en de voorkant gaat ook behoorlijk veranderen. Aan een proces waar we met een groot team al vanaf vorig jaar werken, moet ergens in de laatste weken van dit jaar een einde  gaan komen! Never change a winning concept? Of misschien toch…?

Waarom nou veranderen?

Iedereen is wel eens aan verandering toe, en wij ook, hier bij Frankwatching. De mogelijkheden (en ook behoeftes) die je hebt als site en blog veranderen razendsnel. In ons geval maakten de sterke groei van de community, de forse toename van het aantal auteurs, onze ideeën over verbeteringen in het redactionele format, de sterke groei van onze opleidingstak, veranderende inzichten op het vlak van de user interface en de indrukwekkende mogelijkheden van ons contentmanagementsysteem WordPress, dat we echt aan de slag wilden.

Sneak preview van de rubriek Agenda in het nieuwe Frankwatching

Laten we zeker ook het toenemende belang van social media, zowel voor onze lezers als voor ons als online medium, niet vergeten en alle leuke mogelijkheden die er zijn om dit alles nog beter in de site zelf te integreren! Het doorvoeren van een aantal veranderingen kan het jullie als lezer en als community nog makkelijker maken om Frankwatching op verschillende kanalen en devices te bezoeken en daar ook de conversatie met ons en met elkaar aan te gaan.

De 3 C’s van social media

Als je zoals Frankwatching een online organisatie bent, wil je graag mee in de ontwikkelingen! Stilstand is achteruitgang, tenslotte. Daar komt bij dat we – in tegenstelling tot andere uitgevers – geen geld voor content vragen, geen blad uitgeven en geen events organiseren, maar volledig afhankelijk zijn van de kracht van ons eigen online kanaal. Het belang van een (online) aanbod dat aansluit bij de interesses en behoeften van onze community is daarmee nog groter. Dat geldt uiteraard voor de artikelen maar daarnaast ook voor zaken als eventreportages, kortingsacties,trainingen, whitepapers en advertenties.

Ons doel is op de nieuwe site nog veel meer mooie artikelen te bieden, en te proberen jullie als community nog beter tegemoet te komen. Dat helpt ons op zijn beurt weer om voldoende inkomsten te genereren om de aanhoudende groei van Frankwatching te bekostigen. Ofwel, zoals we hier geloven, de 3 magische C’s: Content, Community en Commerce.

De ontwikkeling van Frankwatching

Frankwatching heeft in de loop van de tijd een hele ontwikkeling doorgemaakt. Ooit begonnen als ‘de blog van Frank’, is de site uitgegroeid tot een platform waar zo’n 400 onafhankelijke auteurs hun artikelen publiceren. Inmiddels krijgen we wekelijks zo’n 4 aanmeldingen van mensen die graag auteur willen worden en ongeveer de helft daarvan gaat uiteindelijk echt voor ons schrijven. We besteden veel tijd aan het beoordelen van al deze aanvragen en hebben vaak uitgebreid contact met nieuwe auteurs over hun eerste artikel(en).

Zoals je in de afbeelding hierboven kunt zien heeft Frankwatching qua ontwerp allerlei metamorfoses ondergaan. In juni 2005 waren we dankzij Simon Koelewijn de eerste blog die met een eigen ontwerp ging werken; in die tijd was het werken met een standaard template nog common use. Ons huidige ontwerp is ook alweer tweeënhalf jaar oud, het dateert van  maart 2009.

De stappen naar een nieuwe User Experience

Vanaf 2010 werken we voor webdesign en development samen met partner Level Level en ergens in de loop van dat jaar ontstond in een van de gesprekken het idee om aan een redesign te gaan werken.

Elements of User Experience, model van Jesse James Garret

Redesign is eigenlijk niet het juiste woord. Waar we in het vorige redesigntraject gebruik maakten van een afzonderlijke blog (Forward) waar we samen met de community aan het redesign werkten, haalden we dit keer de inspiratie uit de artikelen, de reacties van lezers op die artikelen en vooral ook Twitter. Alle ideeën en feedback werden vanaf het begin zeer uitvoerig gedocumenteerd in talloze Google Docs documenten en dat bleek uiteindelijk een perfecte basis om mee te gaan werken. Behalve de input van lezers hadden we binnen het team ook uitgesproken ideeën over welke richting we met de site op wilden gaan.

Vanaf het moment dat het project van start ging is er veel tijd gestoken in het in kaart brengen van de functionele specificaties, de gewenste informatiearchitectuur en het interaction design. Nadat er een eerste generiek visual design was vastgesteld, is er vervolgens per rubriek (!) een eigen invulling van het design gemaakt, waarbij er maximaal aandacht was voor zaken als navigatie en interface. Het ‘Elements of User Experience’-model van Jesse James Garret (co-founder Adaptive Path) bleek wat dat betreft nog niks aan actualiteit te hebben ingeboet, hoewel we het samen met Level Level wel op een geheel eigen en gelukkig :p uiterste flexibele manier ingevuld hebben. Op onze vernieuwde Twitter-pagina lichten we een tipje van de sluier op en kun je al enkele elementen (waaronder het nieuwe logo) uit ons nieuwe design zien.

Op weg naar Frankwatching 5.0

De ambitie is om nog dit jaar live te gaan met ‘Frankwatching 5.0’, de projectnaam die we intern hanteren omdat dit het 5e design van de site wordt. Of dat gaat lukken wordt nog heel spannend, omdat elke rubriek een eigen look & feel krijgt en we bovendien nog nieuwe onderdelen aan de site toevoegen. Daar komt bij dat we de site helemaal van de grond af aan opnieuw aan het opbouwen zijn. Onze ‘achterkant’ was met de jaren heel complex geworden, met alsmaar nieuwe plug-ins en tweaks om zaken naar onze wensen werkend te krijgen. Afgelopen zomer hebben we daarom besloten om tot een complete rebuild over te gaan en alles ‘gewoon’ overnieuw te doen. Door de site in HTML5 te gaan bouwen wordt het in de nabije toekomst ook mogelijk om (eindelijk…) met webbased versies voor mobiel en tablet te gaan werken (een wens waar velen van jullie ons al over benaderd hebben…!).

In de nieuwe omgeving maken we zo maximaal mogelijk gebruik van de standaardfunctionaliteit van WordPress en de talloze (gratis) plug-ins die in deze open source community beschikbaar zijn. Frankwatching werkt al sinds 2006 met WordPress en we hebben er in de loop van de tijd veel voordeel van gehad. Een van de redenen om met WordPress te blijven werken is dat we er ook ‘aan de achterkant’ razend enthousiast over zijn. WordPress biedt namelijk voor zowel redactie als auteurs een uiterst gebruiksvriendelijke werkomgeving en we maken volop gebruik van allerlei handig plug-ins die onze workflow ondersteunen. Erg belangrijk natuurlijk als je met honderden verschillende auteurs werkt. WordPress is dan ook niet voor niets het meest gebruikte contentmanagementsysteem ter wereld.

Hoe nu verder?

Als je de mensen achter Frankwatching (zie hier) en Level Level (Taeke Reijenga, Michiel Mos, Peter van den Hooren en Liliana Gaete) kent, weet je dat we niet snel tevreden zijn en bovendien dagelijks nieuwe ideeën krijgen. Daar in het Rotterdamse wordt momenteel dan ook erg veel werk verzet! Niet onbelangrijk zijn ook de mensen bij partner Tam Tam (dank aan Ferry den Dopper en Jeroen Hulscher!) die ons in de afgelopen periode van waardevolle feedback hebben voorzien. Partner Nines is onze steun en toeverlaat op het vlak van hosting en door het team van Matthey van Ramele beschikken we nu over een dedicated ontwikkelomgeving waar het nieuwe Frankwatching zelfs al in de steigers staat!

Detail homepage nieuwe Frankwatching

Laten we zeker niet vergeten dat er samen met Niels van Meerte Janse en het team van onze e-mailmarketing partner Measuremail een e-mailmarketingplan is opgesteld en hard wordt gewerkt om de lijn en het format van onze (bijzonder succesvolle!) e-mailnieuwsbrieven verder uit te bouwen. Als alles lukt wordt het nieuwe nieuwsbriefformat tegelijk met de nieuwe site geïntroduceerd. Tot slot zijn we samen met partner Yonego aan de slag om de SEO van de nieuwe site goed in te richten en met een ‘Tagging-plan’ voor al onze campagnes de Google Analytics data van Frankwatching nog beter inzichtelijk te maken (Maarten Loeff en Klaas Knook zijn daarbij onze counter parts).

Al met al is er dit jaar dus een groot project ontstaan en wordt er door veel mensen het nodige werk verzet. Ondertussen is de winkel natuurlijk gewoon geopend en zijn we ook nog bezig met een verdere uitbreiding van het team, maar daarover later meer. We hopen desondanks tussen de bedrijven door de tijd te vinden om hier af en toe wat zaken uit- en toe te lichten, al was het maar omdat we ook erg benieuwd zijn naar jullie reacties…

Kortom: een spannende tijd, we houden jullie op de hoogte en alle feedback is vanzelfsprekend erg welkom!