How to, Verdieping

Fit or Fat: Gezond eten & afvallen met The Eatery app

0

Iedereen kent het wel, je staat op de weegschaal en denkt even dat je je lenzen niet in hebt. Al gauw blijkt de naakte waarheid dat je iets boven je streefgewicht zit. Mogelijke oplossingen: minder en/of gezonder eten en wat meer sporten. Voor beide opties zijn er een aantal (lees: heel erg veel) apps op de markt. Af en toe zie je wel eens een nieuwe app voorbij komen die de 80 cent waard lijkt om uit te proberen. Dit had ik met de smaakvolle app The Eatery, deze helpt je bij de eerste optie: gezonder eten.

Apps over gewicht

Wanneer je in de Appstore zoekt op weight krijg je gigantisch veel hits. Zo zijn er apps met eindeloos veel gezonde recepten. Applicaties waarbij je elke dag je gewicht kunt intoetsen en apps waar je van werkelijk elk geconsumeerd product het aantal calorieën kunt invullen, zodat je aan het eind van de dag precies weet of je niet per ongeluk vijf calorieën te veel naar binnen hebt gewerkt. Wat ik zelf jammer vind, is dat slechts een enkele app gebruik maakt van social media. Natuurlijk, je gewicht en eetpatroon zijn een gevoelige zaak, maar stimulatie en motivatie zijn misschien nog wel belangrijker. En wie kan daar beter voor zorgen dan je vrienden? Dus misschien is delen op sociale media nog niet zo’n slecht idee? In tegenstelling tot veel van de andere apps maakt The Eatery hier wel gebruik van.

The Eatery

De app is niet alleen leuk omdat je eigen eten wordt beoordeeld, maar jij beoordeelt ook het eten van anderen. Net als jij maken ook andere gebruikers foto’s van hun maaltje. Deze foto’s worden gedeeld met de community en zo worden alle smakelijke plaatjes beoordeeld op een schaal met elf sterretjes. Aan de linkerkant staat ‘Fat’ en rechts ‘Fit’. Ten eerste is dit gaaf omdat je zo een beeld krijgt van wat anderen van jouw eetgedrag vinden. Wanneer je ziet dat je vrienden jouw eten veelal als ‘Fat’ beoordelen, eet je de volgende keer misschien wel een slaatje in plaats van een kroket. Ten tweede is het gaaf omdat je veel maaltijden van andere gebruikers ziet en deze ook mag beoordelen. Je helpt elkaar dus om gezonder te eten en ziet ook nog maaltijden die door anderen genuttigd worden. Wie weet krijg je nieuwe eetideeën!

Je gewicht delen via social media?

 

Nu heb ik zelf ook nog wel een leuk ideetje. Laten we een weegschaal ontwikkelen die je bijvoorbeeld via USB op je smartphone kunt aansluiten. Ik zie al een grote rode knop voor me waar je op moet drukken, zodat je gewicht op het scherm van je telefoon verschijnt. Het gewicht wordt opgeslagen in jouw account. Een betere motivatie dan feedback van je vrienden kun je je niet wensen. Dit is ook het principe waarvan The Eatery gebruik maakt. Andere beoordelen immers jouw maaltijd op ‘Fit’ or ‘Fat’.

Om terug te komen op de weegschaal-app, je gewicht verschijnt en natuurlijk krijg je daarbij de mogelijkheid om het te delen via sociale media. Zo zien je vrienden in het overzicht dat je op je Facebookprofiel plaatst dat je in drie weken 5 kilo bent afgevallen. Zeker weten dat ze dat ‘liken’. Een iets radicalere oplossing is dat je ook het gewicht kunt beoordelen met ‘Fit’ or ‘Fat’. Maar ja, afvallen en gezond eten is al lastig genoeg, dus laten we het vooral leuk houden!