How to

Quickscan van je website: 12 vragen voor 2012

0

Hoe vaak kijk je kritisch naar je eigen website? Met de quick scan in dit artikel loop je in korte tijd je website(s) na en vind je verbeterpunten, die je anders wellicht over het hoofd ziet. Start vandaag, dan ga je het nieuwe jaar in met een nog betere site!

Checklist

Als marketeer staan je tal van instrumenten ter beschikking om je website voortdurend te verbeteren. Denk aan A/B en multivariate testen, user feedback, expert reviews, usability tests, eyetracking onderzoeken en ga zo maar door. Wat deze methoden met elkaar gemeen hebbe,n is dat het oordeel afkomstig is van anderen. In het algemeen een goede zaak. Immers, het is lastig om met een kritisch blik naar je eigen werk te kijken. Toch adviseer ik marketeers om zo nu en dan zelf een review van hun website te verrichten. Het is leerzaam, helpt je om met enige distantie te kijken en levert vaak verrassende inzichten op. Wat je daarbij nodig hebt is een hulpmiddel om met de benodigde afstand naar je eigen creatie te kijken. Bijvoorbeeld in de vorm van een checklist.

In dit artikel tref je een eenvoudige lijst van 12 vragen aan. Met behulp daarvan kan je je eigen website onder de loep nemen. Dit is dus geen ‘lees’ artikel, maar een ‘doe’ artikel. Als je het alleen leest, heb je er eigenlijk niets aan. Ga er dus mee aan de slag. Heb je daar nu geen tijd voor, bewaar/ bookmark deze pagina dan om er later werk van te maken. De onderstaande lijst van vragen is niet uitputtend. Wel geeft het je snel een beeld of je de basics goed op orde hebt. Mis je een vraag of heb je een tip voor andere lezers, voeg die dan gerust toe in de reacties.

1. Is de sitestructuur logisch?

Een logische sitestructuur biedt zowel bezoekers als zoekmachines duidelijkheid over wat er op de website te vinden is. De belangrijkste thema’s staan bovenaan in de structuur, minder belangrijke zaken lager. In de URL-opbouw komt de sitestructuur terug. Een voorbeeld van een logische structuur is: Home > Audiovisueel > TV > Philips TV’s > 7000-serie > 7000 Series Smart Led-TV 140 cm.

2. Is de navigatie consistent en logisch?

Consistentie is een van de belangrijkste elementen van een goede navigatie. Dit betreft zowel interne consistentie binnen de website als de mate waarin je voldoet aan conventies. Zo is het gebruikelijk om het logo linksboven te plaatsen. Klikken op het logo leidt naar de homepage. Het hoofdmenu staat bovenaan alle pagina’s. Vaak zie je aan de linkerzijde een submenu dat hoort bij het geselecteerde item uit het hoofdmenu. De navigatie-elementen staan op elke pagina op dezelfde plaats en hebben een consistente look and feel. Een kruimelpad helpt de bezoeker om te zien waar hij zich bevindt in de hiërarchie van de website. De bezoeker heeft in een oogopslag inzicht in de vragen:

 • waar ben ik?
 • waar kom ik vandaan?
 • waar kan ik heen?

Hyperlinks hebben duidelijke omschrijvingen die overeenkomen met hun bestemming. Uiteraard mag een goede zoekfunctie niet ontbreken. Gewoonlijk staat deze rechtsboven.

3. Draagt de vormgeving bij aan het halen van de website doelstellingen?

Bij het bepalen van de vormgeving van een website start je uiteraard bij je doelstellingen en doelgroep. De vormgeving dient bij te dragen aan het behalen van je doelen en aan te sluiten op het type bezoeker. Zo kan een vrijetijdssite voor jongeren het zich eerder veroorloven om felle kleuren en een relatief klein font te gebruiken. Heb je veel bezoekers van middelbare leeftijd, zorg dan voor een goed leesbaar lettertype en font. Veel mensen hebben moeite met het lezen van kleine letters op een beeldscherm. Heb je een zakelijke B2B-site, dan maak je andere afwegingen dan wanneer je online concertkaarten voor Cold Play verkoopt. Kortom, de vormgeving van je website is een middel om je doelstellingen te halen en moet aansprekend zijn voor de doelgroep die je voor ogen hebt.

4. Zijn de teksten geschreven/herschreven voor het web?

Hoewel iedereen inmiddels wel weet dat teksten op een beeldscherm anders worden gelezen dan teksten op papier, zie je nog vrij vaak brochureteksten 1-op-1 terugkomen op websites. Niet doen! Een goede webtekst voldoet aan andere richtlijnen dan een tekst die voor offline uitingen is geschreven. Enkele belangrijke punten zijn:

 • werk met duidelijke (tussen)kopjes
 • deel de tekst op in korte alinea’s
 • gebruik korte zinnen, regels en woorden
 • gebruik keywords i.v.m. zoekmachines
 • denk aan de title tag en meta description

Zo zijn er nog veel meer aandachtspunten voor het schrijven voor het web.

5. Zijn formulieren beknopt en gebruikersvriendelijk?

Ben Vroom schreef eerder voor Frankwatching al een diepgaand artikel over goede online formulieren. Ik raad je aan dit zeker ook te lezen. In het kader van de quick scan wil ik me richten op 2 aspecten. Een goed online formulier is beknopt en gebruikersvriendelijk. Wat betekent dat in de praktijk? Dat je niet meer informatie vraagt van de bezoeker dan strict noodzakelijk is en dat het invullen van het formulier eenvoudig is. Van elk veld is duidelijk wat er gevraagd wordt en hoe je het in moet vullen. Het taalgebruik is eenvoudig, het formulier kort en het is duidelijk wat er na het invullen gebeurt. Uiteraard wordt bij een foutmelding de verantwoordelijkheid niet bij de bezoeker gelegd, maar in beleefde bewoordingen uitgelegd wat er mis gaat en hoe men dit kan corrigeren.

6. Wat is de kwaliteit van de productpagina’s?

Een gedegen productpagina heeft een heldere opbouw en geeft antwoord op de vragen die de bezoeker over je product of dienst heeft. Denk aan vragen als ‘wat kan het’, ‘wat heb ik eraan’, ‘wat zijn de specificaties’. Maar ook praktische aspecten als de kosten, levensduur, levertijd e.d. Naast functioneel zijn, moet een productpagina ook verleiden. Testimonials van tevreden gebruikers kunnen daarbij helpen. Daarnaast speelt bij tastbare producten beeld een belangrijke rol. Foto’s van hoge kwaliteit, waarop het product vanuit verschillende perspectieven te zien is. Het product in een gebruikssituatie of zelfs een video. Maak de unieke eigenschappen van het product direct inzichtelijk. Laat je bezoeker niet op zoek gaan. De call-to-action mag uiteraard niet ontbreken.

7. Is de website geoptimaliseerd voor zoekmachines (SEO)?

Met alle aandacht voor social media zou je haast vergeten dat de meeste traffic voor websites nog steeds uit zoekmachines komt. Een goede website is dan ook geoptimaliseerd voor zoekmachines, in Nederland is dat voor Google. Het voert te ver om in dit artikel alle ins en outs van SEO te behandelen. Check in je quick scan in ieder geval of:

 • elke pagina een eigen, unieke title tag heeft
 • er meta descriptions zijn toegevoegd aan pagina’s
 • de url’s keywords bevatten en de sitestructuur weergeven
 • de belangrijkste keywords per pagina in de kop voorkomen en enkele keren in de bodytekst
 • Google je pagina’s heeft geïndexeerd (kan eenvoudig door een url als zoekopdracht in te voeren in Google)
 • er wat gedaan wordt aan link- en like building

Een echte SEO scan gaat veel verder dan deze punten, ze geven je echter wel snel een indruk of je de basics goed geregeld hebt.

8. Is de vormgeving en werking in verschillende browsers correct?

Check of je website correct wordt weergegeven en werkt in verschillende browsers (Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Safari). De tijd dat bijna iedereen Internet Explorer gebruikte ligt ver achter ons. Wat correct werkt in een bepaalde browser, kan in een andere browser misgaan. Heb je de verschillende browsers niet tot je beschikking, dan zijn er diverse tools waarmee je kunt testen. Een snelle check kan je doen met behulp van je webstatistieken. Vergelijk bezoekers die van verschillende browsers gebruik maken. Zijn er grote verschillen in de tijd die zij doorbrengen op je website, het bounce percentage, conversie percentages? Zo ja, dan bestaat er een kans dat je website het in bepaalde browsers niet goed doet.

9. Zijn er duidelijke calls-to-action die de bezoeker aanzetten tot het gewenste gedrag?

Uiteraard mogen calls-to-action niet ontbreken. Bepaal per type pagina wat je wil/hoopt dat de bezoeker gaat doen. Doorklikken, verder lezen, meer informatie vragen, bestellen? Zorg dat duidelijk is hoe men dit kan doen. Bijvoorbeeld met opvallende actiebuttons. Een sterke call-to-action staat gewoonlijk boven de paginavouw, is opvallend, springt eruit qua kleur en bevat een wervende tekst.

10. Is de propositie duidelijk?

Ziet een bezoeker in één oogopslag wat je te bieden hebt en wat daar uniek aan is? Echt? Doe eens een 3 seconden test. Laat iemand die je bedrijf niet kent gedurende 3 seconden je homepage of een productpagina zien. Wat kan hij je vervolgens hierover vertellen? Is dat wat je over wilt brengen? Een bezoeker bepaalt in no time of de website van waarde is voor hem of haar. Maak je in de eerste paar seconden niet duidelijk wat de bezoeker eraan heeft, dan is hij weg.

11. Is de website geoptimaliseerd voor mobiel verkeer, is er een mobiele website?

Het aandeel van mobiel verkeer stijgt explosief. Heb je nu nog geen mobiele website of app, dan wordt het wellicht tijd om daarover na te gaan denken. Houdt daarbij rekening met het feit dat mobiele bezoekers echt anders zijn dan bezoekers die je site via een desktop of laptop bezoeken. Niet alleen is hun beeldscherm veel kleiner, ook hun behoeften zijn anders. Een mobiele bezoeker is vaak onderweg, heeft weinig tijd, wil snel iets vinden. Zaken als je locatie, routebeschrijving, openingstijden, beschikbaarheid van producten e.d. spelen een grotere rol.

12. Logische inzet van social media geregeld?

Tot slot kunnen we niet om social media heen. Nee, niet vanuit de gedachte dat je er per se iets mee ‘moet’. Maar stel jezelf wel de vraag wat, gezien je doelgroep en doelstellingen, een logische inzet van social media zou kunnen zijn. Is dit al geregeld en ook geïntegreerd op je website?

Heb je aanvullingen? Laat het weten in de reacties. Ik ben ook benieuwd wat voor verbeterpunten je hebt ontdekt n.a.v. je eigen quick scan op je website(s)!