How to

Update Facebookpagina’s: berichten inplannen & rollen beheerders

0

Afgelopen week introduceerde Facebook vrijwel onopgemerkt een aantal nieuwe mogelijkheden voor paginabeheerders. Zo is het nu mogelijk om updates vooruit te plannen, rollen toe te kennen aan de beheerders en verschenen er weer cijfers over het bereik onder de updates. Allemaal zaken die het leven van een gemiddelde communitymanager een stuk makkelijker maken. Een kort overzicht van de nieuwe mogelijkheden. 

1. Updates inplannen

Het was de nummer één functie op de wishlist van veel paginabeheerders: het in de toekomst kunnen inplannen van berichten. Handig als jouw fans de meeste berichten in de trein tussen 08.00 en 09.00 uur ’s ochtends lezen, als jij er zelf ook in zit. Voorheen was je dan al snel aangewezen op een (betaald) social CMS zoals Hootsuite, Buddymedia of SproutSocial. Deze boden namelijk wel de mogelijkheid om je updates vooruit te plannen. Dat ongemak behoort vanaf nu tot het verleden! Bijkomend voordeel is dat je nu de veronderstelde Edgerank “straf” ontloopt, die Facebook zou uitdelen aan applicaties van derde partijen. Goed nieuws dus voorpagina beheerders, slecht nieuws voor Hootsuite.

Hoe werkt het?

Maak een status update aan zoals je dit normaal ook zou doen en klik vervolgens op het klokje rechtsonder. Hierna kun je het jaar, de maand, dag en het tijdstip van je update instellen.

Posting vooruit in de tijd plannen

Je ziet dat de knop “Plaatsen” verandert in “Plannen”. Als je op “Plannen” klikt, krijg je de volgende melding:

Posting vooruitplannen in de tijd
Heb je een fout gemaakt en wil je het bericht of het tijdstip aanpassen? Geen nood! Via het Activiteitenlogboek heb je als beheerder een overzicht van alle updates die vooruit gepland zijn in de tijd. Je vind het activiteitenlogboek in je Administratiepaneel via Beheren > Gebruik het activiteitenlogboek. Je kunt ook “/allactivity” achter de URL van je pagina typen. Dus bijvoorbeeld www.facebook.com/username/allactivity. Vervolgens krijg je een overzicht van al je toekomstige updates en kun je eenvoudig de tijd wijzigen, de post meteen publiceren of het bericht annuleren.
Facebook posting vooruit plannen
Let op! Als je nog geen startdatum voor je pagina hebt ingevuld, dan kun je geen gebruik maken van de functie om berichten vooruit te plannen. Vul daarom eerst de startdatum van je pagina, bedrijf, merk, website of band in als Facebook daarom vraagt. Daarna kun je aan de slag.

2. Updates analyseren

Tot voor kort was het mogelijk als beheerder om het bereik en de interactieratio van een update te zien onder het bericht zelf. Met de update naar de nieuwe Facebook Timeline voor fanpagina’s was deze functionaliteit echter verdwenen. Gelukkig is hij weer terug van weggeweest en heeft hij bovendien een visuele upgrade gekregen. Je ziet nu namelijk onderaan de update het aantal unieke personen, die het bericht hebben gezien. Als je hier met je muis overheen gaat, krijg je een net lay-over met daarin het unieke bereik, uitgespreid naar het organische bereik (je fans) en het virale bereik (het aantal personen dat is bereikt, doordat je de vrienden van jouw fans de post hebben gezien).

Uniek bereik van Facebook postings

Hiernaast staat het aantal unieke personen, uitgedrukt als percentage van je fans. Ook als je hier overheen krijg je een nette lay-over met de informatie als een soort van infographic vormgegeven. De onderstaande update heeft dus 12% van de meer dan 100.000 fans bereikt. De melding 0% reached trough promotion geeft aan dat het bereik van deze update niet is vergroot door middel van betaalde advertenties op Facebook. De interne data van Facebook en Edgerankchecker waaruit blijkt dat een gemiddelde post op Facebook zo’n 13 tot 14% van je fanbase bereikt, klopt dus aardig.

Uniek bereik van Facebook postings

Let op! Nog niet alle fanpagina’s zien het bereik al onder hun updates staan. Het lijkt erop dat grote (Engelstalige) pagina’s de functies als eerste krijgen. Vermoedelijk is Facebook bezig met de wereldwijde uitrol hiervan. Ik verwacht daarom dat deze functie binnen enkele weken voor elke pagina beschikbaar zal zijn. Een precieze datum heb ik echter nog niet kunnen achterhalen bij Facebook.

[UPDATE 7-6-2012] Uit een gesprek met medewerkers van Facebook blijkt dat het omgekeerde waar is. De functie voor het inzichtelijk maken van het bereik per post is juist met name bedoeld voor kleine(re) fanpagina’s en word daar ook uitgerold. De spreekwoordelijke winkel om de hoek. De informatie is ook slechts te zien als deze pagina’s gekoppeld zijn aan een Facebook advertentie-account. In dat geval wordt deze informatie getoond en kunnen de beheerders het bereik van hun postings betaald vergroten. Voor de Facebook advertentie-experts onder ons: deze functie is door Facebook gecreëerd als een vorm om Page Post Ads onder MKB-adverteerders te stimuleren. Het bereik van je updates is uiteindelijk natuurlijk gewoon al langere tijd te zien in de Facebook Insights, maar de beheerders van kleine fanpagina’s maken hier minder gebruik van.

3. Beheerdersrollen toewijzen

De derde en laatste nieuwe functie is de mogelijkheid om beheerders verschillende rollen toe te wijzen. Waren alle beheerders voorheen gelijk, vanaf nu is het mogelijk om beheerders een rol toe te kennen. Zo kun je tegenwoordig de rol van manager opnemen of die van adverteerder (in het geval van een Facebook advertising account). Ook deze functionaliteit was voorheen voorbehouden aan de Hootsuites van deze wereld. Jouw beheerdersrol bepaalt in welke mate jij bepaalde informatie kan zien en aanpassen. Hieronder een handig overzicht van de verschillende beheerdersrollen:

Overzicht Facebook beheerdersrollen

De beheerdersrollen kun je eenvoudig aanpassen via het Administratiepaneel en dan Pagina bewerken > Beheerdersrollen. Via een makkelijk dropdown-menu kun je nu per beheerder de juiste rol kiezen. De rollen lijken alleen wel erg letterlijk vanuit het Engels naar het Nederlands te zijn vertaald.

Beheerdersrollen aanpassen

Een mooie stap vooruit

Met deze verbeteringen heeft Facebook een mooie stap vooruit gezet om het beheer van de fanpagina’s te verbeteren. Maar natuurlijk staan er nog steeds wat zaken op het wensenlijstje. Zo is het helaas met de beheerdersrollen nog niet mogelijk om te zien wie precies een update heeft geplaatst. In mijn ogen is dit nog steeds een groot gemis voor (internationale) fanpagina’s, waar meerdere collega’s en/of externe bedrijven samen het beheer en community management verzorgen. Voorlopig blijven deze bedrijven voor dit soort functionaliteiten dus nog steeds aangewezen op tools als Hootsuite en BuddyMedia. Ik heb echter het gevoel dat deze functionaliteit niet lang meer op zich laat wachten.