Gamen: gezonder dan we denken?!

0

Videogames zijn enorm populair, maar ouders zien hun kind nog steeds liever lezen dan gamen. Daphne Bavelier is cognitie neurowetenschapper. Zij doet in deze TEDtalk verslag van haar onderzoek naar games: kunnen we de kracht van videogames positief inzetten?

Accepteer cookies

Concentratieproblemen

In het lab van Bavelier aan de universiteit van Genève, wordt onderzocht wat het effect is van videogames op het brein. Zo zouden gamers sneller afgeleid zijn en concentratieproblemen hebben. Maar, mensen die veel gamen, zijn juist beter in het snel reageren en ze zijn ook scherper, heeft men ontdekt. Gamers hebben in hun hersenen betere netwerken die te maken hebben met concentratie. Gamers zijn ook beter in multitasken, ze kunnen snel switchen tussen verschillende taken en het kost ze minder energie.

Games en slechte ogen

Vaak wordt gezegd, dat computerspelletjes je ogen verpesten. Maar, je krijgt geen slechte ogen van het kijken naar schermen, volgens Bavelier. Sterker nog: gamers zijn juist goed in het terugvinden van details te midden van een warboel. Een van de verrassende uitkomsten van Daphne’s onderzoek is, dat gamers juist de kleine lettertjes kunnen lezen op etiketten. Gamers kunnen ook beter verschillende kleuren grijs onderscheiden, is gebleken.

Games zijn als wijn

Eigenlijk zijn games net als wijn: als je het tot je neemt in redelijke doses en op de juiste leeftijd, dan kan wijn erg goed voor je zijn. Ook kan gamen gezond zijn voor de flexibiliteit van je hersenen bijvoorbeeld. Daphne en haar team willen nu de gezonde aspecten van gamen echt gaan begrijpen, zodat die als hefboom kunnen dienen om betere games te maken, voor onderwijs of voor revalidatie van patiënten.

Evenwicht

Bavelier wil dus een game ontwerpen die bijvoorbeeld je oma kan helpen om haar geheugen te trainen. Zo’n spel moet niet alleen nuttig zijn en goed werken, het moet ook aantrekkelijk en leuk zijn. Dat evenwicht hopen Bavelier en haar onderzoekers in de toekomst te bereiken.