Inspiratie, Verdieping

12 online trends voor 2014

0

Welke online trends zijn er in 2014? Wederom een boek uit de serie ‘in 60 minuten’, dit keer over online trends in 2014 en wat deze voor jou betekenen. Twaalf experts leggen uit welke online ontwikkelingen je niet mag missen en hoe je er slim op inspeelt.

Dit boek lees je niet in 60 minuten uit. Waarschuwing vooraf dus. Daar is het net te dik voor, maar vooral te gevuld. Het bevat vele hoofdstukken over online trends. En elk hoofdstuk is geschreven door een andere auteur. Dat maakt het ene hoofdstuk een feest om te lezen, het andere moet je werkelijk doorploegen. Leesbaar schrijven is en blijft een ambacht.

2014

Welke trends zijn in 2014 zichtbaar en waar moet je als bedrijf rekening mee houden?

 1. Mobiel & Mobile SEO. In dit handige en leesbare hoofdstuk begrijp je het belang van een goede mobiele site. Wat kenmerken hiervan zijn: makkelijk deelbare content, korte url’s, mobiel doorzoekbaar, snel te laden, witregels en korte content.
 2. Flat design. Hoe zien moderne sites eruit? Nou, zo plat als een dubbeltje, geen schaduw, geen ronde vormen, wit, heldere en frisse kleuren en met retro typografie. Ook dit hoofdstuk krijgt een plus voor de leesbaarheid en toepasbaarheid.
 3. Content. Dit hoofdstuk is belangrijk, maar moeilijk te lezen. Voor mij een hak-op-de-tak-verhaal met veel los zand. De kernboodschap is dat content vloeibaar moet worden, het moet het gedrag van de klant volgen.
 4. Communicatie verandert. Van grote communicatieafdeling naar kleine HUB. Een terechte oproep aan communicatieprofessionals om anders en slimmer te gaan werken. Doel en ambitie formuleren en daar de acties op afstemmen. Theoretisch en goed geschreven.
 5. Crisiscommunicatie. Zeer leesbaar hoofdstuk met vier trends rondom crisiscommunicatie: snelheid gaat ten koste van kwaliteit, de massa heeft de macht en heeft altijd gelijk, crisis kan ook beginnen op social media, en de social media page takeover.
 6. Webanalytics. Wat meet je en hoe stem je daar je acties op af? Google Analytics is niet langer een speeltje voor hippe marketeers, elk bedrijf zou dit programma strategisch moeten inzetten. Een belangrijke oproep om je klant online te volgen.
 7. Intranet. Huh? Dat is toch een trend uit 1999? Dit handzame hoofdstuk laat zien dat intranet een digitale werkomgeving wordt waarbij je device- en plaatsonafhankelijk kunt werken en waarbij het intranet als self service-omgeving wordt ingezet.
 8. De laatste mobiele revolutie. Die gaat dus in 2014 plaatsvinden. Een paar kernwoorden: gemak, mobiele integratie, locatie, altijd connected, integratie van de fysieke wereld in online en het inleveren van privacy. Een interessant en leesbaar hoofdstuk.
 9. Van communitymanagement naar social business. Communities ontstaan uit mensen. Bedrijven gaan in 2014 inzien dat als zij oprecht contact met de community onderhouden, diezelfde community kan helpen om bedrijfsdoelstellingen te realiseren. Goed hoofdstuk!
 10. Visuele content en Instagram. Wij willen plaatjes. We maken ook de hele dag plaatjes. Daarom is de groei van visuele content niet te stuiten. In dit lekker leesbare hoofdstuk wordt de case opgebouwd vanuit Instagram.
 11. Denken als een gebruiker. Psychologische beïnvloedingstechnieken worden steeds meer online ingezet. Sites en apps worden gebruiksvriendelijker. Nadeel is de ethische component. De klant wordt beïnvloed zonder het door te hebben. Een zeer leesbaar hoofdstuk vol met praktische tips voor bedrijven.
 12. Bloggen wordt persoonlijker. Een blog moet van een mens zijn en niet van een bedrijf. Daarom zijn veel blogs ook populair bij de lezers. Je weet wie het schrijft. Bloggers hebben invloed. Corporate blogs moet ook geloven aan de trend van het persoonlijk maken. Ook een leesbaar hoofdstuk.

Conclusie: nieuwe inzichten

Persoonlijk ben ik dol op de ‘in 60 minuten-boekjes’ van Haystack. Ook dit boek levert weer nieuwe inzichten. En veel hoofdstukken vragen om meer informatie. De hoofdstukken zijn kort en steeds door anderen geschreven. Daarom is het voor de lezer voortdurend schakelen en kreeg ik het niet in 60 minuten uit. En ik lees snel!

Ten opzichte van de andere boekjes uit de serie is deze het minst praktisch. Ja, de inzichten zijn leuk. Het boekje past prima in een eindejaarsgeschenk. Maar de echte handvatten missen. Daar heb je die andere boekjes voor nodig. Ik hoop dat er nog een boek over communitymanagement op de planning staat. De stap naar social business zie ik veel bedrijven nog niet zetten. De auteur van dat hoofdstuk verdient meer ruimte om haar standpunten en ervaringen te delen. Ik ben benieuwd welk hoofdstuk jij als meest waardevol  beschouwt. Laat het me weten via een reactie onder dit artikel.

online trendsOver het boek

Titel: Online trends 2014 in 60 minuten
Auteur: Diverse Frankwatching experts
Uitgever: Haystack
Jaar: 2013
Nummer: 9789461260765
Mediatype: boek (en ebook)
Prijs: € 12,50
Bestellen via: Managementboek (aff.)