How to, Verdieping

10 do’s & don’ts voor meer interactie op social media

0

Traffic is fijn, maar interactie is fijner! Bedrijven weten maar al te goed dat veel likes of kliks niet meer opwegen tegen echte waardevolle interacties met je merk. Niet alleen zorgt het voor meer betrokkenheid met je product, het zorgt ook voor een virale verspreiding op social media.

Immers; hoe meer reacties (en shares), hoe meer mensen het bericht zullen zien. Daarom doen bedrijven er alles aan om deze interacties op social media te stimuleren. Dat gaat soms goed, maar helaas ook vaak behoorlijk mis. Ik zet 5 do’s & don’ts voor je op een rij, aan de hand van voorbeelden uit de praktijk van bedrijven op Facebook en Twitter.

Do’s: zo prikkel je de lezer tot reageren

We starten met de do’s. Wat moet je vooral wél doen om het gesprek op te wekken? Hoe prikkel je de lezer op een goede en strategische manier tot het plaatsen van zijn reactie?

1. Wees relevant

Het is cruciaal om op social media aan je merkwaarden vast te houden. Een handige geheugensteun is je afvragen bij elke update of deze iets te maken heeft met je merk of valt te herleiden naar je merk. Formuleer met je collega’s een strategie voor social media, waarbij je duidelijk in kaart brengt wat wél en wat niet onder de waardes van je merk valt op social media. Onderstaand voorbeeld van Markplaats is niet alleen leuk, maar vooral ook relevant. Immers draait alles om de prijs op Marktplaats.

Schermafbeelding 2014-03-31 om 17.47.12

2. Wees origineel

De trends en hypes in socialmedialand veranderen net zo snel als het licht. Wat een half jaar geleden populair was, is nu al weer zeer verouderd. Bedrijven proberen constant nieuwe manieren te vinden om interacties uit te lokken. Zoals spelletjes, de woordzoeker zoals Albert Heijn plaatste in juni vorig jaar was toen erg slim gevonden. Inmiddels kennen we ‘m wel.

kaas woordenzoeker AH

En dit soort spelletjes, zoals Pickwick hieronder laat zien, komen ook zeer regelmatig voorbij. Ook al niet meer zo ‘speciaal’ dus.

pickwick puzzel

Onderstaande Facebook-winactie is een jaar oud, destijds voelde dit als zeer origineel aan. En met succes, het bericht kreeg een heleboel reacties.

solstafir tshirt actie

Inmiddels doen veel merken dergelijke acties, zoals het voorbeeld hieronder van Jamin. De actie is nog steeds niet afgelopen en inmiddels wint de toekomstige winnaar meer dan 40.000 snoepjes. Een goed voorbeeld van een originele actie. Maar hoe lang zal het duren tot ook dit concept onze neus uitkomt?

Schermafbeelding 2014-03-31 om 17.57.40

Kortom: wees geen copycat, zorg dat je blijft experimenteren. Het meest effectief is het wanneer je als eerste vernieuwende content (in een origineel format) plaatst. Denk dus na over een écht originele insteek van je bericht.

3. Wees grappig

Humor werkt natuurlijk altijd, ook wat betreft interacties. Lees daarover ook dit eerdere artikel, boordevol tips voor het gebruik van humor in je posts. Humor houdt je merk luchtig en haalt het uit de corporate sfeer. Skittles ontving met onderstaand voorbeeld tal van interacties.

RT parodie skittles, humor

Van Comedy Central verwacht je natuurlijk wel humor in een bericht. Hang jij je wc-rol op de A of op de B manier op?

duitse comedy central, wc rol a of b

4. Geef je publiek een stem

Wat is er leuker dan je doelgroep mee laten bepalen hoe jouw product eruit ziet of hoe je naar buiten treedt? Ten eerste geef je ze het gevoel dat ze belangrijk zijn, ten tweede weet je ook zeker dat de beste keus naar voren komt. Zoals dit voorbeeld van General Electrics: welke omslagfoto moeten zij kiezen?

omslagfoto general electric

Onderstaand voorbeeld van Walmart is ook een voorbeeld van het slim inzetten van je community. De kans is natuurlijk groot dat het meest populaire product op Facebook ook het beste verkoopt in de winkel.

Schermafbeelding 2014-03-31 om 18.10.51

5. Laat je doelgroep kennis delen

Mensen willen graag pronken met hoeveel ze weten. Daarnaast zijn mensen zich er vaak van bewust dat hun reacties op een bedrijfspagina op Facebook door vrienden gezien wordt. Bij veel van je vrienden zal de reactie immers ook in de newsfeed belanden. Onderbewust (of bewust) speelt dit waarschijnlijk bij onderstaand voorbeeld mee. Mensen pronken graag met hun filmkennis. Op onderstaande post kwamen dan ook meer dan 1.000 reacties binnen.

Schermafbeelding 2014-03-31 om 18.14.50

Don’ts: doe dit niet!

Part two, wat moet je vooral niet doen als je graag wil dat mensen je bericht delen en erop reageren? 5 absolute don’ts.

6. Oproepen tot spam

Interacties zijn leuk, maar je kunt ook te ver gaan. Sommige bedrijven willen zo graag interacties, en laten dat ook zo hard blijken, dat het een beetje hopeloos overkomt. Wat heeft onderstaand bericht te maken met de merkwaarden van online klerenwinkel Supré?

Schermafbeelding 2013-09-26 om 16.21.34

Ikea kan er ook wat van. Enige lichtpuntje is dat het hier gelukkig wel om iets relevants gaat. Immers is de Billy één van hun meest beroemde kasten. En toegegeven: het leverde Ikea een heleboel reacties op.

Schermafbeelding 2014-03-31 om 18.23.38

7. Een copycat zijn

We hadden het er net bij de do’s al over; wees geen copycat. Iedereen doet elkaar na. Het hoort er een beetje bij. Je doet ergens op social media inspiratie op en vertaalt dat vervolgens naar een post voor je eigen bedrijfspagina. Maar pas wel op: een kopie binnen je eigen branche levert je een boel strafpunten op.

kopier niet zomaar

8. Je doelgroep onderschatten

Een vraag stellen is leuk, maar je kunt het ook te makkelijk maken. Niets ergerlijker dan echt domme berichten. Want zeg nou zelf: hoeveel mensen zouden onderstaande vraag fout beantwoorden?

Schermafbeelding 2014-02-12 om 09.41.36

9. Oproepen tot delen

Like & Deel & Win. Helaas wemelt het nog steeds van dergelijke acties op Facebook. Terwijl het eigenlijk heel dubbel is, want delen en liken hebben hetzelfde effect: in beide gevallen ziet een deel van je vrienden de content. Eén van de twee volstaat dus.

Daarnaast is het oproepen tot een like of reactie voor een winactie inmiddels geen probleem meer, maar een actie waarbij de Facebook fan iets kan winnen door te delen, is op Facebook nog steeds hartstikke verboden. Ik smeek alle social media managers en paginabeheerders: hou er mee op! Dit voorbeeld van Nikkie Plessen is dus hartstikke illegaal volgens de voorwaarden van Facebook. Hiermee riskeert Nikkie zonder pardon van Facebook verwijderd te worden.

Schermafbeelding 2014-03-31 om 18.36.02

10. Ongepaste vragen stellen

In de drang naar interacties gaan sommige merken zo ver in hun ‘hunt for comments’, dat ze vragen stellen die eigenlijk gewoon niet thuishoren op social media. Want wie zit er te wachten op op de antwoorden op deze vraag van Pepto?
Schermafbeelding 2014-02-27 om 14.24.33 (1)

Heb je zelf een goed of slecht voorbeeld gezien van interacties op social media, laat het dan weten in een reactie hieronder.

Foto intro met dank aan Fotolia.