How to

Online werving: zo bereik je high potential trainees

0

Voor sommige traineeships – zeker bij topmerken – zullen studenten een moord doen. Maar lang niet elk bedrijf is zo’n topmerk. En zelfs al ben je dat, dan nog is de vraag hoe je zorgt dat juist die high potentials solliciteren. Door uit te blinken in ‘graduate recruitment’ is het mogelijk om de jacht op jong talent te winnen. Wat zijn de geheimen voor succesvolle online recruitment van trainees?

De perfecte ‘Graduate website’

Allereerst is het van belang om je als aantrekkelijke werkgever te positioneren. Laten we ervan uit gaan dat je employer brand op orde is. Maar hoe communiceer je dit aan de doelgroep? Leef je in je doelgroep in. Wat drijft een master student Mechanical Engineering of een technisch bedrijfskundige? Dit helpt om te bepalen wat zij willen weten en hoe ze willen worden aangesproken.

Maar nu, hoe moet de traineesectie van jouw Werken-bij-website eruit zien? Laten we dit bekijken aan de hand van een geweldig voorbeeld, de ‘graduate website’ van de Australische bank Westpac.

Westpac benadert potentiële trainees op een allesomvattende manier. Na een websitebezoek weet de student werkelijk alles en is hij heel goed in staat om te beslissen of hij gaat solliciteren. Wat zijn de stappen voor succes bij hun online werving?

  1. Informeren
  2. Enthousiasmeren
  3. Adviseren
  4. Stimuleren
Westpac Graduates website homepage

Westpac Graduates website homepage

Allereerst informeert Westpac de bezoeker uitgebreid over de verschillende traineeships. Elk programma heeft zijn eigen toelichtende pagina inclusief een videotestimonial van een trainee, een persoonsbeschrijving, de USP’s van het traineeship en de carrièremogelijkheden na afloop ervan. Verder weet Westpac de bezoeker te enthousiasmeren voor het bedrijf door veel te vertellen, veel foto’s te laten zien, veel medewerkers aan het woord te laten en door een Facebook-gepersonaliseerde film waarin de eerste werkdag van de bezoeker wordt gesimuleerd (hieronder zie je de ‘default’ versie).

Accepteer cookies

De selectie voor een traineeship is altijd pittig en uitgebreid. Westpac geeft op een geweldige manier advies over dit proces. De bank adviseert kandidaten welke verwachtingen Westpac heeft van het CV en LinkedIn-profiel en toont video’s die uitleggen hoe je goed scoort in je sollicitatiegesprek en groepsassessment.

Westpac begrijpt dat banken onderling een strijd moeten voeren om die paar high potentials die elk jaar afstuderen aan zich te kunnen binden. Met wervende taal, veel visualiteit en interactiviteit stimuleert de bank kandidaten om toch vooral bij hen te solliciteren.

Maar hoe bereik je ze?

Liander reageert snel en goed op recruitment vragen die via Facebook worden gesteld

Liander reageert snel en goed op recruitment vragen die via Facebook worden gesteld

Eén ding is zeker, alleen een website volstaat niet. Zorg voor zinnige content op in ieder geval Facebook, LinkedIn en Twitter. TNO heeft bijvoorbeeld een apart recruitment Twitter-kanaal voor nieuws en vacatures. Jammer alleen dat ze bijvoorbeeld blogposts van hun trainees hier niet promoten, een gemiste kans!

Nodig studenten en werkzoekenden uit om via jouw sociale kanalen met je in gesprek te gaan en reageer adequaat op hun eventuele vragen. Link wel altijd duidelijk naar je careers website. Dat blijft toch vaak dé plek om het hele verhaal met al zijn nuances over te kunnen brengen. Zorg dan uiteraard wel dat deze site responsive is, want de kans is groot dat de student hem vanaf zijn telefoon of tablet wil bekijken.

Virale YouTube video’s

Wil je je bereik verder vergroten, dan zal je een mooie campagne moeten bedenken. Hoe spraakmakender en visueler, hoe groter de kans op een viraal effect. Na het succes van The Candidate van Heineken kwam Rabobank onlangs met Meet the Challenge.

Accepteer cookies

Na een interview met aparte vragen belanden nieuwe trainees als keeper bij een hockeywedstrijd. Een link naar de speciale landingspagina voor de campagne ontbreekt helaas, maar na wat zoeken vind ik die. Daar wordt leuk ingespeeld op de viral en kun je de uitgekozen trainees zelfs een mailtje sturen.

Interactieve apps of games

YouTube-filmpjes moeten wel héél origineel zijn willen ze viral gaan. Een wellicht makkelijkere optie om je bereik via social media te vergroten is via een interactieve app of game. Mooie voorbeelden hiervan zijn de Cybercrime challenge van de Politie en – speciaal voor alle FarmVille-verslaafde studenten – de al wat oudere social game Syrum van Boehringer Ingelheim, waarin je een medicijn moet ontwikkelen dat de wereld kan redden. Het succes schuilt in de sociale aspecten van zo’n game. Meerdere spelers, elkaar kunnen uitnodigen of helpen en het delen van resultaat.

Screenshot 2014-05-08 at 16.07.40

Cybercrime Challenge van de Politie

Mijn moralistische commentaar is wel dat een game een duidelijke relatie moet hebben met de business en liefst ook een serieus selecterend element in zich moet hebben: ‘past dit werk / bedrijf bij jou?’

Wees consistent in het hele sollicitatieproces

Tot slot nog een inkopper. Als je die kandidaat net ontzettend enthousiast hebt gemaakt, zorg dan ook dat de rest van het sollicitatieproces prettig verloopt. Door een gebruiksvriendelijke manier van online solliciteren, gepersonaliseerde e-mailbeantwoording, korte doorlooptijden en een inspirerende sollicitatieprocedure.