How to

Vind & bewerk je foto’s voor social media [review]

0

Als je een blog bijhoudt of veel op Facebook post, dan weet je hoe belangrijk aantrekkelijk beeldmateriaal is. Het vinden van een goede foto kan veel tijd kosten, evenals bijvoorbeeld het zelf opmaken van een quote. De online photo editor Canva speelt op deze behoefte in. Ik ben benieuwd naar deze tool: is ie handig?

Gratis online photo editor

Canva is een online photo editor die zonder specifieke kennis door iedereen makkelijk te gebruiken is. Het programma werkt intuïtief (veelal drag and drop) en is veel simpeler dan professionele beeldbewerkingsprogramma’s als Photoshop. Binnen een handomdraai heb je een mooie (en onderscheidende) fotocreatie.

Free photo editor Canva

Quotes in leuke opmaak

Een deel van de mogelijkheden qua tekstopmaakEén van de leuke eigenschappen van Canva is dat je quotes heel makkelijk in een mooi ontwerp kunt zetten. Klik in het menu op ‘Tekst’ en je kunt uit vele frisse ontwerpen (onder andere tekstballonnen) kiezen, die je vervolgens kunt aanpassen qua grootte, kleur, en lettertype. Wat de lettertypes betreft: er zitten heel fraaie fonts bij. En er is voldoende keus!

Canva is gratis, stockfotografie 1 dollar

Zoeken op 'watching' levert o.a. deze stockfoto's op Het programma is gratis als je werkt met eigen foto’s (die je kunt uploaden). Je kunt ook gebruikmaken van stockfotografie van Canva. Het kost (in augustus 2014) slechts één dollar per foto. Die prijs is laag en het aanbod is al goed, en zal naar mijn idee de komende tijd flink uitgebreid worden. Door teksten over een foto(collage) te plaatsen, krijgen je creaties een eigen uitstraling. Canva is niet puur bedoeld als fotostockbureau. Het gaat erom dat je er zelf iets aan toevoegt.

Templates voor Facebook, Twitter & Google Plus

In Canva kun je een ontwerp van elk willekeurig formaat maken. Het programma heeft daarnaast al een aantal templates in precies de goeie afmetingen voor je klaar staan voor onder andere Facebook, Twitter en Google Plus. Vervolgens kun je deze makkelijk van content voorzien: eigen foto’s, Canva-stockfotografie, teksten en vormen. Binnen no time heb je je ontwerp klaar. Vervolgens klik je op ‘link & publish‘ en kunt je je ontwerp downloaden. Als png of pdf (als wilt compleet met snijtekens voor de drukker). Die png-file heeft een hoge resolutie. Voor gebruik op internet doe je er goed aan om het bestand naar webkwaliteit om te zetten. Die functie zou eigenlijk al in de software verwerkt moeten zijn, want nu heb je alsnog een ander beeldbewerkingsprogramma nodig.

In Canva voeg je snel een tekstblok aan een foto toe

Canva-regels goed lezen

Neem wel even de regels door die Canva hanteert. Zo mag je de gedownloade afbeelding tot 24 uur na aanschaf nog aanpassen en opnieuw (zonder extra kosten) downloaden, daarna moet je opnieuw de portemonnee trekken. Ook is online gebruik van alleen een foto (dus een foto uit de bibliotheek van Canva die je niet bewerkt hebt) beperkt tot een maximum van 480.000 pixels (bijvoorbeeld 600 bij 800 pixels). Voor mij is dat over het algemeen ruim voldoende, maar toch goed om te weten. Gebruik in printuitingen als brochures, posters en dergelijke mag, mits je niet meer dan 2000 stuks laat drukken.

Beperkte beeldverbetering

Photoshop Express Editor is beter alternatief voor sec beeldbewerking Het handige van Canva is de combinatie van stockfotografie en beeldbewerking in één tool. Ik ken geen andere dienst die dat heeft. Natuurlijk zijn er wel degelijk andere goede gratis online photo editors. Mijn voorkeur heeft Photoshop Express Editor van Adobe. Deze heeft veel van de functionaliteiten van de betaalde Adobe Photoshop-producten: crop, resize, verscherpen en licht aanpassen. Houd er wel rekening mee dat dit programma (voorlopig) alleen met jpg’s kan werken.

Eerlijk is eerlijk, Photoshop Express Editor kan op het vlak van beeldverbetering veel meer dan Canva. Dus heb je een foto die flink opgelapt moet worden, dan kom je met Canva niet zo ver. Op de afbeelding zie je welke mogelijkheden Canva wel biedt: onder andere filters, contrast, brightness en blur.

Geschikt voor vluchtige online publicaties

Canva is een goedkope stockfotografie-aanbieder en gratis (simpele) online beeldbewerker ineen. Het programma werkt intuïtief en snel en levert beeldmateriaal op dat het gangbare niveau op blogs en social media overstijgt. Ik vind het met name geschikt voor vluchtige online publicaties. Als tekstschrijver werk ik nogal eens aan Facebook-posts en online nieuwsbrieven, waarbij Canva een ideale hulp is gebleken. De tool maakt de online wereld een beetje mooier. Voor het stevige werk (brochures, magazines) heb je nog steeds een grafisch vormgever nodig. Bekijk de video om te zien hoe Canva werkt.

Foto intro met dank aan Fotolia.