How to

Bedrijfsanimatie maken: dit zijn de geheimen voor succes [how to]

0

We zien allemaal dat de wereld om ons heen complexer wordt. Bedrijven kunnen steeds moeilijker uitleggen wie ze zijn en wat ze doen, studies zijn niet te herkennen en bij veel beroepen heb je geen idee wat die persoon nou eigenlijk daadwerkelijk uitvoert. Mede dankzij de informatiemaatschappij is de behoefte aan versimpelen groter dan ooit. Bedrijfsanimaties ofwel explanimations (animaties die iets uitleggen) kunnen hiervoor een goede manier zijn. Maar hoe kun je als bedrijf het proces succesvol doorlopen?

Bepaal het doel en de doelgroep

Bij elk communicatieconcept is het van belang te kijken naar je doel en doelgroep. Is het doel reclame maken voor je bedrijf, of juist een nieuwe keuze uitleggen? Wil je een nieuwe doelgroep benaderen door je animatie, of juist een huidige doelgroep iets nieuws over je bedrijf leren? Kortom: wat wil je precies bereiken met je animatie? Gebruik hier geen moeilijke modellen voor, we zijn immers aan het versimpelen. Schrijf het op, bespreek het en maak het concreet.

Verzin een succesvol concept: geheimen voor succes

‘Een goed concept is in één zin te vatten’ – een gelauwerde uitspraak die ik veelal langs hoor komen. En waar ik ook achter sta, mits er ook aan andere aspecten wordt gedacht. In de Plakfactor (Engels: Make it Stick) leggen de broers Heath uit hoe je kunt zorgen dat je verhaal onthouden wordt. De geheimen voor succes:

  • Eenvoud: zoek de kern van je verhaal
  • Onverwacht: met verrassing trek je de aandacht
  • Geloofwaardig: wees authentiek en onderbouw claims
  • Concreet: hoe duidelijker, hoe makkelijker voor je publiek
  • Met gevoel: welke emotie komt er bij kijken?
  • Met een verhaal: verhalen blijven plakken – het is niet voor niets dat deze methode al zo’n 40.000 jaar gebruikt wordt (zie grotschilderingen in Indonesië).

Leuk feitje: deze aspecten zijn op zijn Engels te vatten in het acronym SUCCES (Simple, Unexpected, Concrete, Credible, Emotional, Story). Denk eens na over deze aspecten binnen je eigen bedrijfspresentatie: komen ze voldoende terug? Of, als je bezig bent met de opstart van een animatieproject: hoe kun je deze goed terug laten komen?

Denk verder dan je eigen verhaal

Velen maken een heel duidelijk, concreet verhaal waarin zij uitleggen wat hun bedrijf precies doet (en waarom zij de beste zijn en je met hen in zee moet gaan). Hoewel je dan enkele aspecten uit SUCCES meeneemt, wordt naar mijn mening de belangrijkste, namelijk ‘Unexpected’ vergeten. Probeer eens de volgende brainstormtechniek uit:

  1. Maak een mindmap met alle associaties die je bij je bedrijf of concept hebt.
  2. Maak een mindmap met willekeurige woorden die niets met je concept te maken hebben.
  3. Maak een verhaal met minstens vijf van die willekeurige woorden om je concept heen. Waarom? Om de creativiteit te laten stromen! Juist de leukste concepten zijn opgebouwd uit dit soort elementen. Denk eens aan het populaire programma South Park: de koningen van willekeurig verbanden leggen.

Voorbeeld van een goed (unexpected) concept: “Een speelgoed-cowboy die jaloers wordt als er een mooi nieuw space-man speelgoed hem van zijn positie als nummer één speeltje stoot”.

Gebruik een held

Helden zijn een goed hulpmiddel om je verhaal te vertellen, zeker omdat het gemakkelijk is om je te identificeren met helden – waardoor emotie sterker overkomt. Een held hoeft niet perfect te zijn, de beste helden hebben fouten (kijk naar cowboy Woody in Toy Story met zijn jaloezie en afgunst). En, goede tip van Dion van der Vaart: gebruik vooral geen moeilijke namen voor je held en eventuele bijpersonen.

Een goed voorbeeld van een bedrijfsanimatie waarin een held gebruikt wordt is ‘IT-man’. Door een interessante vormgeving, goed oog voor detail en vooral de leuke grapjes is dit met recht een succesvolle bedrijfsanimatie te noemen. De comments er onder benadrukken dit:

I don’t need your services but, after watching the video, somehow I want to give you all my money.

Accepteer cookies

Het goede concept is er, en dan?

Nadenken over de uitvoer is van vitaal belang: hoe ga je het verwezenlijken en verbeelden? Clichés mogen hier zeker in gebruikt worden. Bedenk wel: wat je zegt moet je kunnen waarmaken. Presenteer je je als MVO-bedrijf – zorg dan dat dit ook in alles in je bedrijf én je bedrijfsanimatie is doorgevoerd. Begin met het maken van een synopsis: een kort verhaal van je film. Schrijf dit vervolgens uit in een uitgebreider scenario, waarna je aan de slag kunt met storyboards.

Denotatie & connotatie maken het verschil

Denotatie is wat je feitelijk ziet, connotatie is de associatie die de meerderheid van de mensen er bij zal hebben. Een mooi beeldend voorbeeld van dit principe is ‘C’est ne pas un pipe’ van Margritte. De denotatie is dat je een afbeelding van een pijp ziet, de connotatie dat het een pijp is.

In een artikel over animatie voel ik me dan toch genoodzaakt een animatie als voorbeeld te gebruiken. Geen animatie over de termen maar wél een waarin er veel gebruik wordt gemaakt van de connotatie.

Accepteer cookies

In het filmpje komen veel iconen voorbij. Zo zie je in het begin iconen van veel gebouwen bij elkaar (denotatie), waarbij de connotatie ‘grote stad is’. Een interessante is ook de dubbele helix – wat als connotatie an sich gezien kan worden (immers: alles is terug te leiden naar afbeeldingen van lijnen) maar ook de connotatie ‘wetenschap’ heeft.

Denk in je storyboards goed na over de denotatie en connotatie – bedenk bij elke scene wat je feitelijk ziet en welke associaties hierbij kunnen worden bedacht.

De feitelijke realisatie

Er zijn legio partijen die je van harte kunnen helpen met het realiseren van je animatie. Bedenk van te voren goed wat je precies wilt, wat je budget is en welke aspecten je van belang vindt. De meeste partijen kunnen goed helpen met het bedenken van je animatie, maar je kunt ook animatoren inhuren die alleen de uitvoer aanpakken. Het is dus van belang om goed te bedenken hoeveel je hierin zelf wilt investeren en hoeveel je wilt outsourcen.

Weinig budget? Sien Wassenaar legt je uit hoe je kunt besparen op bedrijfsfilms.

Iteratieve feedback

Na een periode van brainstormen, concepten en realiseren is je animatie klaar. De laatste correctieronde is geweest en je kunt je boodschap gaan verspreiden. Om goed te kunnen meten in hoeverre je je doelen behaald hebt, is het van belang dat je om feedback vraagt. Dit kun je ook doen voordat je je animatie online verspreidt – vraag bijvoorbeeld de medewerkers binnen je bedrijf wat ze er van vinden. Vraag alle mogelijke doelgroepen, buren, vrienden en kennissen wat ze er van vinden. Vraag eens wat zij denken dat je wilt overbrengen met de film (de boodschap) en wie zij denken dat je doelgroep is. Dit levert hele waardevolle informatie op.

Overigens: ik wil met klem vermelden dat ik van mening ben dat je animatie het beste als een iteratief proces kunt oppakken, waarin je meerdere malen om feedback vraagt (ook en liefst van externen). Vraag ze eens wat ze van je synopsis vinden. Vertel eens je plan voor het filmpje, misschien dat zij met hele goede ideeën aankomen om het nog net wat beter te maken!

Think before you do!

Met dit artikel hoop ik een hands-on kijk te hebben gegeven in bedrijfsanimaties en hoe je dit het beste kunt aanpakken. Bedenk dat de conceptfase cruciaal is en dat je deze de ruimte moet geven die deze verdient. Op deze manier bereik je je doelen en kun je complexe (en minder complexe) elementen van je bedrijf nóg beter aan je doelgroep overbrengen. Go for it!

Illustratie intro met dank aan Fotolia.