Video, Cases

Livestreamen met Periscope: de guide voor bedrijven [video]

0

Livestreamen is nog nooit zo makkelijk geweest. Installeer een app op je mobiel, en binnen 2 seconden ben je live te zien! Periscope en Meerkat zijn momenteel de meest bekende livestream-apps. Eigenlijk hebben ze allebei dezelfde soort functie: live video-broadcasten, en daarnaast realtime interactie met kijkers.

In mijn vorige Periscope-video kun je zien hoe Periscope praktisch in z’n werk gaat, en gaf ik je basistips en -tricks. In deze video een livestream-guide voor bedrijven, met inspirerende Nederlandse voorbeelden!

Accepteer cookies

Waarom livestreamen werkt

Er zijn verschillende psychologische redenen waarom wij, mensen, aangetrokken zijn tot video:

 • Onze hersenen gebruiken gezichten en stemmen om reguliere informatie om te zetten in betekenisvolle en bruikbare informatie.
 • Video, en dan vooral livestreamen, is de meest persoonlijke manier om wat van jezelf te laten zien op internet. Je kunt je niet verstoppen achter Photoshop of een lap tekst.
 • De directheid van het medium en interactie voegen onvoorspelbare en aandachttrekkende elementen toe die nergens anders te vinden zijn.

Ik geloof dat livestreamen het socialmedialandschap echt kan veranderen, en een grote impact kan hebben op digitale marketing. En vooral nu, het is nog nooit zo makkelijk geweest om te livestreamen!

Livestream een event

Met livestreamen kun je je kijkers echt meenemen in het hier en nu. Dat is heel goed te gebruiken bij events. Niet iedereen kan altijd naar je event komen, maar dat betekent niet dat mensen het compleet hoeven te missen.

Tom Coronel laat je bijvoorbeeld de behind the scenes zien van zijn races, of zijn indoorkarting-event.
Je kunt ook talks en presentaties livestreamen om deze beschikbaar te maken voor een groter publiek.

Accepteer cookies

Tip: betrek Twitter

Betrek je Twitter-community door een bepaalde hashtag te gebruiken. Herhaal die ook tijdens de uitzending, zodat volgers de hashtag ook kunnen gebruiken.

Livestream een product launch

Lanceer je een nieuw product? Integreer dan een livestream, zodat je fans die niet direct aanwezig kunnen zijn, het toch kunnen meemaken. Zo kun je je launch openstellen voor een veel groter publiek.

Tip: gebruik veel close-ups

Om het persoonlijk te maken en je kijkers echt te betrekken bij je livestream, kan ik je adviseren om veel close-ups te gebruiken. Niet alleen op gezichten, ook van het product. Laat het product en de functies van heel dichtbij zien. Geef de kijker het gevoel dat hij naast je staat en met je meedoet.

Livestream een Q&A

De Q&A kennen we allemaal. Maar wat dacht je van een live vragenkwartiertje? Waarin de vragen dus realtime naar je toe komen? Dit is een unieke manier om heel transparant en direct te communiceren met je doelgroep. Iemand die het erg leuk doet op Periscope, ook met Q&A’s, is Michèle Sparreboom. Een inspirerende dame die met haar serie ‘30-dagen Periscope’ ontzettend interactief en creatief communiceert met haar volgers. Elke dag is ze live, met de ene dag een boekreview, de andere dag een leuk interview, een inspirerende talk, of vragenkwartiertjes. Ze bewaart de ‘scopes, en post ze later op Facebook en andere social media. Erg handig, dan blijft je content leven!

Accepteer cookies

Tip: hergebruik de livestream

Een livestream hoeft niet helemaal over te zijn als je uit de lucht bent. Sla de video op, en zet ‘m op andere socialmediakanalen om het gesprek levend te houden!

Livestream promoties en deals

Geef je klanten en fans een exclusieve promotie of deal via een livestream. Net als bij andere sociale netwerken, kun je op deze manier een groter publiek bouwen.

Tip: volg Giel van 3FM

Giel is echt op online video en livestreamen gesprongen. Hij laat vaak behind the scenes zien van bijvoorbeeld muziekoptredens, en geeft zo een hele andere en directe kijk in z’n eigen keuken. Leuk ter inspiratie!

Livestream how-to’s

Hebben jouw klanten bepaalde vragen die telkens terugkomen? Misschien is het dan een leuk idee om regelmatig een tip te livestreamen. Gebruik bijvoorbeeld een bepaalde dag in de week om een tip of how-to te livestreamen. Zo heb je een duidelijk schema en weten je volgers wat ze kunnen verwachten. Houd er rekening mee dat een tip of how-to livestreamen heel anders is dan een goed geproduceerde, bijna geperfectioneerde, video op je website.

Tip: het hoeft niet perfect!

Livestreamen is direct. Het is persoonlijk en echt, inclusief alle uuhh’s en aahh’s. En dat geeft niet. Dat is juist wat livestreamen zo persoonlijk maakt!

Praktische Periscope-tips

Een aantal praktische tips voordat je gaat daadwerkelijk gaat ‘scopen:

 • Wees persoonlijk. Dat kan bijna niet anders, met je mobieltje voor je neus is het al snel persoonlijk – maar wees vooral niet stijf. Wees niet een bedrijf of merk, maar wees jezelf.
 • Reageer op vragen en reacties. Dit is juist wat Periscope zo leuk maakt: alle reacties! Dus reageer daar meteen op. Je kunt ook zien wie er binnenkomen, die mensen kun je verwelkomen.
 • Speel in op hartjes. Bij Periscope kunnen kijkers aan jou laten merken dat ze je broadcast leuk vinden door een keer op het scherm te drukken. Dan zie jij een hartje verschijnen. Kijkers kunnen zoveel hartjes achterlaten als ze willen. Dat is erg handig voor jou, omdat je daar goed op kunt inspelen. Als kijkers het interessant en leuk vinden wat je op dat moment te zeggen hebt, laten ze het weten. Dan kun je daarop inspelen.
 • Zoekfunctie. De zoekfunctie op Periscope is helaas op dit moment nog erg beperkt. Wel kun je op Twitter zoeken met de hashtag Periscope. Zoek bijvoorbeeld op ‘sail amsterdam’ in combinatie met #Periscope, dan kom je vanzelf een aantal livestreams tegen.

Zo wordt jouw livestream gevonden

Het zou jammer zijn als je een heel verhaal houdt voor een publiek van 0, dus ten slotte een aantal tips voor de vindbaarheid van je livestream:

 • Kondig de livestream een aantal keren van tevoren aan op je andere socialmediakanalen.
 • Zet de Twitter-postknop ‘aan’, zodat je livestream meteen aangekondigd wordt op Twitter zodra je live bent.
 • Gebruik een pakkende titel met woorden waar veel op gezocht wordt.
 • Deel de link van je livestream op andere social media.
 • Zodra je livestream over is, hoeft het niet dood te zijn. Sla de video op, en zet ‘m op Facebook, YouTube – overal waar je wilt om je video levend te houden!

Livestreamen: de toekomst?

Livestreamen is nog nooit zo gemakkelijk en goedkoop geweest. Uiteraard zijn er nog allerlei minpuntjes aan Periscope en Meerkat, maar de basis staat er. Livestreamen is hier. Het is persoonlijk. Het is echt. En als je het aan mij vraagt, gaat het alleen maar groeien. Wat denk jij: is livestreamen de toekomst? Heb jij al gescoped? En wat zijn jouw tips en ervaringen met Periscope? Ik hoor het graag!