Verdieping

Google AdWords: in 60 minuten aan de slag

0

Met Google AdWords bereik je snel en eenvoudig potentiële klanten. Het advertentieplatform van Google is echter behoorlijk complex en je krijgt geen garanties voor succes. Hoe zet je AdWords optimaal in tegen de laagste kosten? Het boek ‘Google Adwords in 60 minuten‘ helpt je op weg.

Bloggen, SEO-schrijven en LinkedIn-marketing: na ruim 20 boeken in de 60-minutenserie van Frankwatching is er nu pas een exemplaar over Google AdWords. Dat is bijzonder, want de dienst bestaat al sinds 2000 en is met afstand Google’s grootste melkkoe. Zo harkt de zoekgigant er jaarlijks tientallen miljarden dollars mee binnen.

Laagdrempelig en goedkoop de juiste mensen bereiken

Het is goed verklaarbaar dat Google zo succesvol is met AdWords. Het advertentieplatform is laagdrempelig, relatief goedkoop en stelt je gericht in staat de juiste mensen te bereiken. Daar staat tegenover dat de dienst – met name voor nieuwe gebruikers – behoorlijk complex is. En wil je het maximale rendement halen uit je AdWords-euro’s, dan is de nodige voorkennis onmisbaar.

In het boek ‘Google AdWords in 60 minuten‘ (aff.) helpen Pascal Selles, Ellen Verstraten en Laura Diepeveen je bij het succesvol inzetten van Google AdWords. De auteurs zijn als marketeer werkzaam bij marketingbureau Hayona en hebben veel ervaring met onder andere online campagnes.

‘Google AdWords in 60 minuten’ is in 164 korte pagina’s opvallend compleet. Zo komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod:

  • Voorbereiden van AdWords-campagnes
  • Doelen formuleren en meetbaar maken
  • Werken met advertentiegroepen en zoekwoorden
  • Campagnes met banners en video’s opzetten
  • Structureel meten en verbeteren
  • Praktische tips om rendement te verbeteren en kosten te verlagen

Hoewel AdWords zich primair leent voor commerciële doeleinden (lees: plat verkopen), staan de auteurs ook stil bij andere toepassingen. Denk daarbij aan het vergroten van je naamsbekendheid, remarketing met video en banners en de inzet van het platform voor non-profit organisaties.

Slimme tips voor je AdWords-campagnes

Het boek is bijzonder geschikt voor lezers die nieuw zijn met het advertentieplatform. Dat wil niet zeggen dat er geen goede tips instaan voor meer ervaren gebruikers. Dit zijn er 3.

1. Zoekterm als exact zoekwoord én aangepast breed zoekwoord

Voeg een zoekterm voor een campagne toe als exact zoekwoord en aangepast breed zoekwoord. Je advertentie wordt dan bij beide opties vertoond. Omdat het doorklikpercentage van exacte zoekwoorden doorgaans hoger ligt, is dit gunstig voor je kwaliteitsscore. Je betaalt na verloop van tijd minder per klik.

2. Bodaanpassing voor mobiel

Werkt je website niet goed op mobiele apparaten? Stel dan een bodaanpassing voor mobiel in van -100%. Je advertenties zijn dan niet meer te zien op mobiele apparaten.

3. Klikken maximaliseren

Heb je weinig tijd? Stel de automatische biedstrategie dan in op ‘klikken maximaliseren’. AdWords zorgt vervolgens voor zoveel mogelijk klikken uit je dagbudget. Stel wel altijd een bodlimiet in, zodat Google dit bedrag nooit overbiedt.

‘Google AdWords in 60 minuten’ schetst praktisch raamwerk

De uitdaging bij een papieren boek over een online marketing is dat de informatie snel gedateerd is. ‘Google AdWords in 60 minuten’ ondervangt dit door de dienst en de mogelijkheden op hoofdlijnen te beschrijven.

Na een korte inleiding volgen hoofdstukken over het bepalen van een effectieve strategie, het kiezen van de juiste zoektermen om je advertenties bij te tonen en tips om te meten en te optimaliseren. Zo schetsen de auteurs een praktisch raamwerk en krijg je als lezer volop handvatten om AdWords bewust en doelgericht in te zetten.

Uitstekende aanvulling

‘Google AdWords in 60 minuten’ is een uitstekende aanvulling op de 60-minutenserie. Door zijn logische opbouw en heldere schrijfstijl heb je het in een mum van tijd uit. Belangrijker is dat je er ook echt mee aan de slag wil gaan. Google AdWords kan aanvankelijk best imponerend zijn, maar na het lezen van dit boek blijkt dit onnodig.

Met de juiste kennis, een gerichte strategie en meetbare doelen kan iedereen met Google AdWords gericht de juiste mensen bereiken. Weliswaar niet gratis, maar dat is alle tijd en moeite die je in andere marketingactiviteiten steekt ook niet.

Valt er dan helemaal niets aan te merken op ‘Google Adwords in 60 minuten’? Nou vooruit, een ding. De auteurs hebben het steevast over ‘boekje’ en daarmee doen ze zichzelf te kort. Want ondanks zijn geringe omvang is deze uitgave compleet genoeg om de omschrijving boek te rechtvaardigen. Een aanrader derhalve.

Over het boek

Titel: Google AdWords in 60 minuten
Auteur: Pascal Selles, Ellen Verstraten & Laura Diepeveen
Uitgever: Haystack
Jaar: 2017
ISBN: 9789461262448
Mediatype: Boek, 164 pagina’s
Prijs: €12,50
Bestellen: via Managementboek (aff.)