Customer experience

Zo word je beter gevonden in Bing: 3 tips

0

Als het om SEO gaat, wordt Bing nog wel eens vergeten. Zonde, want het loont om ook voor de zoekmachine van Microsoft te optimaliseren. Dus: 3 tips voor een betere vindbaarheid in Bing!

Het aandeel van Google in search is in Nederland 89,33% voor desktop en 97,83% voor mobiel. Het is dus logisch als het om optimalisatie van websites gaat de focus op deze zoekmachine te leggen. Maar toch zijn er zeker redenen die het interessant maken om ook voor Bing te optimaliseren! Zoals:

 1.      Lagere concurrentie
 2.      Hoger doelconversieratio
 3.      Specifiekere doelgroep

Bing is een zoekmachine waarbij het doelconversieratio gemiddeld 19,37% hoger ligt vergeleken met Google. Dit komt vooral omdat het grootste aantal bezoekers van Bing een koopintentie heeft. Hierdoor is het op zichzelf al interessant om je website beter vindbaar te maken in de zoekresultaten van Bing. (Om je online vindbaarheid in Bing te kunnen volgen is het aan te raden gebruik te maken van Bing Webmaster Tools.)

Tip 1. Social signals

Voor Bing-SEO spelen signalen vanuit social media-kanalen een rol. Dit komt omdat Bing social signals als rankingfactor zien. Hoe meer signalen (likes, shares en clicks) er via kanalen als Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram en Snapchat naar de website worden verstuurd, des te meer autoriteit de website volgens het algoritme van Bing lijkt te bevatten.

Volgens dit onderzoek worden merkgerelateerde signalen door Bing erg sterk beoordeeld. Zoekmachine-optimalisatie voor Bing kan direct in verband staan met je brandingsstrategie. Dus, hoe optimaliseer je de social signals voor Bing? Ik leg het je uit.

Hoe optimaliseer je de social signals voor Bing?

In de zoekresultaten van Bing worden artikelen en pagina’s met veel social signals, verwijzingen en clicks vanuit bijvoorbeeld Facebook, Instagram en Twitter beter beoordeeld, omdat bezoekers via de social media-kanalen al interesse hebben getoond. Met de tool BuzzSumo kun je meten welke content het goed doet op social media. Zo zien we dat Bol.com op positie één rankt op het zoekwoord ‘Monopoly valsspelers editie’ en dat de pagina 6.200 keer een actie van bezoekers via Facebook heeft ontvangen. Dit zijn veel social signs die een zoekmachine als Bing kan herkennen als een compliment voor de webpagina.

Om meer signalen vanuit social media-kanalen te ontvangen moet je het volgende doen:

 •        Creëer kwalitatieve en interessante content voor je doelgroep
 •        Zorg voor interactie met je doelgroep
 •        Zorg dat je Open Graph en Twitter Cards correct zijn ingesteld
 •        Link vanuit je social media-posts naar de betreffende pagina op de website

Hoe meer ‘ambassadeurs’ je pagina heeft, des te beter Bing de relevantie en waarde van je content lijkt te interpreteren.

Twee schermen Bing laptop

Tip 2. Aantal backlinks verhogen

Waar voor Google de relevantie en de natuurlijkheid van backlinks belangrijk zijn, is voor Bing het aantal backlinks belangrijk. Voor een goed en natuurlijk linkprofiel adviseer ik altijd een balans te vinden in de volgende soort links:

 •        Startpagina-links
 •        Partnerpagina-links
 •        In-content-links
 •        Afbeelding-links
 •        Nofollow-links
 •        Dofollow-links

Bing is op zoek naar een goede balans tussen kwaliteit en kwantiteit. Het is voor Bing dus goed om veel en kwalitatieve links te plaatsen. Maar bij het beoordelen van de kwaliteit van de backlinks loopt deze zoekmachine wel stukken achter op Google en is het aantal backlinks dus nog erg belangrijk om beter te ranken in de zoekmachineresultaten van Bing. Google indexeert zo veel mogelijk vormen van content waar Bing pagina’s zonder autoriteit volledig uit de index zal verwijderen. Het aantal verwijzende domeinen en backlinks is daarom zeer belangrijk voor Bing-SEO.

Hoe doe je dit?

Door de volgende stappen te volgen kun je de autoriteit van een pagina of website voor Bing verbeteren:

 •        Plaats gerichte backlinks naar specifieke pagina’s
 •        Gebruik exacte en long-tail zoekwoorden, en varieer hierin
 •        Zorg voor relevante on-page content op de pagina waar je naartoe verwijst
 •        Plaats links op websites met een groot linkprofiel
 •        Plaats links op domeinen met .gov, .org en .edu-extensies
 •        Vermijd link-farms
 •        Plaats ongeveer 20 nieuwe backlinks per maand. Zo maak je minder kans op een penalty vanuit Google en kun je de autoriteit opbouwen voor Bing.

Uit een onderzoek van Link Assistant blijkt dat 20 een gezond aantal backlinks is waarbij de kans op Google penalties erg klein is. Tegelijkertijd boost je de autoriteit voor Bing. (Via deze link kun je lezen hoe Bing zelf over linkbuilding denkt.)

Mijn tip: met goede en relevante content zullen andere websites sneller uit zichzelf links plaatsen naar je website. Dan spreken we over een natuurlijke opbouw van het linkprofiel.

Tip 3. Gebruik visuele en lokale content

Bing is meer ingericht op visuele content zoals afbeeldingen, video’s en infographics dan Google.

‘Google favours speedy page loads and text-based content, and can’t index Flash-based websites; Bing likes visual content and media-heavy sites, and can crawl video, audio, images, and Flash sites.’

Ook op het gebied van audio is Bing interessant voor een goede vindbaarheid. Met originele media en goede HTML-elementen zoals een alt-tekst, titel en omschrijving wordt je visuele content al snel meegenomen in de rankings van Bing.

Naast het goed beoordelen van visuele aspecten van content is Bing ook gevoelig voor lokale SEO. Met Bing Places for Business (nog niet uitgerold in Nederland) kun je de content verder uitlichten en je lokale vindbaarheid vergroten.

Focus je SEO-werkzaamheden dus niet alleen op Google, maar kijk ook eens naar de mogelijkheden binnen de zoekmachine van Bing. Hier liggen ook kansen voor jouw website!

Dit artikel is gecheckt door het SEO-panel.