Social media

Pieken met Pinterest: 9 tips & strategieën

0

Hoe krijg je zoveel mogelijk bezoekers naar je website? Hoe verhoog je je naamsbekendheid en realiseer je meer sales? Terwijl je druk bezig bent met een marketingstrategie voor Instagram en Facebook, is Pinterest uitgegroeid tot een krachtig platform. Gebruik je nog geen Pinterest voor je bedrijf? Dan is het hoog tijd om dit platform opnieuw te overwegen. Want je kunt er veel voordeel uit halen.

Een aantal feiten over dit succesvolle platform:

Deze statistieken suggereren dat je kunt profiteren van het enorme aantal betrokken gebruikers. Maar de vraag is: hoe doe je dat precies? Met deze beknopte handleiding kun je effectief aan de slag.

1. Optimaliseer je profiel

Als je Pinterest voor je bedrijf gebruikt, begin dan met het optimaliseren van je profiel om je merkimago nauwkeurig weer te geven. Als mensen je profiel bekijken, moeten ze een duidelijk beeld krijgen van waar je voor staat en wat voor inhoud ze kunnen verwachten.

Loop je profiel eens op de volgende punten na:

  • Voeg een duidelijk logo toe aan je profielfoto volgens de richtlijnen voor Pinterest-afmetingen: 165 x 165 pixels.
  • Maak een opvallende omslagfoto die je merkstijl weerspiegelt.
  • Schrijf een korte samenvatting die je merk nauwkeurig definieert en voeg een URL naar je website toe.
  • Highlight een paar van je beste boards om mensen een glimp te geven van wat je te bieden hebt.

Ik deel graag een voorbeeld van een bedrijf dat dit helemaal onder de knie heeft. Vtwonen staat bekend om inspiratie voor in en rondom je huis en dat wordt door alle elementen op hun profiel overgenomen. Hun uitgelichte borden sluiten aan bij samenvatting bovenaan hun profielpagina. Het vormt een mooie mix van interieurideeën en meer praktische inhoud zoals doe-het-zelf tips.Screenshot van het Pinterest-account vtwonen.

Als je dieper in wil gaan op hoe je de branding voor je profiel kunt instellen, bekijk dan eens de Pinterest-merkrichtlijnen handleiding.

2. Stel duidelijke en realistische doelen

Wat verwacht je te halen uit je Pinterest-marketinginspanningen? Wil je een betere zichtbaarheid en een grotere merkbekendheid? Misschien wil je meer verkeer naar je website genereren of je productverkoop maximaliseren. Het is belangrijk om concrete doelen te stellen, zodat je een gerichte aanpak kunt volgen.

Zoals elk sociaal netwerk heeft ook platform unieke waardeproposities. Het platform kan een specifieke rol spelen bij het bereiken van de belangrijkste doelen van je overkoepelende sociale marketingstrategie. Omdat Pinterest enorm aanwezig is als visuele zoekmachine met veel organisch bereik, is je aantal volgers op Pinterest slechts het minimum van het potentiële bereik.

Zo, je hebt je doelen bepaald. Wat nu?

3. Ontwikkel een krachtige contentstrategie

Als je Pinterest zakelijk gebruikt, kun je niet alleen links en afbeeldingen plaatsen en vervolgens maar hopen op het beste. Het is van belang om een specifiek idee te hebben van welke soorten content je moet plaatsen om je publiek te overtuigen.

Nadat je je doelen hebt bepaald, kun je beginnen met het ontwikkelen van een strategie die is afgestemd op die doelen. Wat voor soort content zal bijdragen om je doel te bereiken? En wat voor soort content verwacht je publiek van je?

Hoewel er veel opties zijn, zouden de vier soorten afbeeldingen die hieronder worden toegelicht de hoekstenen van je Pinterest-contentstrategie moeten vormen.

Opvallende beelden

Net als Instagram is ook Pinterest een visueel platform. Beelden die opvallen en meteen in het oog springen, zouden de essentie van je strategie moeten zijn. Dit vrolijke straatje trekt de aandacht door alle kleuren.  Voorbeeld van het gebruik van opvallende beelden voor Pinterest.

Educatieve beelden

Leerzame inhoud is de levenskracht van Pinterest. Uit een onderzoek van Pinterest in 2017 blijkt dat 84% van de pinners zegt dat Pinterest hen helpt nieuwe dingen te leren. Zorg er dus voor dat je contentstrategie instructieve visuele inhoud bevat die mensen helpt leren hoe ze iets moeten doen, zoals tips. 24Kitchen deelt bijvoorbeeld regelmatig recepten en tips om volgers te helpen nieuwe dingen te leren.

Inspirerende beelden

Mensen komen ook naar Pinterest om inspiratie op te doen. Geef je volgers een regelmatige dosis visuele inspiratie die relevant is voor je branche. Of het nu gaat om motiverende citaten of ideeën voor trouwdecoraties. Fonq heeft verschillende borden gemaakt om volgers inspiratie te geven voor het interieur.

Informatieve beelden

Informatieve content is een ander type educatie-content die kan helpen je Pinterest-publiek te betrekken. Maak infographics waarmee mensen nieuwe feiten en cijfers kunnen leren die relevant zijn voor jouw branche en producten.

Bij Frankwatching delen we regelmatig pins in de vorm van infographics met tips om onze volgers te helpen nieuwe dingen te leren over bijvoorbeeld social media. Benieuwd naar het Pinterest-account van Frankwatching? Neem gerust een kijkje.

4. Volg goede voorbeelden om op te vallen

Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om mooie, opvallende afbeeldingen te kunnen maken. Als je meer visueel aantrekkelijke pins wil maken, check dan de creatieve best practices van Pinterest en ga aan de slag!

5. Publiceer op het juiste moment

In tegenstelling tot sommige supersnel bewegende platforms zoals Instagram, kan de visuele inhoud waar je zoveel moeite voor hebt gedaan op Pinterest een veel langere houdbaarheid hebben.

Seizoensgebonden en gelegenheid-gerelateerde content is goed vertegenwoordigd op Pinterest. Met veel manieren om ideeën te vinden: van recepten tot decor. Het seizoensgebonden onderzoek van Pinterest toont aan dat veel pinners al maanden van tevoren beginnen met zoeken naar gelegenheden. Pins met een zomerthema worden in het voorjaar gepind en wintervakanties al vanaf juni.

Om erachter te komen op welke dag en welk tijdstip je pins het beste scoren, moet je je content analyseren. Dat kan helpen om je publiek te bereiken. SproutSocial is een populaire tool waarmee je kunt zien hoe je content presteert op Pinterest. De tool gebruikt toptijden uit het verleden om de beste tijden voor de toekomstige berichten aan te geven.

6. Zorg dat je dagelijks actief bent

Pinterest heeft het liefst dat je dagelijks actief bent met eigen pins of met re-pins. En als het even kan op meerdere tijdstippen. Hoe actiever je bent op diverse tijdstippen, hoe sneller je groeit qua volgers, wat er weer voor zorgt dat je meer mensen bereikt.

Geen tijd? Plan vooruit

Maar, ik hoor je denken, soms heb je daar simpelweg geen tijd voor. In Pinterest zelf kun je 14 dagen vooruit plannen. En via een tool zoals Later kun je eindeloos vooruit plannen. Plan bijvoorbeeld vooruit om dagelijks een nieuwe Pin te plaatsen op je account. Zo blijf je actief.

7. Voeg Pinterest-knoppen toe aan je website

Als je wil dat mensen jouw content pinnen, moet je het ze zo makkelijk mogelijk maken. Een van de beste tips om dit te doen, is door een Pinterest-bewaarknop aan je website toe te voegen. Hiermee kunnen mensen content van je website direct op hun eigen Pinterest-account bewaren.

Met de Pinterest Widget Builder kun je zelf geschikte bewaarknoppen maken voor je website. Mensen kunnen dan met slechts één klik jouw content bewaren.

Pinterest-knop bij product.

Op de website van vtwonen is ieder product voorzien van zo’n Pinterestknop. Op die manier kun je eenvoudig een product pinnen door op de knop te klikken.

8. Groepsborden

Een groepsbord is een bord met meerdere deelnemers. Deze deelnemers hebben de mogelijkheid om hun pins op dit groepsbord te pinnen. Als je momenteel bijvoorbeeld 500 volgers op Pinterest hebt en lid wordt van een groepsbord met 100.000 volgers, dan hebben jouw Pins de kans om gezien te worden op dat grote bord. Hierdoor vergroot je de kans op meer bereik. En het is ook gewoon leuk om met meerdere mensen samen content te delen.

9. Adverteren

Sinds vorig jaar april is het mogelijk om advertenties op Pinterest te plaatsen. De verschillende targeting-opties zorgen voor nieuwe manieren om de doelgroep te bereiken.

Een groot voordeel van adverteren op dit platform zijn de lage kosten. De kosten per klik zijn gemiddeld rond de €0.80 cent. Dat is heel laag als je het vergelijkt met bijvoorbeeld Google Adwords. Daar ben je al snel gemiddeld €2,- kwijt per klik. Alles wat je moet weten over adverteren op Pinterest vind je in dit eerder verschenen artikel op Frankwatching.

Beginnen met pinnen

Bovenstaande tips helpen je om meer waarde uit Pinterest te halen. Met wat oefeningen in combinatie met data gestructureerde inzichten, kun je nieuwe manieren vinden om je inspanningen te optimaliseren en te genieten van de voordelen van dit platform.

Bedenk wel eerst goed of jouw branche geschikt is voor Pinterest. Het platform is voornamelijk gericht op B2C-klanten die inspiratie willen opdoen op het gebied van fashion, reizen, food, tuinieren, beauty en lifestyle.

Wat is jouw ervaring met het gebruik van Pinterest voor je bedrijf?