Social media

11 tips & hacks om méér uit LinkedIn te halen

0

Elke dag ontmoeten wij (digitaal) mensen die niet van het bestaan weten van bepaalde LinkedIn-functionaliteiten of beproefde hacks. Voor dit artikel vroegen we ook onze netwerken om hulp. Welke succesvolle LinkedIn-tactiek, -tip of -hack willen zij met jou delen? Het leidde on- en offline tot heel wat input. De 11 meest relevante hebben we voor je geselecteerd.

Eerder publiceerden wij hier een artikel vol met LinkedIn-tips. Het artikel werd zó goed gelezen, dat we voor jou op zoek zijn gegaan naar nieuwe tips. In willekeurige volgorde:

Tip 1. Een bedrijfspagina voor zzp’er. Doen of niet doen?

Een veelgehoorde klacht onder zzp’ers is dat in het persoonlijke profiel géén logo zichtbaar kan worden, zonder een bedrijfspagina te hebben. Het gevolg is dat veel zelfstandigen een default blokje in hun profiel hebben, terwijl ze wel een sprekend, eigen logo hebben. Anderen maken wél een bedrijfspagina aan, maar onderhouden deze niet. Wat zegt dat over jouw bedrijf?

Geen logo zichtbaar op LinkedIn als zelfstandige

Er is een oplossing voor dit probleem, en deze is vrij simpel. Maak een bedrijfspagina mét logo aan en verwijder ‘m vervolgens. Het logo van het door jou aangemaakte bedrijf blijft dan op het profiel staan. Zie onderstaand voorbeeld: wij maakten een testpagina aan, die we verwijderd hebben.

Voorbeeld van hoe je een logo toevoegt op LinkedIn als zelfstandige

Of dit werkt als je een bedrijfspagina aanmaakt én verwijdert op dezelfde dag, weten we niet. Voor de zekerheid hebben wij een paar dagen gewacht. Dit is overigens ook toe te passen als je een samenwerkingsverband hebt.

Tip 2. Filter away!

Je kunt het nauwelijks een hack noemen, maar deze LinkedIn-functionaliteit is behoorlijk onbekend en onbemind… Namelijk filters. Wat niet veel mensen weten is dat je ook met een gratis account van LinkedIn zeer uitgebreid kunt zoeken. Het begint in je zoekbalk.

Ben je bijvoorbeeld op zoek naar iemand die je kan helpen met het ontwikkelen van ‘LinkedIn campagnes’, dan toets je deze woorden in. Dat levert meer dan 10.000 resultaten op! Zie jij dan door de bomen nog het bos? Om dit specifieker en dus relevanter te maken: maak gebruik van ‘alle filters/all filters’. Hier kun je de zoekresultaten verfijnen. Als je op zoek bent naar iemand uit de buurt, bijvoorbeeld Utrecht e.o., dan zijn er ‘nog maar’ 400 resultaten.

Filters op LinkedIn

Vind je dit nog steeds te veel? Dan kun je deze resultaten verder verfijnen door bijvoorbeeld de eerste- en tweedegraadsconnecties aan te vinken, een bedrijfstak in te vullen of een profieltaal als criterium toe te voegen.

De zoekresultaten geven standaard personen weer, maar je kunt ook zoeken op vacatures, content, bedrijven, onderwijsinstellingen of groepen. En ook deze resultaten kun je weer verfijnen!

Filters op LinkedIn: verfijnen

Tip 3. Nieuwe toepassing voor events op LinkedIn

In ons eerdere artikel spraken we de hoop al uit, maar je kunt sinds kort ook via bedrijfspagina’s een event aanmaken. In deze rare tijden zul je er misschien minder invulling aan kunnen geven, al kun je deze toepassing natuurlijk ook gewoon inzetten voor live-events, webinars en online trainingen.

Events op LinkedIn

Tip 4. Tóch zien wie jouw bedrijfspagina volgt?

Ra, ra, ra… het kon in het begin wel, toen weer niet, toen heel even wel en nu al een tijd lang niet. Of toch wel? Welkom in de wondere wereld van de LinkedIn-bedrijfspagina’s.

Waar we helaas al tijden niet meer kunnen inzien wie onze volgers zijn. Ja, we kunnen wat demografische gegevens raadplegen via de beheermodus, maar we kunnen niet de individuele volgers achterhalen, wat écht interessant zou zijn. Maar er is een korte omweg. Deze is helaas alleen voorbehouden aan leden met een premium LinkedIn Sales Navigator-account. Zij kunnen wél inzien wie hun bedrijfspagina volgen. Als je een nieuwe lijst met leads aanmaakt, verschijnt er een ‘tab’ met ‘Leads that follow my company page’. Handig!

Tip 5. Maak van potentiële klanten geen spoorzoekers

Erna van Poppel pleit voor duidelijkheid in je LinkedIn-profiel. Iets waar we ons helemaal in kunnen vinden! “Maak geen spoorzoekers van mensen die in je geïnteresseerd zijn. Maak het ze gemakkelijk.” De tips van Erna:

  • Zorg ervoor dat je contactinformatie in het desbetreffende onderdeel van LinkedIn op orde is. Het juiste telefoonnummer, het actuele professionele e-mailadres, URLs die met je werk (of andere onderdelen van je leven) samenhangen, eventueel je locatiegegevens. Ik maak het echt te vaak mee dat deze informatie ontbreekt of niet meer klopt.
  • Plaats je e-mailadres en/of mobiele nummer aan het begin of einde van je summary.
  • Plaats je e-mailadres en/of mobiele nummer in de beschrijving van de meest actuele werkervaring/experience op je profiel.
  • Plaats je telefoonnummer in je professional headline, de regel die onder je naam staat, bovenaan je profiel. Je hebt op deze plek de beschikking over 120 (of meer) posities en het kan een heel goed idee zijn om er daarvan bijvoorbeeld 10 aan je telefoonnummer te vergeven.

Tip 6. LinkedIn-groepen

De groepen op LinkedIn blijven een zorgenkindje. Weinig activiteit, veel commerciële boodschappen. Grosso modo dan. Want er zijn natuurlijk wél groepen die goed werken, waarin hele specifieke kennis wordt gedeeld, goede discussies plaatsvinden en mooie contacten ontstaan. Je kunt een LinkedIn Groep bijvoorbeeld gebruiken om van je vakgebied op de hoogte te blijven, maar je kunt er ook zelf updates met kennis delen.

Ronny van Dooren noemt groepen een zwaar onderschatte feature. “Ben eigenaar van 3 redelijk grote LinkedIn-groepen. Als groepseigenaar kun je ieder lid met een persoonlijk bericht bereiken, wel of geen connectie. Bovendien mogen groepseigenaren onbeperkt berichten sturen, in plaats van maximaal 15 per maand (use with care). En als groepseigenaar kun je veel meer filteren dan als gewoon groepslid, zoals op locatie, bedrijf, bedrijfstak en onderwijsinstelling, dus je kunt zeer gericht contact leggen – heb je niet per se Sales Navigator voor nodig.”

Een paar dagen na de reactie van Ronny kregen we bericht van LinkedIn, dat leden van groepen nu ook ongelimiteerd met elkaar berichten kunnen uitwisselen. Het maakt niet uit of ze een connectie van je zijn of niet. De ontvanger krijgt net als bij een gewoon bericht een melding. Wel kun je aangeven of je dit bericht accepteert of dat je ‘m privé weigert.

Tip 7. Targeting op groeiende bedrijven

Een nieuwe functionaliteit voor de adverteerders onder ons. Je kunt sinds vorige week ook targeten op speciaal door LinkedIn geselecteerde bedrijven, bedrijven die in de Fortune 500 staan en/of de lijst van meest innovatieve bedrijven van Forbes. Daarnaast is er een extra targeting-optie bijgekomen die kijkt naar de personeelsgroei van het bedrijf. De moeite waard om te proberen, mits je natuurlijk gerichte content hiervoor ontwikkelt.

Targeting

Tip 8. Laat je stem horen

Letterlijk je stem laten horen werkt. Gebruik jij wel eens voice messaging op LinkedIn? Volgens Harrie Lamers dé manier om letterlijk en figuurlijk een persoonlijk geluid te laten horen. Je geeft en hebt écht iemands aandacht!

De voice messaging-functionaliteit werkt alleen in de app. Je gaat naar je berichten en klikt rechtsonder op het microfoontje. Houd het microfoontje ingedrukt als je spreekt, et voila! Het werkt eigenlijk hetzelfde als binnen WhatsApp.

Wij ontvangen zelf ook steeds meer voice berichten, misschien heeft het met generaties te maken want ze zijn vaak afkomstig van jongere personen. Vind je het makkelijker om je boodschap even in te spreken dan om die te typen? Of ben je gewoon niet zo snel met typen? Dan kan het ook een uitkomst bieden.

Realiseer je wél dat de ontvanger niet altijd in staat is om je bericht ook op dat moment af te luisteren, en dat het ook wel wat méér in your face is als een geschreven berichtje.Voice messaging LinkedInVoice messaging

 

Tip 9. Per Definitie Firaal

Iets dat volgens Aaltje Vincent goed werkt, is het toevoegen van een PDF met waardevolle content. Doordat de functionaliteit nog relatief nieuw is, hebben wij het idee dat het LinkedIn-algoritme dit type update voorziet van een groter bereik. Als je dan ook nog eens verschillende pagina’s met relevante informatie aanbiedt, kunnen wij ons heel goed voorstellen dat dit z’n vruchten afwerpt. Zie hier een mooi voorbeeld van hoe Aaltje dit aanpakt.

Tip 10. Linken in drievoud

Wat veel mensen niet weten, is dat je op een persoonlijk profiel 3 URL’s kunt toevoegen. Zo kun je een link naar je website toevoegen, maar daarnaast ook specifieke landingspagina’s onder de aandacht brengen. Bonustip via Petra Fisher: “Kies voor ‘other’ zodat je handmatig je eigen tekst kunt toevoegen aan de link.”

Tip 11. LinkedIn-hacks werken niet?!

Tot slot een tegengeluid. Hacks werken niet. Verschillende trainers (zoals Trudy Pannekeet, Geert Menting en Aramik Garabidian), gaven naar aanleiding van onze oproep soortgelijke reacties. Waar het volgens hen om gaat zijn niet de trucjes, maar dat je je richt op het opbouwen van waardevolle relaties, een consistent geluid, het opbouwen van een community.

Kortom, richt je op de lange termijn! En helemaal gelijk hebben ze. Wij staan daar volledig achter. Dat wil niet zeggen dat je niet met de bovenstaande tips aan de slag kunt. Vergeet alleen niet waar het écht om draait!

Aanvullingen?

Heb je tips, trucs of andere inzichten voor onze lezers? We horen het graag!