Online marketing

Een eigen webwinkel starten in 10 stappen [basisgids]

0

Sta jij op het punt om een webwinkel te starten of heb je al een webwinkel, maar kun je nog wel wat tips gebruiken? Volg dan deze 10 stappen van het opstarten van je webwinkel tot aan de mogelijke verkoop ervan.

1. Zorg dat je een plan hebt

Voordat je aan de slag gaat met je nieuwe webwinkel is het belangrijk om een gedegen plan te hebben. Ook als je al even bezig bent is het goed om zo nu en dan terug te gaan naar de basis. Neem daarom regelmatig de tijd om onderstaande punten langs te lopen en bespreek ze ook eens met een buitenstaander.

Branding

Wat wil jij uitstralen met je merk? Wat is of wordt de toegevoegde waarde? Waarmee ga je de markt op? Waar wil je bekend om staan?

 • Bepaalde uitstraling
 • Stijl van leven
 • Manier van doen
 • Keihard op de prijs

Dit zijn allemaal zaken om over na te denken voordat je aan de slag gaat, maar ook als jouw product al een tijdje staat is het verstandig om zo nu en dan opnieuw stil te staan bij jouw branding.

Product

Voordat je over branding na kunt denken, moet je een product in gedachte hebben. Wat ga je verkopen? Is het een tastbaar product of verkoop je een dienst? Is het een product voor dagelijks gebruik waar altijd vraag naar zal zijn of is het eerder een luxe product waarvan de vraag af kan nemen tijdens een economische crisis?

Marktonderzoek

Weet je of er genoeg markt is voor hetgeen je gaat verkopen? Doe altijd marktonderzoek. Hiermee kun je vaststellen of je het juiste product hebt gekozen. Er zijn twee verschillende manieren van marktonderzoek die voor jouw webwinkel belangrijk zijn:

 1. Consumentenonderzoek
 2. Concurrentieonderzoek

1. Consumentenonderzoek

Stel, je gaat stofzuigerzakken verkopen. Doe dan een zoekwoordonderzoek en kijk of er genoeg volume is op stofzuigerzakken. Kijk of er elke maand mensen naar op zoek zijn. Hiermee stel je vast of het een verkoopbaar product is.

Als je dit niet van tevoren goed onderzoekt, kun je later tegen problemen aanlopen. Mogelijk loop jij je tijd vooruit en is er nog helemaal geen markt voor jouw product. Of jouw product blijkt seizoen afhankelijk te zijn en piekt daardoor slechts één of hooguit een paar keer per jaar.

2. Concurrentieonderzoek

Welke andere spelers verkopen dezelfde of vergelijkbare producten? Kijk wat er al is en wat jij hier zelf mee kunt doen. Als jij hetzelfde product verkoopt, kijk dan op wat voor manieren jij je onderscheidt van je concurrenten. Is er een andere merkbeleving? Vragen jouw concurrenten een hogere prijs en kan jij je daardoor goed in de markt plaatsen?

Omzetdoelen en groeiplan

Als je klaar bent met alle vragen rond je product, branding en marktonderzoek dan is het tijd om in de financiën te duiken. Met welk budget ga je werken? Heb je eraan gedacht dat je in jaar één misschien eerst veel moet investeren voordat je pas quitte speelt en je pas later winst maakt? Denk aan investeringen in:

 • Website
 • Logistieke systemen
 • Voorraden
 • Marketing
 • Personeel

Al deze kosten tel je bij elkaar op en neem je mee bij het stellen van je omzetdoelen en het maken van een groeiplan. Het is heel belangrijk dat je hier in je eerste jaar al mee begint. Stel jezelf de vraag wat je wil bereiken en maak aan de hand daarvan een plan door het grote doel op te delen in kleine stappen richting dat doel.

Logistiek

Op dit punt kom ik later in dit artikel nog uitgebreid terug, maar in het kort komt het neer op de volgende centrale vraag. Ga ik de logistiek zelf doen of ga ik het uitbesteden? Het antwoord op deze vraag bepaalt hoe jij jouw organisatie inricht.

Website

Als je al een fysieke winkel hebt, dan heb je waarschijnlijk ook al een logistiek systeem. Maar zelfs dan moet je nadenken over welk systeem je wil gebruiken voor je webwinkel. Je kunt bijvoorbeeld een abonnement nemen bij een software-aanbieder of je kunt gebruikmaken van open source-software en alles zelf managen.

Betaalmethoden

Dit punt hangt natuurlijk samen met het kiezen van een website-systeem, maar het is tegelijk een wereld op zich. Er zijn legio betaalmogelijkheden afhankelijk van waar je van plan bent om je producten te verkopen. In Nederland is bijvoorbeeld iDEAL de belangrijkste betaalmethode voor online aankopen. Maar ieder land om ons heen werkt weer met een ander systeem. Hier moet je rekening mee houden als je van plan bent om internationaal zaken te doen.

Marketingplan

Binnen je bedrijfsplan vormt het marketingplan een ontzettend belangrijk onderdeel. Ga niet als een kip zonder kop van alles proberen. Welke kanalen wil je gebruiken, waar wil je beginnen en waarom? Doe vooral ook een SWOT-analyse. Wat zijn de sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen van je webwinkel?

Procedures en klantenservice

Voordat je met je webwinkel aan de slag gaat moet je niet vergeten om na te denken over een aantal belangrijke procedures:

En op het gebied van klantenservice:

 • Op wat voor toon communiceer je met klanten?
 • Hoe snel wil je antwoorden?
 • Maak een overzicht van veelgestelde vragen.
 • Loopt de klantenservice via e-mail, chat app, telefonisch of WhatsApp?

Lange termijn of verkoop

Tot slot een vraag die je misschien niet geneigd bent te stellen bij de oprichting van jouw webwinkel, maar naar mijn idee wel degelijk een zinvolle vraag bij het opstellen van een langetermijnplan. Ben je van plan om een webwinkel voor de lange termijn op te zetten of wil je snel succesvol worden om je winkel vervolgens met winst te verkopen? Afhankelijk van deze keuze zal je totaal andere strategische keuzes maken.

2. De juiste software kiezen

Voordat je met je webwinkel kunt beginnen, moet je kiezen welke software je wil gebruiken. Alle verschillende software systemen zijn onder te verdelen in de volgende twee hoofdcategorieën:

 • SaaS
 • Open source

SaaS

SaaS staat voor Software as a Service. Dit houdt in dat jouw webwinkel wordt gecreëerd in een bestaand platform waar alle functionaliteiten al beschikbaar zijn. Je hoeft hierbij niet zelf een winkel te bouwen. Je kunt hierin je kleuren, logo en huisstijl toevoegen aan een al bestaand raamwerk.

Bij de meeste SaaS-aanbieders worden de services aangeboden in de vorm van een abonnement. Voorbeelden van aanbieders zijn Lightspeed en CVV Shop. Het is natuurlijk ontzettend makkelijk dat je zelf weinig hoeft je doen. Dan kan je winkel binnen no time online zijn. Maar let wel op! Als je het abonnement afloopt ben je ook je webwinkel kwijt. Het online gedeelte van jouw winkel is namelijk niet van jou, de website is niet van jou en de broncode is niet van jou. Denk hier goed over na.

Open source

De andere optie is om te kiezen voor open source software. Voorbeelden hiervan zijn Open Cart of Magento. Open source betekent dat jij wel toegang hebt tot de broncode en dat jij die zelf van het internet kunt halen en in jouw website kunt inbouwen. Je spaart hierdoor abonnementskosten uit, maar je hebt hierdoor wel meer werk te doen. Of je personeelskosten zijn hoger als je hier iemand voor in dienst neemt. Vooral in het begin kost het veel tijd en geld om het hele systeem op te zetten.

Om een keuze te maken voor het systeem dat het beste past bij jouw webwinkel, maak je eerst een duidelijk overzicht van wat je precies nodig hebt. Vervolgens kun je de verschillende opties met elkaar vergelijken. Stel jezelf hierbij de volgende vragen:

 • Welke producten ga je verkopen?
 • Waar ga je ze verkopen?
 • Zijn standaardfunctionaliteiten voldoende?
 • Heb je maatwerk nodig?
 • Wat is je budget?
 • Belangrijk voor SEO, is er een mogelijkheid om te bloggen?
 • Kun je werken met een multistore, met bijvoorbeeld retail-integratie?
 • Welke koppelingen met welke soorten software zijn er allemaal mogelijk?
 • Welke design-opties biedt het pakket?
 • In hoeverre zijn de platformen mobiel vriendelijk?
 • Let ook op gebruikerservaringen zoals het serviceniveau van het platform.

3. Logistiek zonder zorgen

Zonder logistiek geen webwinkel. Eerder gaf ik al aan dat de centrale vraag hierbij is: ga ik het zelf doen of ga ik het uitbesteden? Voordat je hier antwoord op kunt geven is het goed om na te denken over wat precies de verschillen zijn tussen deze twee manieren van werken. Wat zijn de voor- en nadelen van ‘zelf doen’ versus ‘uitbesteden’?

Voordelen van zelf doen:

 • Meer gevoel van controle
 • Lagere kosten

Nadelen van zelf doen:

 • Meer arbeid
 • Hoge verzekeringskosten om voorraadrisico te dekken

Voordelen van uitbesteden:

 • Geeft gevoel van vrijheid
 • Latere cut-off tijd
 • Meer tijd over voor bijvoorbeeld marketing
 • Zorgeloos voorraadbeheer
 • Je hoeft niet op kantoor te zijn
 • Lagere verzendkosten door hogere verzend volumes
 • Makkelijker op te schalen

Nadelen van uitbesteden:

 • Minimumvolume
 • Hogere kosten
 • Minder feeling met je product

4. Korte- en lange termijn SEM

De meest klassieke onderwerpen binnen e-commerce-marketing zijn natuurlijk SEA (Search Engine Advertising) en SEO (Search Engine Optimization). Voor SEA moet je betalen terwijl je SEO grotendeels zelf in de hand hebt. Hoewel je natuurlijk ook een expert kunt betalen om je hierbij te assisteren. Het belangrijkste verschil tussen het gebruik van SEA en SEO zit hem in de doelen die je wil bereiken op de korte dan wel op de lange termijn.

SEA

Als je vandaag begint met SEA, zie je ook vandaag resultaat. Ook al kan het even duren voordat je grote resultaten ziet: het is een karakteristiek kenmerk van SEA dat het perfect geschikt is voor het behalen van kortetermijndoelen. Dat wil zeggen: binnen de eerste drie maanden. Je kunt die tijd vervolgens gebruiken om klantdata te verzamelen waar je daarna je vervolgstrategieën op kunt aanpassen.

SEO

SEO is per definitie iets dat je doet voor de lange termijn. Je kunt namelijk een heleboel dingen doen om je website beter vindbaar te maken. Zoals je techniek verbeteren, de website versnellen, beter beveiligen, verder optimaliseren, mooie artikelen schrijven en je kunt werken aan de populariteit. Denk hierbij ook vooral aan het toevoegen van links naar externe pagina’s, maar ook naar andere pagina’s binnen je eigen website.

Al die verschillende verbeteringen zullen pas echt op de lange termijn hun vruchten afwerpen. Het kost namelijk relatief veel tijd voordat Google jouw website heeft gerankt. Laat je hier niet door afschrikken, maar ga juist consequent door met veel content creëren. Dat zullen de Google-algoritmes zeker registreren.

5. E-mailmarketing als motor voor je omzet

Misschien denk je dat e-mail inmiddels ouderwets is geworden en dat je voor je marketingdoelen beter bij andere media terecht kunt, maar niets is minder waar. E-mail is nog altijd een perfecte manier om klanten enthousiast te maken voor jouw producten.

Voordat je hiermee aan de slag kunt heb je een e-mailsoftwarepakket nodig dat compatibel is met je webwinkel-software. Daarna kies je of je HTML e-mails wil versturen compleet met kleuren en logo of toch liever platte tekst. Deze laatste kies ik zelf graag en is zeer geschikt voor kleine bedrijven. Je communicatie naar de klant komt op deze manier veel persoonlijker over. Vervolgens moet je een e-maillijst opbouwen in overeenstemming met AVG. Tip: je kunt bezoekers makkelijker verleiden tot inschrijving voor je nieuwsbrief als ze daar iets voor krijgen.

Als je dan zover bent om daadwerkelijk e-mails te gaan versturen, dan wil je dit zo gericht mogelijk doen. Zorg dat ieder van je websites een landingspagina heeft die je bezoekers rechtstreeks stuurt naar de pagina waar ze naar op zoek zijn. Ik heb zelf bijvoorbeeld een site waar je heel eenvoudig lid van kunt worden. Daarna wordt er een automatische e-mail stroom op gang gebracht waarbij leden welkom worden geheten en de dagen of weken daarna heel gedoseerd steeds weer een e-mail van mij ontvangen. Na verloop van tijd gaat de specifieke e-mail stroom over naar mijn hoofd nieuwsbrief en als het goed is heb ik tegen die tijd de interesse van de klant ruimschoots gewekt.

Behalve dat je automatiseert en segmenteert is het slim om een jaarplanning te maken waarbij je ook in kunt haken op bijvoorbeeld feestdagen. Tot slot is het belangrijk om altijd te meten of je ook daadwerkelijk je doelen bereikt door te kijken naar de conversie. Dat wil zeggen hoeveel mensen via een link in een e-mail naar je webwinkel gaan om daar ook echt iets te bestellen.

6. Socialmedia-marketing inzetten

Zet socialmedia-marketing alleen daar in waar het werkelijk waarde toevoegt. Het is bijvoorbeeld erg geschikt voor de branding-fase. Maar kijk ook zeker naar de mogelijkheden van social commerce. Social media is namelijk bij uitstek geschikt voor het opdoen van inspiratie en het overgaan tot een aankoop.

Ook al is het niet altijd even goed meetbaar in hoeverre een aankoop via bijvoorbeeld Facebook in gang is gezet, de waarde is zeker niet te onderschatten. Die waarde zit hem vooral in de veelzijdigheid waarmee je Facebook, maar zeker ook Instagram, Pinterest en Snapchat kunt inzetten. Denk aan het delen van leuke content, interactie aangaan met je volgers of bijvoorbeeld winacties. Maar maak wel strategische keuzes wat betreft kanaal en inhoud afhankelijk van welke doelgroep je wil bereiken.

7. Zorg voor een leger aan affiliates

Affiliate marketing is onmisbaar, maar het is tevens iets dat je helemaal goed moet doen of beter achterwege kunt laten. Voor wie het nog niet weet, affiliate marketing is eigenlijk partner marketing. Dat wil zeggen dat jij partners zoekt die jouw producten promoten, vaak in ruil voor een percentage van de winst. Je kunt op deze manier binnen korte tijd een heel leger aan het werk zetten om jouw producten je verkopen.

Drie voorbeelden van netwerken waar jij terecht kunt om de techniek te leveren voor jouw affiliate marketing programma: Daisycon, Tradetracker en Zanox.

Zodra je een keuze hebt gemaakt voor het netwerk dat het beste bij jouw webwinkel past, krijg je een stukje programmacode dat je kunt inbouwen in je website. Dit is bijvoorbeeld een pixel in een afbeelding of banner die linkt naar het affiliate-netwerk. Je legt de commissiepercentages vast en vervolgens zet je een marketingcampagne op.

Verder is het van het grootste belang dat je veel tijd investeert in het opbouwen en onderhouden van het contact met je partners, bijvoorbeeld door speciale acties als een bonus of winactie. Zorg er tot slot nog voor dat je bestellingen altijd snel goedkeurt. Je doet dit door aan je affiliatepartner te communiceren dat er daadwerkelijk een product is gekocht en verstuurd via de affiliate-link en dat jouw partner dus zijn of haar percentage ontvangt.

8. Conversie-optimalisatie

Conversie-optimalisatie is de sleutel tot succes voor iedere webwinkel. Conversie is het tot actie overgaan op jouw site. Dit kan een daadwerkelijke aankoop zijn, oftewel een macro-conversie. Maar ook meedoen met een actie of het downloaden van een whitepaper: een micro conversie. Deze micro-conversies zijn kleine stapjes in de richting van een macro-conversie. Bovendien heb je dan een naam en e-mailadres om toe te voegen aan je mailinglijst. Door micro-conversies slim in te zetten maak je bezoekers enthousiast en via een soort kruimelspoor zullen ze uiteindelijk verleid worden tot een aankoop.

We spreken vaak van conversieratio’s en conversiepercentages om te achterhalen of het goed gaat met je webwinkel. De uitdaging is om niet zozeer meer bezoekers te krijgen, maar vooral om ervoor te zorgen dat een groter percentage van die bezoekers daadwerkelijk tot actie overgaat. Dit kun je bereiken door veel A/B-testen te doen. Moet je bestelknop bijvoorbeeld rood of groen zijn? De ene helft van de bezoekers krijgt versie A te zien en de andere helft versie B.

Een andere handige tool voor conversie-optimalisatie is Hotjar. Met deze tool kun je onder andere de muisbewegingen van de bezoekers volgen. Verder kun je met Hotjar anoniem individuele sessies opnemen. Ook kun je ontzettend veel informatie halen uit Google Analytics. Tot slot raad ik aan om ook altijd je gezonde verstand te gebruiken. Als je conversie plotseling omlaag gaat, denk dan eens na of er in jouw omgeving iets is aangepast. Is er een nieuwe concurrent op de markt gekomen en wat kun jij doen om weer populairder te worden?

9. Externe marktplaatsen voor extra sales

Behalve affiliate-partners kun je natuurlijk ook nog zelf je producten aanbieden via externe marktplaatsen. Denk bijvoorbeeld aan de grote platformen als Bol.com of Amazon, maar ook aan niche platformen zoals Cartmarket.eu of Etsy.com.

Waarom zou je willen verkopen op een externe marktplaats? Het antwoord is heel simpel: meer omzet! Tot wel 50% van de omzet van vooral kleine webwinkel wordt gerealiseerd via een externe marktplaats. Bovendien is er heel veel te automatiseren waardoor je heel eenvoudig op meerdere marktplaatsen tegelijk kunt verkopen. Verder kun je met intelligente plug-ins ervoor zorgen dat een bestelling via Bol.com onmiddellijk gesynchroniseerd wordt met jouw eigen systeem waardoor jouw voorraadinformatie altijd up-to-date is.

10. Je webwinkel verkopen?

Je kunt je webwinkel opzetten met het doel er jaren mee bezig te blijven, maar je kunt juist ook voor een kortere periode kiezen. Als jij van tevoren al weet dat jij je webwinkel na een aantal jaar weer wil verkopen, natuurlijk met zoveel mogelijk winst, dan maak je andere keuzes. Je wil dan bijvoorbeeld de kosten zo laag mogelijk houden en je denkt goed na of een grote investering wel het gewenste resultaat heeft binnen de gestelde termijn.

Voordat je de webwinkel kunt verkopen, moet je de waarde ervan bepalen. Een deel van de waarde zit in de voorraad, maar die wil je idealiter zo klein mogelijk houden. De voornaamste waarde zit hem in de volgende drie elementen:

 • Winstgevendheid
 • Database
 • Merk

Als je toewerkt naar een overname, dan zorg je in het boekjaar daarvoor en sowieso voor dat bovenstaande drie elementen helemaal top zijn. Wil je de webwinkel zelf houden? Ook dan is het goed om altijd te werken aan de waarde van je webwinkel.

Succes met het opzetten van jouw eigen webshop!