Content

10x populair: Google Analytics in opspraak, communicatie-trends & tekst-tips

0

Het jaar is nog maar net begonnen, of marketeers worden al opgeschrikt door het nieuws dat Google Analytics onder een vergrootglas ligt bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Gaat de Europese privacywetgeving deze veelgebruikte tool de das omdoen? Januari is ook bij uitstek de maand om vooruit te kijken. Welke trends spelen er in jouw vakgebied en kunnen je socialmedia-kanalen nog een opfrisbeurt gebruiken? Je leest er meer over in de top 10 populairste Frankwatching-artikelen van januari.

1. Wordt Google Analytics verboden?

We beginnen met het nieuws dat de Autoriteit Persoonsgegevens onderzoek doet naar of Google Analytics in strijd is met de AVG (GDPR). Een mogelijk verbod van deze populaire tool doet veel stof opwaaien. We publiceerden er 3 veelgelezen artikelen over, die ik voor dit overzicht graag bij elkaar zet. Na het nieuwsbericht gaat Wolter Tjeenk Willink dieper in op de mogelijke gevolgen als het gebruik van Google Analytics niet meer is toegestaan. En Nicolas Lierman pleit in zijn column voor durf en een andere mindset bij marketeers. Ze moeten de privacy van bezoekers en klanten eindelijk eens serieuzer nemen.

Zinkend schip Google Analytics.

2. Communicatie in 2022: het moet beter én anders [4 trends]

In het afgelopen jaar is de pandemie de aanzet geweest voor een enorme verschuiving in waarden. Wat betekent dat voor de wereld van communicatie en marketing? Waar staan organisaties straks? Wat betekent deze trend voor overheden en de mensen die het beleid moeten maken en uitdragen? En wat kunnen communicatieprofessionals zelf doen? John Verhoeven schreef er een mooi diepgaand artikel over om je aan het denken te zetten.

Een reactie op het artikel: “Wat een waardevol artikel John, over jouw inzichten ga ik nog eens hard nadenken om ze toe te kunnen passen in mijn praktijk van strategie, marketing en communicatie.”

trends communicatie

3. Dé online trends & ontwikkelingen voor 2022

Wat zijn de belangrijkste trends voor online marketing, communicatie, social media en customer experience? Elk jaar verschijnen op Frankwatching veel artikelen over online trends. In dit artikel zetten we ze voor jou op een rij. Lees (of scan) en sla de artikelen op, zodat je voor je werk weer helemaal up-to-date bent!

Online trends 2022.

4. Link of supereffectief? Laat ankerteksten werken voor SEO

SEO draait om zo duidelijk mogelijk zijn voor bezoekers en zoekmachines. Ankerteksten helpen daarbij. In dit artikel lees je hoe je ze inzet en waar je op moet letten.

Wijs de weg met ankerteksten voor SEO.

5. Het ultieme overzicht van alle socialmedia-afmetingen voor 2022 [infographic]

Een nieuw jaar betekent een frisse start. Ook op het gebied van social media. Het is daarom een goed idee om alles na te lopen. Want zeg eens eerlijk, wanneer heb jij voor het laatst de beelden op je socialmedia-kanalen kritisch bekeken? Is er een opfrisbeurt nodig? Dan zorg je met de juiste socialmedia-afmetingen voor een professionele uitstraling.

Artikel met alle socialmedia-afmetingen.

6. Waarom lange teksten wél werken (en hoe je ze schrijft)

Korte teksten zijn niet per se beter! Een ‘lange lap tekst’ klinkt saai, maar dat betekent niet dat je lange teksten altijd moet vermijden. Je moet alleen weten hoe je ze schrijft. Bente Schreurs geeft tips.

Een reactie op het artikel: “Dit artikel is mij uit het hart gegrepen. Om mij heen hoor ik al jaren dat ‘niemand meer lange teksten leest’. Terwijl ik merk dat langere verhalen (interviews, achtergrondverhalen, uitgebreide webteksten) vaak goed scoren en veel impact hebben. Ik heb sowieso het idee dat veel mensen tussen al het socialmediageweld juist behoefte hebben aan verdieping. Zie bijvoorbeeld de opkomst van podcasts.”

Rol bruin papier ter illustratie van lange teksten schrijven

7. Hyperpersonalisatie & 3 andere e-mailmarketingtrends voor 2022

Wat zijn interessante ontwikkelingen op het gebied van e-mailmarketing? Joep van Ham benoemt er 4: hyperpersonalisatie, segmentatie op basis van een RFM-analyse, de juiste mix creëren en template uplifts. Laat je inspireren!

E-mails op een laptop.

8. Mag je deze foto wel publiceren? Leer 7 termen uit je hoofd

Je hebt het perfecte beeld gevonden of laten maken, maar mag je deze foto eigenlijk wel zomaar op je website zetten? En hoe zit het met het portretrecht van de geportretteerde?

foto maken

9. De 4 verschillende typen collega’s & hoe je met ze omgaat

Collega’s met verschillende persoonlijkheden en voorkeuren kunnen botsen. Wil je toch een succesvol en gezellig team bereiken? Begrip is de sleutel. Hoe ga je om met al deze verschillende types en welke aanpak werkt?

Alle handen op elkaar dat staat voor teamwork.

10. Terug naar de basis: 9 tips voor structuur in je tekst

Begrijpelijk schrijven is méér dan het noteren van eenvoudige woorden en korte zinnen. Minstens zo belangrijk is dat je structuur in je teksten aanbrengt. Maar hoe doe je dat? In dit artikel deelt Marlous ten Berge 9 tips.

structuur in tekst

Dit was de top 10 van januari en daarmee de eerste van 2022! Ben je benieuwd naar de populairste artikelen van andere maanden? Die vind je hier.