Customer experience

Zelf een website maken of toch uitbesteden? De voor- & nadelen

0

Je hebt een (nieuwe) website nodig. Ga je dit zelf doen of laat je de bouw uitbesteden? Dat is een vraag waar veel ondernemers over twijfelen. Wat is beter? Naar mijn mening verschilt dit per ondernemer en per persoon. Beide opties kunnen een goede keuze zijn. Wanneer kun je beter zelf de mouwen opstropen en wanneer kun je beter een professional inschakelen?

Wanneer zelf jouw website maken?

Tegenwoordig heb je niet per se technische kennis nodig om een eigen website te bouwen. Dankzij handige CMS software zoals WordPress, SquareSpace, Pixieset en Wix, kun je eenvoudig een gratis (of premium) template kiezen en daarna jouw eigen website in elkaar klikken.

Ben jij nog die beginnende ondernemer in die allereerste testfase? Waarbij jouw aanbod elke maand verschuift en jouw doelgroep nog alle kanten op gaat? (Wat heel normaal is. Je weet pas wat werkt en wat je leuk vindt na het te hebben geprobeerd). Dan raad ik je aan om eerst zelf een website in elkaar te flansen. Waarom?

 • Ten eerste is het zonde als jij €3000 neertelt voor een professionele website om vervolgens twee maanden later alles om te gooien. Grote kans dat jij dan de bewuste keuzes van de professional per ongeluk teniet doet en dus eigenlijk jouw geld vergooit. Ik heb het vaker gezien.
 • Ten tweede dwingt het vullen van de website jou om goed na te denken over jouw onderneming & verhaal en over wat jouw doelgroep wil weten. Wanneer jij jouw homepage aan het invullen bent en niet concreet kan benoemen wat je doet, dan weet je dat er werk aan de winkel is.
 • Tot slot kan zelfs de beste websitebouwer geen succesvolle website voor jou neerzetten als jouw verhaal en aanbod niet klopt. De bouwer kan de juiste vragen stellen en meedenken (“deze informatie mist nog”), maar hij of zij is geen business coach. Het eindproduct kan er gelikt en professioneel uitzien, maar als het aanbod kraakt, gaat de website je niet veel klanten opleveren.

Zulke ondernemers zou ik aanraden eerst zelf een website te bouwen en om te blijven bijschaven. Wanneer jouw ondernemersverhaal eenmaal staat, kun je gaan professionaliseren en de stap nemen naar een website op maat.

De voordelen van zelf jouw website maken

 • Tijd versus geld
  Omdat jij zelf de kennis opdoet en alle handelingen uitvoert, ben je meer tijd kwijt maar bespaar je tegelijkertijd geld. Dit is vooral bij beginnende ondernemers die nog veel tijd maar weinig inkomsten hebben, een gunstige trade-off. Je kunt voor zo’n €100-300 al een complete website hebben (€100-200 per jaar aan webhosting en domeinnaam plus €0-100 voor een website template.)
 • Je ontwikkelt een nieuwe vaardigheid
  Weten hoe je een website maakt, is een handige vaardigheid om te hebben die je ook op andere momenten kunt toepassen.
 • Alles in eigen hand
  Juist omdat je alles zelf gedaan hebt, kun je ook alles snel en gemakkelijk omgooien. Dit kan voor beginnende ondernemers fijn zijn. Je hoeft ook nooit te wachten op antwoord van jouw websitebouwer.

Ook met een gratis template kun je een professionele indruk achterlaten. Dit voorbeeld is gemaakt in het gratis WordPress thema Twenty Twenty-Two. Met goede fotografie, voldoende witruimte, een vast kleurenpalet (bv. via Pinterest) en een of twee passende lettertypes (bv. via Google Fonts) kom je al een heel eind.

Voorbeeld van een gratis WordPress-thema om een website mee te maken

De nadelen van zelf jouw website maken

 • Geen (technische) ondersteuning
  Je mist de ondersteuning van een expert en moet het allemaal zelf uitzoeken. Maar met een beetje creatief googelen kom je vaak al een eind.
 • Blinde vlekken
  Het succes van een website hangt af van veel losse onderdelen, zoals techniek en design maar ook gebruiksgemak, SEO en copywriting. Naast dat dit overweldigend kan zijn, kun je als leek ook onbewust zijn van bepaalde mogelijkheden en daardoor kansen mislopen. Je kan je niet inlezen in wat je niet weet dat je mist.
 • Risico om in de opbouwfase te blijven hangen
  Ben jij een perfectionist? Dan kan alles zelf doen ervoor zorgen dat je eeuwig blijft sleutelen aan de website en hem nooit online gooit. Val niet in deze valkuil. Je hebt niets aan een website als niemand hem kan bezoeken. Gooi ‘m liever snel online en blijf daarna bijschaven. Een website is nooit af, want het hoort mee te blijven groeien met jou en jouw onderneming.

Wanneer een website uitbesteden?

Als een rondfladderende beginnende ondernemer kan het dus slimmer zijn om eerst zelf een website te bouwen. Maar in welke gevallen is het juist wel een goed idee om de professionals in te schakelen?

 • Je draait al een tijdje mee en hebt jouw ondernemersverhaal grotendeels op orde. Je weet wat je wil en wie je wil bereiken. Als ondernemer ben je natuurlijk nooit uitgeleerd, maar de basis staat. Waarschijnlijk heb je in het verleden zelf jouw website in elkaar geklikt of misschien al een keer uitbesteed, maar niet goed onderhouden. De website past in ieder geval niet meer bij het niveau en de professionaliteit die jij wil uitstralen
 • Je komt net uit het bedrijfsleven, vol ervaring en bent klaar om wat jij in loondienst deed nu nog beter als zelfstandige te doen. Je hebt een duidelijk concept staan en wil een sterke en snelle start maken.
 • Je ben de digibeet met twee linkerhanden wat betreft websites. Je weet nu al dat het jou alleen maar frustraties en tranen gaat opleveren. Nadat je jouw laptop bijna uit het raam gegooid hebt bij de eerste poging, denk je bij jezelf, “Weet je wat? Ik heb het budget, dus ik besteed dit hele gedoe liever lekker uit en doe iets nuttigers met de bespaarde tijd.”

Herkenbaar? Als je dan eenmaal besloten hebt om een website te laten maken, zit er nog verschil tussen hoeveel werk je laat doen.

De hoeveelheid ondersteuning verschilt per websitebouwer

Er zit veel verschil tussen wat onder “een website laten maken” gerekend wordt. Daarom zit er ook zoveel verschil tussen de prijzen. De ene vraagt €500, de ander €5.500 en een derde zelfs €25.000. Dit komt omdat een succesvolle website bestaat uit veel verschillende onderdelen:

 • Snelle en veilige techniek;
 • Een aantrekkelijk en overzichtelijk webdesign;
 • Een fijne gebruikerservaring (UX) voor bezoekers;
 • Goede vindbaarheid in Google (SEO);
 • Teksten die jouw doelgroep aanspreken en voldoende informeren;
 • Een helder navigatiemenu en logische pagina-indeling;
 • Professionele media (fotografie & video);
 • Eventuele extra functionaliteiten zoals een online afspraaktool.

Het verschil in prijs zit in hoeveel onderdelen een websitebouwer voor jou afvinkt en in hoeverre hij of zij jou dus ondersteunt en ontzorgt. Sommigen nemen alleen de techniek uit handen – jij levert alle content, een design en een indeling. Dit zie je vaak bij de goedkopere websites. Handig als je weinig budget hebt, maar geen tijd of zin hebt om te leren hoe je een CMS installeert en instelt.

Andere websitebouwers zetten hun expertise breder in en helpen je bijvoorbeeld ook met een professioneel en gebruikersvriendelijk webdesign en denken mee over SEO. Sommigen zullen je ook adviseren over de teksten en fotografie, anderen niet.

In hoeverre jij hulp nodig hebt, ligt ook aan jouw achtergrond. Als copywriter kun je waarschijnlijk zelf wel goede teksten verzorgen (hoewel er wel veel verschil zit tussen online en offline copy).

Prijsverschil: template versus 100% maatwerk

De prijs wordt ook sterk beïnvloed door of de website op maat geprogrammeerd moet worden of niet. Een website die vanaf nul geprogrammeerd moet worden, kan de webdeveloper honderden uren werk kosten en de opdrachtgever dus tienduizenden euro’s.

Maar aangezien de gemiddelde bedrijfswebsite dezelfde onderdelen bevat en geen technische hoogstandjes nodig heeft, werken de meeste websitebouwers met een of meerdere vaste templates (ik ook). Deze templates kan de bouwer zelf geprogrammeerd hebben of gekocht hebben. De templates zijn zo flexibel dat 100 websites in hetzelfde template allemaal hun eigen, unieke look kunnen hebben. Bij zulke template-websites betaal je dus vooral voor de invulling en uitvoering op maat, niet per se de code.

De voordelen van jouw website uitbesteden

 • High-end resultaat
  Zoals gezegd bestaat een website uit véél losse onderdelen. Een goede websitebouwer zorgt dat al die puzzelstukjes samenvallen tot een kloppend resultaat. Hierdoor kom jij professioneler over op jouw (potentiële) klanten.
 • Technische ondersteuning
  In plaats van zelf Google af te moeten zoeken en te hopen dat het antwoord klopt, heb je nu een direct aanspreekpunt voor jouw vragen. Ook kan hij of zij zaken aanraden waarvan jij mogelijk het bestaan niet eens af weet (zoals bijvoorbeeld Google Search Console).
 • Ontzorgen
  In hoeverre je ontzorgd wordt, verschilt dus per bouwer en prijsklasse, maar je zal jezelf in ieder geval een hoop tijd en stress besparen nu je het aan de professional kan overlaten (als het goed is). Ik merk zelf altijd hoe fijn klanten het vinden om bij de hand genomen te worden in het hele proces.

De nadelen van jouw website uitbesteden

 • Extra kosten
  Wanneer je een professional inschakelt, ben je natuurlijk meer geld kwijt dan als je alles zelf zou doen. Aan de andere kant bespaart het je wel veel uitzoekwerk en dus tijd.
 • Soms minder controle
  Het is belangrijk dat je na livegang zelf jouw website kan bijwerken zodat de website met je meegroeit. Vraag dus van tevoren of je straks makkelijk teksten en foto’s kan aanpassen. Je wil niet voor elk klein dingetje hoeven aankloppen bij de bouwer en te moeten wachten.

Pas op voor kwakzalvers

Er zit veel kwaliteitsverschil tussen websitebouwers. Je hebt webdevelopers die kunnen programmeren en je hebt mensen die nog geen zinnetje code kunnen schrijven. Dat laatste kan prima werken als hij of zij een goed template gebruikt en daarnaast wel een expert is in zaken zoals design, user experience en SEO, zodat de website wel op correcte wijze opgezet wordt.

Maar dat is helaas niet altijd het geval.

Je hebt mensen die zichzelf websitebouwer noemen, €1500 vragen, kant-en-klare input verwachten en dan in twee uurtjes iets in elkaar klikken met een ThemeForest-thema van €60. Dat is geldklopperij.

Vraag goed door voordat je met iemand in zee gaat. Waar hebben ze allemaal verstand van? In hoeverre ontzorgen ze je? Hebben ze een portfolio dat jij kan bekijken? Kun je positieve reviews vinden online?

Kijk, voor een website van €250 moet je geen hoge verwachtingen hebben; jij levert, zij bouwen. Maar voor een paar duizend euro mag je wel verwachten dat ze met je meedenken.

Zelf maken of laten maken

Het verschilt dus per situatie of je beter zelf jouw website kan maken of het beter kan uitbesteden aan een professional. Zet voor jezelf de voor- en nadelen op een rijtje en weeg af wat jij belangrijk vindt. Vaak komt het neer op hoeveel tijd versus budget je hebt en hoever jij bent op jouw pad als ondernemer.