Communicatie

Zo kies je de juiste foto’s voor je persbericht

0

Bedrijven hebben vaak een verhaal te vertellen. Dit resulteert in een persbericht. Het bericht is ruim voor het persevent geschreven en vakbladen en/of journalisten zijn benaderd. Hoe kun je zorgen dat foto’s bij je persbericht zorgen voor een verhoogde kans op publicaties?

Laatst zag ik een persbericht voorbijkomen met een saaie en niet al te inspirerende foto. Het bericht vierde een groot succes. De bijbehorende foto toonde vier oudere mannen in een grijs pak. Hoewel foto’s van oudere mannen in pak erg populair zijn bij persberichten, dragen ze weinig bij aan de impact van het bericht. In dit geval zagen de mannen er bovendien niet al te vrolijk uit.

Het zou mij niets verbazen dat de foto genomen was na een intensief 4 uur durend overleg. Ook voegde het onleesbare A4’tje, dat de mannen vasthielden, niets toe. Er was gewoon niet goed (of überhaupt niet) nagedacht over de foto’s bij het persbericht. En dat terwijl die bespreking vast al weken op de agenda stond.

Wat vergroot je kans op publicatie?

Foto’s kunnen de kans op publicatie van je verhaal vergroten of verkleinen. Hoe een persbericht wordt ontvangen, heeft voor een groot deel met de boodschap te maken. Hoe interessant is je bericht echt?

Zorg dat je boodschap interessant is voor jouw doelgroep. Ga je die doelgroep vinden via de journalisten en/of vakmedia die je in gedachten hebt? Zomaar even een perslijst met honderden e-mailadressen kopen en die zonder te veel aandacht mailen, zal zeker minder opleveren dan je persbericht mailen naar partijen die echt geïnteresseerd zijn in je verhaal. Persoonlijk contact met een geïnteresseerde journalist is veel beter dan een mail naar “Beste mevrouw, meneer,”.

Zorg dat het verhaal wat je vertelt ook echt nieuwswaardig is. Dat jullie bedrijf een nieuw pand heeft, is voor veel mensen niet boeiend. Maar is dat pand het meest duurzame pand in de stad, dan kun je voor dat verhaal vast wel een geïnteresseerde doelgroep vinden.

De voorbereiding: denk na over foto’s

Er wordt de nodige aandacht en energie gestoken in het schrijven van een goede tekst. Zodra je verhaal staat, kun je gaan bedenken wat voor foto’s daarbij passen. Een foto van vier oudere mannen in pak of een wethouder met een directeur, lint en schaar? Het kan, maar echt origineel is het niet.

Zorg dat een foto zo relevant mogelijk is en dat die echt iets toevoegt. Een overleg tussen partijen resulteert nog weleens in een persbericht. Maar saaie, bijgaande foto’s gaan niet helpen om je bericht de wereld in te krijgen.

Bekijk inhoudelijk waar je verhaal over gaat en wat de deal is. Laat dan foto’s maken op een locatie die relevant is. Dat is meestal niet de vergaderruimte. Foto’s kun je ook laten maken voorafgaand aan het persmoment. Hoe extremer en beter je foto’s, hoe meer kans dat die echt iets toevoegen aan het persbericht.

Voorbeeld van een goede foto bij een persbericht

De persoon op deze foto ben ik zelf 🙂 Dat mijn kleding goed past bij de huisstijl van PostNL is geen toeval. Ik heb eerder een artikel geschreven waarin ik tips geef over goede fotografie en hoe je de juiste snaar kunt raken bij je doelgroep.

Kies je voor mensen op de foto?

Zorg dat je weet wie er op de foto gaat bij je persbericht. Als je dat nog moet regelen, terwijl je fotograaf al klaarstaat, is dat vrij laat. Zorg dat mensen goed op de foto staan. Dit is ook deels de taak van de fotograaf. Maar goede portretten hebben meestal ook wat voorbereiding nodig van de mensen op de foto’s.

Besteed ook aandacht aan de communicatie met je fotograaf. Een goede briefing voor portretfoto’s helpt een fotograaf om de meest ideale foto’s te maken. Wat je in een dergelijke briefing kan vermelden en waarom dat belangrijk is kun je hier lezen: een briefing voor portretfotografie maken.

Persfoto’s niet alleen voor pers

Als je een belangrijk/mooi/goed/persoonlijk/raar verhaal wil vertellen, kun je proberen dat via een persbericht de wereld in te helpen. Maar garanties dat anderen je bericht ook interessant vinden, heb je meestal niet.

Als je een goed verhaal hebt en bijpassende goede foto’s, dan kun je dat verhaal zeker ook gebruiken in je eigen marketing.

Op die manier kan het positief bijdragen aan je branding. Ik heb hier eerder een artikel over geschreven: tips over fotogebruik bij je branding.

Nodig je pers en fotografen uit?

Je kunt je persevent groots aankondigen en veel mensen en fotografen uitnodigen. Maar de vraag is of daar de juiste mensen op afkomen die zorgen voor goede publicaties.

Door als communicatieafdeling een persbericht te schrijven en een fotograaf een opdracht te geven, heb je de dingen zelf in de hand. Die fotograaf werkt dan in opdracht van jullie. De foto’s gaan dus via jullie naar de media. Jullie bepalen welke foto’s waar kunnen worden gepubliceerd.

Die keuze heb je niet als je veel fotografen uitnodigt in de hoop dat zij goede foto’s maken die worden gepubliceerd. Het is dus belangrijk dat je weet waar je op kan letten bij het kiezen van een fotograaf.

foto van een persevent

Hoeveel foto’s bij een persbericht?

Twee à vijf professionele foto’s zijn voldoende. Maar zorg wel dat alle foto’s goed passen bij het bericht en interessant zijn. Hoe diverser en beter de foto’s zijn, hoe groter de kans dat er meerdere foto’s worden geplaatst. Liggende foto’s worden veel meer gebruikt dan staande foto’s.

Hoe groot moeten foto’s zijn?

Foto’s die geschikt zijn voor print zijn veel groter dan foto’s die alleen voor social media geschikt zijn. Als je foto’s direct in de bijlage van een e-mail wil meesturen dan is het handig om niet de foto’s te sturen die voor print geschikt zijn. Die kun je later sturen. Want een mail met vier hoge resolutie foto’s kan maar zo 12 MB zijn. Daar zal niet iedereen vrolijk van worden.

Kies de juiste beeldformaten

MB’s zeggen overigens weinig over het pixelformaat van een foto. Een foto die geschikt is voor print moet wel 300 puntjes per inch (2.54 cm) hebben. Wil je dat je persfoto geschikt is voor een afdruk van minimaal 30 x 20 cm? Dan heb je dus een foto nodig van minimaal 30 cm / 2.54 = 11,8 inch x 300 = 3543 pixels aan de lange kant. Wil je meer weten over beeldformaten en online gebruik van foto’s? Ook hier heb ik eerder een artikel over geschreven.

Zorg voor nieuwswaardige verhalen

Goede en leuke foto’s kunnen de kans op publicatie van je persbericht vergroten. Laat daarom relevante, nieuwswaardige en kwalitatief goede beelden maken. Zorg ook dat je verhaal inhoudelijk echt nieuwswaardig is. Overleg met je fotograaf en met de mensen die op bepaalde foto’s moeten.

Een goede voorbereiding zorgt voor betere foto’s. Die foto’s kun je gebruiken bij persuitingen, maar zeker ook op je eigen website en social media. Op die manier kun je ook werken aan je branding.